14 °C Budapest

Versenybírság az Allianz csoportnak

2010. augusztus 5. 15:32

Összesen hárommillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Allianz-csoportra - derül ki a hatóság honlapjáról. A versenyhivatal szerint az Allianz Bank és az Allianz Hungária Biztosító tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. 

A GVH szerint a bank 2007. augusztus 30. és 2008. augusztus 31. között az általa kínált kölcsönöket népszerűsítő reklámjaiban "akár 300.000 Ft megtakarítást", ingyenes kezelési költséget" és a "0 Ft-os értékbecslési díjat" valamint az értékbecslési és a hitelfedezeti díj elengedését, átvállalását ígérte. 2008. szeptember 1. és 2009. február 25. között pedig "kezelési költség 0 Ft", "hitelfedezeti életbiztosítás 0 Ft" és az "értékbecslési díj 0 Ft" állításokat tettek közzé.

A versenyhatóság feltárta, hogy az ígért megtakarításra csak azoknak volt esélyük, akik a háztartásokra jellemző összes biztosítást megkötötték már a hitel felvétele előtt és legalább 6 millió forint svájci frank alapú lakáshitelt igényeltek a banktól 20 éves futamidőre.

A bank reklámjai azt is sugallják, hogy az sosem fog kezelési költséget felszámolni. Csakhogy az Allianz a szerződésekben korlátlan egyoldalú szerződésmódosítási jogot köt ki magának, így kevés volt az esély arra, hogy az ügyfeleknek a futamidő végéig valóban nem kell majd kezelési költséget fizetniük. Hasonló volt a helyzet a hitelfedezeti életbiztosítással is, amellyel kapcsolatban a bank fenntartotta magának a jogot arra, hogy a biztosítás díját bármikor az adósra terhelje. Az értékbecslési díjakat illetően ugyanakkor kiderült, hogy az ügyfélnek azokat meg kell előlegeznie és a díjakat később a bank visszatéríti, de csak 35 ezer forintig.

Mindezek miatt a GVH kötelezte az Allianz Bankot, hogy:

- garantálja, hogy azok a fogyasztók, akik részére 2009. március 31-ig a Bank jelzálogkölcsönt folyósított, és akiknek ezáltal 0 Ft-os kezelési költség szerepel a szerződésében, a kezelési költség mértékén a futamidő alatt nem változtat. Ennek érdekében a 2010. júliusi bankszámlakivonathoz csatolt levélben, továbbá honlapján és fiókjaiban közzétett hirdetményben értesíti valamennyi jelzálogkölcsön szerződéssel rendelkező ügyfelét arról, hogy ezen szerződések esetében a kezelési költség vonatkozásában kifejezetten lemond az egyoldalú módosítás szerződésben foglalt jogának gyakorlásáról

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- garantálja, hogy azok a fogyasztók, akik részére 2009. március 31-ig a bank jelzálogkölcsönt folyósított és ezáltal a kampányban meghirdetett ingyenes hitelfedezeti életbiztosításban részesültek, azok a jelzálogkölcsön szerződésük teljes futamideje alatt ingyenesen vehessék igénybe ezt a szolgáltatást és erről ügyfeleit a fenti módon értesíti

- értesíti ügyfeleit arról, hogy amennyiben azt az ügyfél kifejezetten kéri, a Bank díj felszámítása nélkül lehetővé teszi, hogy a fenti jogairól történő lemondás a jelzálogkölcsön szerződés kétoldalú módosítása útján kerüljön rögzítésre.

Mindezeken túl a GVH bírságot is kiszabott az ügyben. Az Allianz Bank Zrt.-t kétmillió forint, az Allianz Hungária Biztosító Zrt. pedig egymillió forint bírságot kapott.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem