Egyszerűsödnek az online fizetések és beszedési megbízások

Pénzcentrum
2010. július 1. 10:59

Tovább folytatódik az Egységes Euró Fizetési Övezet (azaz a Single Euro Payments Area, SEPA) szabványainak hazai átvétele, melynek révén a magyar bankok ügyfelei az euró kedvező hatásaiban már a bevezetés előtt részesülhetnek. A Magyar SEPA Egyesület áttekintette az online fizetéseket és a beszedési megbízásokat egyszerűsítő lehetőségeket.

A Magyar SEPA Egyesületet 2008-ban hozták létre a legnagyobb magyarországi bankok, azzal a céllal, hogy elősegítse az Egységes Euró Fizetési Övezet (azaz a Single Euro Payments Area, SEPA) szabványainak hazai átvételét. A SEPA lényege, hogy a gazdasági szereplők euróval - úgy belföldön, mint a határokon át - egységes szabályok szerint fizethessenek. Mivel a belföldi pénzforgalmi szolgáltatások helyére a jövőben a SEPA fizetések lépnek, a Magyar SEPA Egyesület célja a hazai bankok és az ügyfelek SEPA felkészülésének elősegítése és összehangolása.

A Magyar SEPA Egyesület megvizsgálta az e-fizetés hazai piacon történő bevezetésének lehetőségét. Ennek lényege, hogy az internetes vásárló a kereskedő weboldalán úgy kezdeményezi a fizetést, hogy a vásárló számlavezető bankjának átutalási megbízást ad, a bank pedig egy visszavonhatatlan fizetési garanciát bocsát ki a kereskedő részére, a tényleges pénzügyi rendezés pedig SEPA-átutalással történik. A bevezetés ütemtervének meghatározására várhatóan 2011-ben kerül sor.

Néhány éven belül az euró átutalások és beszedések egységes módon, a belföldi pénzforgalomban megszokott színvonalon lesznek lebonyolíthatók az egész SEPA övezetben. A SEPA-átutalás lehetőségét ma már több hazai bank kínálja ügyfeleinek, és egy bank már SEPA-beszedések teljesítésére is képes. A SEPA beszedés alapkonstrukciójának széles körű bevezetésével elsősorban a fogyasztók nyernek, akiknek bankjuk - kérésre - a terheléstől számított 8 héten belül feltétel nélkül azonnal kötelesek lesznek visszatéríteni a kifizetett összeget. A fogyasztó a szolgáltatással, vásárlással kapcsolatos reklamációjának ügyintézése során biztos lehet abban, hogy a vitatott összeg az ő bankszámláján kamatozik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar SEPA Egyesület áttekintette a SEPA beszedésre való áttérés hazai lehetőségeit is. A SEPA beszedés fizetési módok belföldi forint műveletekre vonatkozó bevezetésének legkorábbi időpontja 2013 közepe lehet. Ezekre a fejlesztésekre akkor kerülhet sor, amikor megvalósul a bankok közötti napközben elszámolás.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?