15 °C Budapest

Függővé válik sok hitelközvetítő: itt a nyerő terápia

Pénzcentrum
2010. július 23. 04:50

A válság öntisztító hatása mellett az új szabályozás tovább tizedeli a Magyarországon működő hitelközvetítőket. A hitelek öntése idején hazánkban körülbelül 50 ezren foglalkoztak ezzel a tevékenységgel, de a szigorítások hatására 2011-re 10-15 ezerre csökkenhet a számuk. Akinek sikerült talpon maradni, rövidesen azoknak is dönteniük kell, hogy függő vagy többes ügynökké válnak.

Többes ügynökök lesznek azok, akik, illetve amely vállalkozások megfelelnek az új előírásoknak. Ennek értelmében szeptembertől PSZÁF-engedélyhez kötött a működésük, jövő januártól pedig hatósági vizsgával is kell rendelkezniük. Aki teljesíti a feltételeket, az a korábbi gyakorlathoz hasonlóan továbbra is szerződésben állhat majd több pénzintézettel, ellenkező esetben függő ügynökké válhat.

A - korábbi mobilbankári hálózatnak megfelelő - függő ügynökök ezt követően csak egy bank termékeivel foglalkozhatnak. Ennek betartatása eleinte gondot okozhat, mivel például egy családi vállalkozásban működő hitelközvetítő cég tagjai a jövőben egyéni vállalkozókként különböző bankokkal szerződhetnek.

A kiskapuk nyitogatása helyett vizsgáljuk meg azt, hogy egy függő ügynököknek mi alapján érdemes egy adott banknál megvetni a lábát. Az első szempont a forgalom, vagyis célszerű annál a pénzintézetnél maradni, ahová korábban is a legnagyobb volumenben közvetített ügyleteket a tanácsadó.

A másik lényeges pont az, hogy az adott bank hiteltermékei lefedjék a piaci igények döntő százalékát. Ezzel a közvetítő nem csak egy adott szegmensre korlátozza a lehetséges ügyfeleit, hanem szélesebb körben találhat megoldást a megkeresésekre. A közvetítők az évek során megismerhették a bankok kamatpolitikáját, valamint az engedélyezési eljárását. Amelyik bank magas kamatokkal és akadozó minősítési rendszerrel dolgozik, az szinte elfelejtheti a függő ügynököket.

Nem utolsó szempont a jutalékszint, bár ebben a tekintetben is érdemes mérlegelni. Hiába választ a közvetítő egy magas ügynöki sikerdíjakat kínáló pénzintézetet, ha csak elenyésző számú új ügylet lebonyolítását helyezheti kilátásba. Az alacsonyabb jutalék magasabb volumennel összességében magasabb árbevételt hozhat a közvetítő cégnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábban: Hány hitelközvetítő élheti túl a válságot?

A hitelközvetítői piac néhány év alatt teljesen átalakulhat Magyarországon. Amíg a válság előtti években sokan olyanok is lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghiteleket közvetítettek, akik szakmai felkészültsége megkérdőjelezhető volt, addig 2011-től csak azok adhatnak tanácsot, akik egy adott bank hiteltermékeit betéve ismerik, illetve akik megfelelő végzettséggel rendelkeznek, a szükséges engedélyek birtokában vannak és sikerrel vették az akadályt a hatósági vizsgákon.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem