14 °C Budapest

Egyszerűsödnek az online fizetések és beszedési megbízások

Pénzcentrum
2010. július 1. 10:59

Tovább folytatódik az Egységes Euró Fizetési Övezet (azaz a Single Euro Payments Area, SEPA) szabványainak hazai átvétele, melynek révén a magyar bankok ügyfelei az euró kedvező hatásaiban már a bevezetés előtt részesülhetnek. A Magyar SEPA Egyesület áttekintette az online fizetéseket és a beszedési megbízásokat egyszerűsítő lehetőségeket.

A Magyar SEPA Egyesületet 2008-ban hozták létre a legnagyobb magyarországi bankok, azzal a céllal, hogy elősegítse az Egységes Euró Fizetési Övezet (azaz a Single Euro Payments Area, SEPA) szabványainak hazai átvételét. A SEPA lényege, hogy a gazdasági szereplők euróval - úgy belföldön, mint a határokon át - egységes szabályok szerint fizethessenek. Mivel a belföldi pénzforgalmi szolgáltatások helyére a jövőben a SEPA fizetések lépnek, a Magyar SEPA Egyesület célja a hazai bankok és az ügyfelek SEPA felkészülésének elősegítése és összehangolása.

A Magyar SEPA Egyesület megvizsgálta az e-fizetés hazai piacon történő bevezetésének lehetőségét. Ennek lényege, hogy az internetes vásárló a kereskedő weboldalán úgy kezdeményezi a fizetést, hogy a vásárló számlavezető bankjának átutalási megbízást ad, a bank pedig egy visszavonhatatlan fizetési garanciát bocsát ki a kereskedő részére, a tényleges pénzügyi rendezés pedig SEPA-átutalással történik. A bevezetés ütemtervének meghatározására várhatóan 2011-ben kerül sor.

Néhány éven belül az euró átutalások és beszedések egységes módon, a belföldi pénzforgalomban megszokott színvonalon lesznek lebonyolíthatók az egész SEPA övezetben. A SEPA-átutalás lehetőségét ma már több hazai bank kínálja ügyfeleinek, és egy bank már SEPA-beszedések teljesítésére is képes. A SEPA beszedés alapkonstrukciójának széles körű bevezetésével elsősorban a fogyasztók nyernek, akiknek bankjuk - kérésre - a terheléstől számított 8 héten belül feltétel nélkül azonnal kötelesek lesznek visszatéríteni a kifizetett összeget. A fogyasztó a szolgáltatással, vásárlással kapcsolatos reklamációjának ügyintézése során biztos lehet abban, hogy a vitatott összeg az ő bankszámláján kamatozik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar SEPA Egyesület áttekintette a SEPA beszedésre való áttérés hazai lehetőségeit is. A SEPA beszedés fizetési módok belföldi forint műveletekre vonatkozó bevezetésének legkorábbi időpontja 2013 közepe lehet. Ezekre a fejlesztésekre akkor kerülhet sor, amikor megvalósul a bankok közötti napközben elszámolás.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18