23 °C Budapest

Versenybírság az Allianz csoportnak

2010. augusztus 5. 15:32

Összesen hárommillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Allianz-csoportra - derül ki a hatóság honlapjáról. A versenyhivatal szerint az Allianz Bank és az Allianz Hungária Biztosító tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. 

A GVH szerint a bank 2007. augusztus 30. és 2008. augusztus 31. között az általa kínált kölcsönöket népszerűsítő reklámjaiban "akár 300.000 Ft megtakarítást", ingyenes kezelési költséget" és a "0 Ft-os értékbecslési díjat" valamint az értékbecslési és a hitelfedezeti díj elengedését, átvállalását ígérte. 2008. szeptember 1. és 2009. február 25. között pedig "kezelési költség 0 Ft", "hitelfedezeti életbiztosítás 0 Ft" és az "értékbecslési díj 0 Ft" állításokat tettek közzé.

A versenyhatóság feltárta, hogy az ígért megtakarításra csak azoknak volt esélyük, akik a háztartásokra jellemző összes biztosítást megkötötték már a hitel felvétele előtt és legalább 6 millió forint svájci frank alapú lakáshitelt igényeltek a banktól 20 éves futamidőre.

A bank reklámjai azt is sugallják, hogy az sosem fog kezelési költséget felszámolni. Csakhogy az Allianz a szerződésekben korlátlan egyoldalú szerződésmódosítási jogot köt ki magának, így kevés volt az esély arra, hogy az ügyfeleknek a futamidő végéig valóban nem kell majd kezelési költséget fizetniük. Hasonló volt a helyzet a hitelfedezeti életbiztosítással is, amellyel kapcsolatban a bank fenntartotta magának a jogot arra, hogy a biztosítás díját bármikor az adósra terhelje. Az értékbecslési díjakat illetően ugyanakkor kiderült, hogy az ügyfélnek azokat meg kell előlegeznie és a díjakat később a bank visszatéríti, de csak 35 ezer forintig.

Mindezek miatt a GVH kötelezte az Allianz Bankot, hogy:

- garantálja, hogy azok a fogyasztók, akik részére 2009. március 31-ig a Bank jelzálogkölcsönt folyósított, és akiknek ezáltal 0 Ft-os kezelési költség szerepel a szerződésében, a kezelési költség mértékén a futamidő alatt nem változtat. Ennek érdekében a 2010. júliusi bankszámlakivonathoz csatolt levélben, továbbá honlapján és fiókjaiban közzétett hirdetményben értesíti valamennyi jelzálogkölcsön szerződéssel rendelkező ügyfelét arról, hogy ezen szerződések esetében a kezelési költség vonatkozásában kifejezetten lemond az egyoldalú módosítás szerződésben foglalt jogának gyakorlásáról

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- garantálja, hogy azok a fogyasztók, akik részére 2009. március 31-ig a bank jelzálogkölcsönt folyósított és ezáltal a kampányban meghirdetett ingyenes hitelfedezeti életbiztosításban részesültek, azok a jelzálogkölcsön szerződésük teljes futamideje alatt ingyenesen vehessék igénybe ezt a szolgáltatást és erről ügyfeleit a fenti módon értesíti

- értesíti ügyfeleit arról, hogy amennyiben azt az ügyfél kifejezetten kéri, a Bank díj felszámítása nélkül lehetővé teszi, hogy a fenti jogairól történő lemondás a jelzálogkölcsön szerződés kétoldalú módosítása útján kerüljön rögzítésre.

Mindezeken túl a GVH bírságot is kiszabott az ügyben. Az Allianz Bank Zrt.-t kétmillió forint, az Allianz Hungária Biztosító Zrt. pedig egymillió forint bírságot kapott.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?