22 °C Budapest

Itt a sokk: nem fizet a bank! Ezrek várnak a pénzükre...

Pénzcentrum
2008. október 8. 09:30

Tegnap megtörtént, amitől sokan tartottak: brit betétesek ezrei hiába próbáltak hozzáférni megtakarításukhoz, online bankjuk, az izlandi Icesave ugyanis honlapján egy üzenetben tudatta velük, hogy jelenleg nem áll módjában betétet elfogadni és pénzt kifizetni sem.

A szóban forgó bank hazánkban ugyan ismeretlen, korántsem kis szereplőről van azonban szó. Az izlandi Landsbanki tulajdonában lévő pénzintézetnek mintegy 300 000 brit ügyfele lehet, akik összesen 4,5 milliárd fontnyi betétet tarthatnak nála. (A Landsbanki ezreket foglalkoztat a londoni City-ben és meglehetősen jelentős vállalatfelvásárlásokhoz nyújtott a múltban finanszírozást.) A bankot államosították, és jelenleg senki nem tudja, mire számíthat.

 

 

Az izlandi kormány a betétek első 16 215 fontjának megfelelő összeget garantálja, ennek megkapásához azonban a brit ügyfeleknek el kell utazniuk Izlandra. Ezen összeghatár fölött 50 000 fontig védi a megtakarításokat a Financial Services Compensation Scheme, ennek érvénybe lépéséhez azonban a bankot fizetésképtelenné kell nyilvánítani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Számos brit a költséghatékonyan működő online bank kiemelkedő kamatai miatt tette pénzét az Icesave-hez, úgy tűnik azonban, hogy a korábbi döntés most nem kevés nyugtalan órát eredményez majd.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 19. 09:54
A Csődbement Mészáros Lőrinc exvejének focicsapata? című Mfor-cikk nem érhető el többé, a lap elnézé...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem