-1 °C Budapest

Amire mindenki várt: a THM után itt a TKM

2009. november 24. 10:40

Nagy lépést tett a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a biztosítási piac iránti fogyasztó bizalom erősítése érdekében: bemutatták ma a két szervezet együttműködésével létrejött Teljes Költségmutatót (TKM), amely a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) típusú élet- és nyugdíjbiztosítások költség szempontú összehasonlítását teszi lehetővé. A TKM egy olyan egyszerű mutató, amely megmutatja, hogy adott paraméterek mellett megközelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet az elméleti, költségmentes hozamhoz képest az adott termék esetében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kisbenedek Péter, a MABISZ elnöke kiemelte: ez az első komoly lépés, amit a biztosítók az önszabályozás terén tesznek. Egyre nagyobb szerepe van napjainkban a transzparenciának és a fogyasztóvédelemnek, az ügyfelek megfelelő tájékoztatásának - hívta fel a figyelmet. Az EU-s szabályoknak megfelelve, némileg azok előtt járva vezetik be Magyarországon a TKM-et. A mutató kidolgozása sikeres kísérlet a bonyolult termékek közös nevezőre hozására - mondta.

Amikor egy ügyfél megtakarításba, befektetésbe fekteti a pénzét, annak vannak háttéreszközei, melyek egy bizonyos elméleti hozamot érnek el egy időszak alatt, a költségek miatt azonban ezt az ügyfél nem tudja realizálni. A TKM megmutatja, hogy az ügyfél mennyivel kisebb hozamot ér el amiatt, hogy az adott unit-linked termékkel érte el azt - ismertette Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. Minden terméket a biztosításpiaci átlagdíjjal, az átlagos életkorú férfival, díjfizetési gyakorisággal és díjfizetési móddal vettek figyelembe, többfajta időtartamra. Azoknak a kockázatoknak a kockázati díját, amelyek automatikusan benne vannak a biztosítási díjban, szintén figyelembe veszik a TKM számításánál.

Mégsem szabad a jövőben csak és kizárólag a TKM alapján dönteni az egyes unit-linked termékek között, hiszen biztosítási tartalmát és más jellemzőit tekintve nagy különbségek lehetnek közöttük - figyelmeztetett, hozzátéve: a TKM mégis olyan transzparenciát biztosít, amilyenre eddig nem volt példa.

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke szerint a tisztességes piaci magatartást és a versenyt erősíti a hosszú távú megtakarítások egységes költségmutatóval történő átláthatóvá tétele. A megtakarításukat befektetni kívánó ügyfelek ez által megfelelő információk birtokában, kellően átlátható módon tudják pénzüket befektetni - vélte. Mindez önkéntesen, önszabályozás útján történt - emelte ki. Reményét fejezte ki, hogy betartatásával nem lesz különösebb problémája a PSZÁF-nak. Az önszabályozásban a következő biztosítótársaságok vesznek részt: Aegon, Ahico, Allianz, AXA, Aviva, CIG, Erste Biztosító, Generali-Providencia, Groupama-Garancia, ING, K&H Biztosító, MKB Életbiztosító, Magyar Posta Életbiztosító, Signal, Union, Uniqa. Õk az érintett termékcsoportra kiszámított TKM értékeket 2010. január 4-én jelentetik meg a MABISZ honlapján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?