20 °C Budapest

Függővé válik sok hitelközvetítő: itt a nyerő terápia

Pénzcentrum
2010. július 23. 04:50

A válság öntisztító hatása mellett az új szabályozás tovább tizedeli a Magyarországon működő hitelközvetítőket. A hitelek öntése idején hazánkban körülbelül 50 ezren foglalkoztak ezzel a tevékenységgel, de a szigorítások hatására 2011-re 10-15 ezerre csökkenhet a számuk. Akinek sikerült talpon maradni, rövidesen azoknak is dönteniük kell, hogy függő vagy többes ügynökké válnak.

Többes ügynökök lesznek azok, akik, illetve amely vállalkozások megfelelnek az új előírásoknak. Ennek értelmében szeptembertől PSZÁF-engedélyhez kötött a működésük, jövő januártól pedig hatósági vizsgával is kell rendelkezniük. Aki teljesíti a feltételeket, az a korábbi gyakorlathoz hasonlóan továbbra is szerződésben állhat majd több pénzintézettel, ellenkező esetben függő ügynökké válhat.

A - korábbi mobilbankári hálózatnak megfelelő - függő ügynökök ezt követően csak egy bank termékeivel foglalkozhatnak. Ennek betartatása eleinte gondot okozhat, mivel például egy családi vállalkozásban működő hitelközvetítő cég tagjai a jövőben egyéni vállalkozókként különböző bankokkal szerződhetnek.

A kiskapuk nyitogatása helyett vizsgáljuk meg azt, hogy egy függő ügynököknek mi alapján érdemes egy adott banknál megvetni a lábát. Az első szempont a forgalom, vagyis célszerű annál a pénzintézetnél maradni, ahová korábban is a legnagyobb volumenben közvetített ügyleteket a tanácsadó.

A másik lényeges pont az, hogy az adott bank hiteltermékei lefedjék a piaci igények döntő százalékát. Ezzel a közvetítő nem csak egy adott szegmensre korlátozza a lehetséges ügyfeleit, hanem szélesebb körben találhat megoldást a megkeresésekre. A közvetítők az évek során megismerhették a bankok kamatpolitikáját, valamint az engedélyezési eljárását. Amelyik bank magas kamatokkal és akadozó minősítési rendszerrel dolgozik, az szinte elfelejtheti a függő ügynököket.

Nem utolsó szempont a jutalékszint, bár ebben a tekintetben is érdemes mérlegelni. Hiába választ a közvetítő egy magas ügynöki sikerdíjakat kínáló pénzintézetet, ha csak elenyésző számú új ügylet lebonyolítását helyezheti kilátásba. Az alacsonyabb jutalék magasabb volumennel összességében magasabb árbevételt hozhat a közvetítő cégnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Korábban: Hány hitelközvetítő élheti túl a válságot?

A hitelközvetítői piac néhány év alatt teljesen átalakulhat Magyarországon. Amíg a válság előtti években sokan olyanok is lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghiteleket közvetítettek, akik szakmai felkészültsége megkérdőjelezhető volt, addig 2011-től csak azok adhatnak tanácsot, akik egy adott bank hiteltermékeit betéve ismerik, illetve akik megfelelő végzettséggel rendelkeznek, a szükséges engedélyek birtokában vannak és sikerrel vették az akadályt a hatósági vizsgákon.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 10:37
Marina Ovszjannyikova kapta az Európa Tanács Vaclav Havel-díját.
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?