25 °C Budapest

Amire mindenki várt: a THM után itt a TKM

2009. november 24. 10:40

Nagy lépést tett a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a biztosítási piac iránti fogyasztó bizalom erősítése érdekében: bemutatták ma a két szervezet együttműködésével létrejött Teljes Költségmutatót (TKM), amely a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) típusú élet- és nyugdíjbiztosítások költség szempontú összehasonlítását teszi lehetővé. A TKM egy olyan egyszerű mutató, amely megmutatja, hogy adott paraméterek mellett megközelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet az elméleti, költségmentes hozamhoz képest az adott termék esetében.

Kisbenedek Péter, a MABISZ elnöke kiemelte: ez az első komoly lépés, amit a biztosítók az önszabályozás terén tesznek. Egyre nagyobb szerepe van napjainkban a transzparenciának és a fogyasztóvédelemnek, az ügyfelek megfelelő tájékoztatásának - hívta fel a figyelmet. Az EU-s szabályoknak megfelelve, némileg azok előtt járva vezetik be Magyarországon a TKM-et. A mutató kidolgozása sikeres kísérlet a bonyolult termékek közös nevezőre hozására - mondta.

Amikor egy ügyfél megtakarításba, befektetésbe fekteti a pénzét, annak vannak háttéreszközei, melyek egy bizonyos elméleti hozamot érnek el egy időszak alatt, a költségek miatt azonban ezt az ügyfél nem tudja realizálni. A TKM megmutatja, hogy az ügyfél mennyivel kisebb hozamot ér el amiatt, hogy az adott unit-linked termékkel érte el azt - ismertette Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. Minden terméket a biztosításpiaci átlagdíjjal, az átlagos életkorú férfival, díjfizetési gyakorisággal és díjfizetési móddal vettek figyelembe, többfajta időtartamra. Azoknak a kockázatoknak a kockázati díját, amelyek automatikusan benne vannak a biztosítási díjban, szintén figyelembe veszik a TKM számításánál.

Mégsem szabad a jövőben csak és kizárólag a TKM alapján dönteni az egyes unit-linked termékek között, hiszen biztosítási tartalmát és más jellemzőit tekintve nagy különbségek lehetnek közöttük - figyelmeztetett, hozzátéve: a TKM mégis olyan transzparenciát biztosít, amilyenre eddig nem volt példa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke szerint a tisztességes piaci magatartást és a versenyt erősíti a hosszú távú megtakarítások egységes költségmutatóval történő átláthatóvá tétele. A megtakarításukat befektetni kívánó ügyfelek ez által megfelelő információk birtokában, kellően átlátható módon tudják pénzüket befektetni - vélte. Mindez önkéntesen, önszabályozás útján történt - emelte ki. Reményét fejezte ki, hogy betartatásával nem lesz különösebb problémája a PSZÁF-nak. Az önszabályozásban a következő biztosítótársaságok vesznek részt: Aegon, Ahico, Allianz, AXA, Aviva, CIG, Erste Biztosító, Generali-Providencia, Groupama-Garancia, ING, K&H Biztosító, MKB Életbiztosító, Magyar Posta Életbiztosító, Signal, Union, Uniqa. Õk az érintett termékcsoportra kiszámított TKM értékeket 2010. január 4-én jelentetik meg a MABISZ honlapján.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem