18 °C Budapest

Non-stop csekkbefizetés: vége a postai sorban állásnak!

2010. április 1. 12:03

Bár a postai csekkbefizetés sok vesződséggel jár, egyrészt rengeteget kell sorban állni, másrészt a nyitva tartáshoz is alkalmazkodni kell, mégis sokan ragaszkodnak még ehhez a kőkorszaki számlakiegyenlítési módszerhez. Április elsejétől azonban egy egyedülállóan új szolgáltatással már ATM-eken keresztül is befizethetjük csekkjeinket.

Az Erste Bank Hungary Zrt. és a Magyar Posta Zrt. új, közös szolgáltatásának lényege, hogy 12 Erste Bankos készpénzkiadó automatán április 1-jétől postai sárga csekk is befizethető.

Szűts Ildikó, a Magyar Posta vezérigazgatója elmondta, hogy a lakosság még ma is rengeteg csekket fizet be postán keresztül. 2009-ben összesen 271,2 millió csekket adtak fel postán, közel 3 ezer milliárd forint értékben, ami a postán átfolyó összeg jelentős részét teszi ki.

Nincs többé túlsúly a Wizz Airnél, de a check-in fizetős lesz!Kattints!

A postai csekkbefizetéshez való ragaszkodásnak az lehet az oka, hogy az ügyfelek szeretik maguk intézni, időzíteni pénzügyeiket, vagyis otthon is igyekeznek likviditást biztosítani, és a fizetési határidőkhöz igazítani a befizetéseket, ami csoportos beszedési megbízás esetén nem lehetséges. Szintén a posta mellett szól, hogy az országban szinte bárhol elérhető, fix, vagy mobil postahelyek formájában, de a csekkszelvényt is előszeretettel őrizgetjük, mintegy bizonylatként a befizetésről.

Papp Edit, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerint az új szolgáltatás tulajdonképpen a postai csekkbefizetés minden előnyét megőrzi, hiszen a szelvényt megtarthatjuk, és bármikor befizethetjük, ugyanakkor megspórolhatjuk a sorban állást. Véleménye szerint ezzel a hazai bankkártya-piac újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen a csekkek készpénzfelvétel nélkül, bankkártyával, ugyanakkor a Magyar Posta által nyújtott szolgáltatási háttér segítségével fizethetők be, az Erste ATM-jein.

Ami a csekkek körét illeti, jelenleg a hazai sárga csekkes forgalom mintegy 70 százalékát kitevő teljes gépi kitöltésű csekkek egyenlíthetők csak ki bankkártyával, tehát a kéz kitöltésű csekkek beolvasására az ATM-ek még nem alkalmasak. Ahogy azt Zala Viktor, a Diebold Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a szoftver kifejlesztője elmondta, fejlesztések lehetővé tennék a kézi kitöltésű csekkek beolvasását is, azonban az Erste, illetve a Posta dönti el, hogy kiterjesztik-e a későbbiekben a szolgáltatást a csekkek ezen körére is.

Hogyan működik?

Az ATM-en keresztüli csekkbefizetés folyamata igen egyszerű, mivel az automata lépésről-lépésre végigvezeti az ügyfelet. A készülék oldalán található nyíláson lehet a csekkeket - egyszerre maximum tízet - behelyezni, méghozzá sárga oldallal felfelé, a tőszelvénnyel befelé. Ezek után egyesével megjelennek a képernyőn a beszkennelt csekkek, valamint az összegek összeadva, ami után egyesével jóvá kell hagyni őket, de akár valamelyik ki is hagyható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miután az utolsó csekket is jóváhagytuk, engedélyezni kell az összegeket, megkapjuk róla a bizonylatot, dátummal, ATM azonosítóval, "BEFIZETVE" felirattal és a tranzakció számával együtt.

Mennyibe kerül?

Jelenleg ugye a postákon, bankkártyával történő csekkbefizetés készpénzfelvételnek minősül, vagyis akár több száz forintot is fizethetünk a csekken szereplő összegen felül.Az ATM-eken keresztül történő csekkbefizetés egyenértékű a postai feladással, azonban a három hónapos tesztidőszak alatt a szolgáltatást minden Erste, Wizz Air, Sláger, valamint "Posta banki szolgáltatások" ügyfelei ingyen vehetik igénybe, vagyis számukra kártyás vásárlási tranzakciónak tekintik az ügyleltet. Ez hitelkártyával rendelkezők esetében tehát azt jelenti, hogy ők a kamatmentes periódusban a csekkbefizetést is már kamatmentesen végezhetik.

Ugyanakkor a nem Erste ügyfelek számára készpénzfelvételi tranzakciónak minősül, ami, mint tudjuk, egyes bankoknál akár 800 forintba is kerülhet.

Mindez a tesztidőszakra, vagyis április 1-je és június 30-a között érvényes, utána a közös kiértékelést követően újra döntenek a szolgáltatás jövőjéről, és annak árazásáról is.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18