15 °C Budapest

Non-stop csekkbefizetés: vége a postai sorban állásnak!

2010. április 1. 12:03

Bár a postai csekkbefizetés sok vesződséggel jár, egyrészt rengeteget kell sorban állni, másrészt a nyitva tartáshoz is alkalmazkodni kell, mégis sokan ragaszkodnak még ehhez a kőkorszaki számlakiegyenlítési módszerhez. Április elsejétől azonban egy egyedülállóan új szolgáltatással már ATM-eken keresztül is befizethetjük csekkjeinket.

Az Erste Bank Hungary Zrt. és a Magyar Posta Zrt. új, közös szolgáltatásának lényege, hogy 12 Erste Bankos készpénzkiadó automatán április 1-jétől postai sárga csekk is befizethető.

Szűts Ildikó, a Magyar Posta vezérigazgatója elmondta, hogy a lakosság még ma is rengeteg csekket fizet be postán keresztül. 2009-ben összesen 271,2 millió csekket adtak fel postán, közel 3 ezer milliárd forint értékben, ami a postán átfolyó összeg jelentős részét teszi ki.

Nincs többé túlsúly a Wizz Airnél, de a check-in fizetős lesz!Kattints!

A postai csekkbefizetéshez való ragaszkodásnak az lehet az oka, hogy az ügyfelek szeretik maguk intézni, időzíteni pénzügyeiket, vagyis otthon is igyekeznek likviditást biztosítani, és a fizetési határidőkhöz igazítani a befizetéseket, ami csoportos beszedési megbízás esetén nem lehetséges. Szintén a posta mellett szól, hogy az országban szinte bárhol elérhető, fix, vagy mobil postahelyek formájában, de a csekkszelvényt is előszeretettel őrizgetjük, mintegy bizonylatként a befizetésről.

Papp Edit, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerint az új szolgáltatás tulajdonképpen a postai csekkbefizetés minden előnyét megőrzi, hiszen a szelvényt megtarthatjuk, és bármikor befizethetjük, ugyanakkor megspórolhatjuk a sorban állást. Véleménye szerint ezzel a hazai bankkártya-piac újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen a csekkek készpénzfelvétel nélkül, bankkártyával, ugyanakkor a Magyar Posta által nyújtott szolgáltatási háttér segítségével fizethetők be, az Erste ATM-jein.

Ami a csekkek körét illeti, jelenleg a hazai sárga csekkes forgalom mintegy 70 százalékát kitevő teljes gépi kitöltésű csekkek egyenlíthetők csak ki bankkártyával, tehát a kéz kitöltésű csekkek beolvasására az ATM-ek még nem alkalmasak. Ahogy azt Zala Viktor, a Diebold Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a szoftver kifejlesztője elmondta, fejlesztések lehetővé tennék a kézi kitöltésű csekkek beolvasását is, azonban az Erste, illetve a Posta dönti el, hogy kiterjesztik-e a későbbiekben a szolgáltatást a csekkek ezen körére is.

Hogyan működik?

Az ATM-en keresztüli csekkbefizetés folyamata igen egyszerű, mivel az automata lépésről-lépésre végigvezeti az ügyfelet. A készülék oldalán található nyíláson lehet a csekkeket - egyszerre maximum tízet - behelyezni, méghozzá sárga oldallal felfelé, a tőszelvénnyel befelé. Ezek után egyesével megjelennek a képernyőn a beszkennelt csekkek, valamint az összegek összeadva, ami után egyesével jóvá kell hagyni őket, de akár valamelyik ki is hagyható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Miután az utolsó csekket is jóváhagytuk, engedélyezni kell az összegeket, megkapjuk róla a bizonylatot, dátummal, ATM azonosítóval, "BEFIZETVE" felirattal és a tranzakció számával együtt.

Mennyibe kerül?

Jelenleg ugye a postákon, bankkártyával történő csekkbefizetés készpénzfelvételnek minősül, vagyis akár több száz forintot is fizethetünk a csekken szereplő összegen felül.Az ATM-eken keresztül történő csekkbefizetés egyenértékű a postai feladással, azonban a három hónapos tesztidőszak alatt a szolgáltatást minden Erste, Wizz Air, Sláger, valamint "Posta banki szolgáltatások" ügyfelei ingyen vehetik igénybe, vagyis számukra kártyás vásárlási tranzakciónak tekintik az ügyleltet. Ez hitelkártyával rendelkezők esetében tehát azt jelenti, hogy ők a kamatmentes periódusban a csekkbefizetést is már kamatmentesen végezhetik.

Ugyanakkor a nem Erste ügyfelek számára készpénzfelvételi tranzakciónak minősül, ami, mint tudjuk, egyes bankoknál akár 800 forintba is kerülhet.

Mindez a tesztidőszakra, vagyis április 1-je és június 30-a között érvényes, utána a közös kiértékelést követően újra döntenek a szolgáltatás jövőjéről, és annak árazásáról is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm