2 °C Budapest

Ilyet se láttunk még - Mi lesz a devizahitelekkel?

Pénzcentrum
2010. április 8. 11:04

Március 1-jétől jogilag is korlátok közé szorította a kormány a lakossági hitelezést a hitelfedezeti arányok maximálásával, június 11-étől pedig további szigorítás várható. Időközben az MNB jelzáloglevél-vásárlási programot indított, mely elvileg a forinthitelezést serkentheti. Ezek az intézkedések a magyar lakosság februári hitelfelvételi aktivitására még nem lehettek közvetlen hatással, a devizahitelezés mégis vergődik: soha nem volt még akkora a különbség a törlesztések javára a hitelfelvétellel szemben, mint az utolsó téli hónapban - derül ki az MNB statisztikáiból. A lakáshitel-piac némileg aktivizálódott ugyan, ám gyanítható, hogy ebben jelentős szerepe volt a márciusra várt szigorításnak. A 20 milliárd forintnyi új lakáshitel még így is csak a tavaly őszihez hasonlítható, rendkívül alacsony értéknek számít.

Május 5-én kerül megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciája.

Míg az utóbbi időben a hitelbiztosítéki értéknek jellemzően 70%-áig adtak a bankok lakáshitelt, mára ez megváltozott: a forinthiteleknél 75, az euróhiteleknél 60, a svájci frankban denominált hiteleknél 45%-nál húzta meg a plafont a március 1-jén hatályba lépett, körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet. Bár pótfedezet bevonásával ezek a korlátok kiküszöbölhetők, június 11-től a jövedelemhez mért banki hitelezhetőségi limit kötelezővé tételével ez csak az ügyfelek töredéke számára lesz járható út. Nem marad más, mint a magas önrész, ami a jelenleg is alacsony lakossági megtakarítási szint (a GDP mindössze 3-4%-a körül mozgó finanszírozási képesség) mellett nem kecsegtet a hitelezés látványos fellendülésével. Februárban 19 milliárd forinttal több devizahitelt törlesztett a lakosság, mint amennyit felvett, a fentiek miatt aligha billen vissza a mérleg a hitelfelvétel javára.


Elviekben a forinthitelnek állna a zászló, ám tíz új jelzáloghitelből hetet még most is devizában folyósítanak a bankok, s a jelzáloghitelek 60%-át kitevő lakáshitelekre is ez az arány a jellemző. A múltra visszatekintve elmondható: a válságot megelőzően fokozatosan nőtt a devizafinanszírozás aránya, azóta azonban alábbhagyott. A tavaly nyári "forinthitel-reneszánsz" mégis csak egy egyszeri eseménynek volt köszönhető: júliusban megszüntette a kormány a forinthitel-támogatási rendszert, így akik élni akartak a kedvezménnyel, ezt megelőzően kapkodtak hitel után. Idén az első félévben ismét egy egyszeri hatás szemtanúi lehetünk: vélhetően sokan kihasználják, hogy március 1-jét illetve június 11-ét megelőzően kevésbé szigorú feltételek mellett jutottak, jutnak hitelhez, különösen devizahitelhez.


Az elmúlt években február hónap mélypontot jelentett a lakáshitelezés szempontjából, ami a lakáspiac szezonalitását figyelembe véve nem meglepő. Az idei év azonban kivételnek számít: a januári 14.4 milliárd forinttal szemben februárban 20.3 milliárd forintnyi lakáshitelt vett fel a magyar lakosság. Ez egyelőre említett egyszeri hatás miatt nem ad okot bizakodásra, de azért sem, mert a tavaly februáritól is jelentősen elmaradó, az őszi hónapokra jellemző összegről van szó.


Ami a lakáshitelek devizanemenkénti megoszlását illeti, a válság hatására feltámadt euróhitelezés továbbra is viszi a prímet, a lakáshitelek több mint felét euróban vette fel a lakosság. A mindössze két hitelintézetnél elérhető svájci frank alapú hitelnek már lassan egy éve csak 3-4 milliárd forintnyi új kihelyezéssel kell beérnie, szemben a válság előtt nem ritka 60-70 milliárd forintos kihelyezéssel. Ami a forinthitelt illeti, érdekes - bár érthető - módon akkor élte fénypontját, amikor "kivezették": a tavaly június-júliusi 17.8 milliárd forinttal szemben még mindig csak 5.9 milliárdnyit vettek fel az ügyfelek forintban. Kérdéses még, az MNB közelmúltban útjára indított jelzáloglevél-vásárlási programja ad-e lendületet a forinthitelezésnek, egyelőre egy biztos: kis volumenű forintforrást érintő, kezdeti lépésről van szó.


Az alábbi ábrán jól látható a magyar lakáshitel-piac elmúlt években végbement növekedése és e növekedés megtorpanása, de az is, hogy az euróhitel csak az elmúlt egy esztendőben lett slágertermék. Korábban egyéb devizában, túlnyomórészt svájci frankban adósodott el a magyar lakosság, a forint alapú lakáshitelek állománya pedig a hat évvel ezelőtti szinten áll. A forinthitelekkel szembeni eddig legnagyobb érv, a túl magas kamatszint ugyanakkor már egyre gyengébb lábakon áll: az MNB legutóbb történelmi mélypontra, 5.5%-ra csökkentette az alapkamatot, így a bankközi forintforrások a korábbiaknál olcsóbban állnak a bankok rendelkezésére. Ezért is gondolhatta úgy a PSZÁF, hogy vizsgálatot indít a bankoknál annak kiderítésére, megfelelően érvényesítették-e ezt a trendet forinthiteleik kamatában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Februárban ugyan ismét csökkent a forintban denonimált lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója, már csak minimálisan: 11.95%-ról 11.9%-ra. Bár ez az adat a meglévő hiteleket is magában foglalja, érdemes megjegyezni, hogy még mindig jelentős, csaknem három százalékos a forinthitelek hátránya az euróhitelekkel szemben, nem is beszélve a svájci frankhoz képest számított majdnem 6 százalékos különbségről.


A fogyasztási hitelek a lakáshitelekhez hasonlóan nagyobb népszerűségnek örvendtek februárban, mint az előző hónapban, ám a 28 milliárd forintos kihelyezéssel ez a hónap 2009. hónapjainak sorában még így is a legrosszabb lett volna. Miközben a svájci frank - s újabban az euró - itt is háttérbe szorult, a forinthitelek viszonylagos stabilitást mutatnak.


Összességében a lakossági hitelállomány a hitelfelvételt meghaladó törlesztések hatására februárban 15.6 milliárd forinttal 7881.2 milliárdra csökkent, az állomány kétharmada továbbra is devizahitel.


Ami a betétállományt illeti, drámai változás nem történt, a 7429.4 milliárd forintnyi betétállomány 83%-a forintban denominált. Az éven belül lekötött betéteknél megfigyelhető pénzkivonás döntően az egyre alacsonyabb kamatszint következménye - a lakosság egy része a kockázatosabb befektetési termékek felé fordult, amit a befektetési alapok pénzáramlását mutató legutóbbi BAMOSZ-adatok is jeleznek.


Május 5-én kerül megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciája.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem