Júniustól kétféle jutalékot kaphatnak a hitelközvetítők

MTI
2010. április 11. 09:02

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint júniustól két részre kell osztani a hitelközvetítők díját, az egyik a szerzésért, a másik a szerződés fenntartásáért jár, a kettő aránya a kölcsön jellegétől függ.

A finanszírozók jogosultak szerzési- és fenntartási jutalékra megosztani az általuk fizetett közvetítői díjat.

A szerzési jutalék a szerződés létrejöttééért, míg a fenntartási jutalék annak meghatározott időpontig történő fennállásáért jár. A szerzési jutalék akkor jár a közvetítőnek, ha a finanszírozó megkezdte a maga szolgáltatását. A hitelszerződés fenntartásáért pedig - fő szabályként - a szerzési jutalék esedékességétől számított két év után lehet fenntartási jutalékot fizetni.

A rendelet külön kezeli a jelzáloggal fedezett ingatlanhiteleket, valamint a gépjármű finanszírozási szerződéseket. Ha az ingatlan jelzálog hitel, vagy ingatlan pénzügyi lízing futamideje meghaladja az 5 évet, akkor a közvetítőnek a hitel százalékában jár a szerzési jutalék. Ebből a fenntartási jutalék-rész legfeljebb a teljes közvetítői díj 20%-a lehet.

Más az arány a gépjármű finanszírozási szerződéseknél. Ezeknél a fenntartási jutalék a teljes közvetítői díj 70%-a, és a futamidő alatt folyamatosan kell kifizetni azt mindaddig, amíg az adós törleszti a részleteket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az autó finanszírozásnál a június 1. után, míg a jelzálog hiteleknél a szeptember 30. után kötött szerződésekre kell alkalmazni ezeket a szabályokat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?