Engedély nélkül hitelezett a Credit Bonus

2010. május 11. 10:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység - pénzkölcsönnyújtás és pénzügyi lízing végzése - miatt 50 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Credit Bonus a.s. társaságot ma közzétett határozatában. A Felügyelet egyúttal azonnal hatállyal megtiltotta, hogy a társaság e tevékenységeit a továbbiakban végezze.

A Felügyelet ügyfélbejelentés nyomán hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást a pozsonyi székhelyű, de kizárólag magyarországi tulajdonossal és vezető tisztségviselőkkel rendelkező Credit Bonus a.s. itthoni tevékenysége kapcsán. A vizsgálat - amelynek keretében a Felügyelet 2010. április 15-én helyszíni ellenőrzést is tartott a társaság budapesti irodájában - megállapította: a Credit Bonus a.s. 2008-tól üzletszerű módon engedély nélkül nyújtott pénzkölcsönt és végzett pénzügyi lízingtevékenységet Magyarországon.

A társaság e tevékenységét - egyes ügyfeleit és a Felügyeletet is megtéveszteni szándékozó módon - határon átnyúló szolgáltatás látszatát keltve végezte a felügyeleti határozat meghozatalának napjáig. A vizsgálat megállapítása szerint a Credit Bonus - amely 2009 márciusában egyébként tájékoztatás kért és kapott a Felügyelettől a jövőbeni határon átnyúló tevékenység végzésének jogszabályi feltételeiről - egyértelműen ki kívánta használni a magyar és a szlovák jogi szabályozás adta esetleges különbségeket, megkerülve a hazai hitelintézeti törvény rendelkezéseit.

A bírságok mértékének meghatározásakor a Felügyelet súlyosbító tényezőként vette figyelembe, hogy a Credit Bonus a.s. felelős képviselői az eljárás során a hatósággal szemben megtévesztő magatartást tanúsítottak, több, önmagukban is engedélyköteles tevékenységet huzamos időn át végeztek, felügyeleti ellenőrzés hiányában ezzel kiemelten kockázatot helyzetbe hozva ügyfeleiket. Enyhítő körülménynek számított, hogy a tevékenység végzését a társaság nem kívánta eltitkolni a vizsgálat során.

2010. január 1-jétől a Felügyeletről szóló törvény (Psztv.) módosulása nyomán az eddigi 20 millióról 500 millió forintra növekedett az engedély nélküli vagy bejelentés hiányában végzett szolgáltatás esetén kiszabható bírság felső határa. Így mind a jelen ügyben, mind pedig a jövőben az ezen időpontot követően végzett jogosulatlan tevékenységek esetében a Felügyelet a megemelkedett bírságkeret határai között állapítja meg a kiszabott bírság összegét.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?