1 °C Budapest

Amire mindenki várt: a THM után itt a TKM

2009. november 24. 10:40

Nagy lépést tett a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a biztosítási piac iránti fogyasztó bizalom erősítése érdekében: bemutatták ma a két szervezet együttműködésével létrejött Teljes Költségmutatót (TKM), amely a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) típusú élet- és nyugdíjbiztosítások költség szempontú összehasonlítását teszi lehetővé. A TKM egy olyan egyszerű mutató, amely megmutatja, hogy adott paraméterek mellett megközelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet az elméleti, költségmentes hozamhoz képest az adott termék esetében.

Kisbenedek Péter, a MABISZ elnöke kiemelte: ez az első komoly lépés, amit a biztosítók az önszabályozás terén tesznek. Egyre nagyobb szerepe van napjainkban a transzparenciának és a fogyasztóvédelemnek, az ügyfelek megfelelő tájékoztatásának - hívta fel a figyelmet. Az EU-s szabályoknak megfelelve, némileg azok előtt járva vezetik be Magyarországon a TKM-et. A mutató kidolgozása sikeres kísérlet a bonyolult termékek közös nevezőre hozására - mondta.

Amikor egy ügyfél megtakarításba, befektetésbe fekteti a pénzét, annak vannak háttéreszközei, melyek egy bizonyos elméleti hozamot érnek el egy időszak alatt, a költségek miatt azonban ezt az ügyfél nem tudja realizálni. A TKM megmutatja, hogy az ügyfél mennyivel kisebb hozamot ér el amiatt, hogy az adott unit-linked termékkel érte el azt - ismertette Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. Minden terméket a biztosításpiaci átlagdíjjal, az átlagos életkorú férfival, díjfizetési gyakorisággal és díjfizetési móddal vettek figyelembe, többfajta időtartamra. Azoknak a kockázatoknak a kockázati díját, amelyek automatikusan benne vannak a biztosítási díjban, szintén figyelembe veszik a TKM számításánál.

Mégsem szabad a jövőben csak és kizárólag a TKM alapján dönteni az egyes unit-linked termékek között, hiszen biztosítási tartalmát és más jellemzőit tekintve nagy különbségek lehetnek közöttük - figyelmeztetett, hozzátéve: a TKM mégis olyan transzparenciát biztosít, amilyenre eddig nem volt példa.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke szerint a tisztességes piaci magatartást és a versenyt erősíti a hosszú távú megtakarítások egységes költségmutatóval történő átláthatóvá tétele. A megtakarításukat befektetni kívánó ügyfelek ez által megfelelő információk birtokában, kellően átlátható módon tudják pénzüket befektetni - vélte. Mindez önkéntesen, önszabályozás útján történt - emelte ki. Reményét fejezte ki, hogy betartatásával nem lesz különösebb problémája a PSZÁF-nak. Az önszabályozásban a következő biztosítótársaságok vesznek részt: Aegon, Ahico, Allianz, AXA, Aviva, CIG, Erste Biztosító, Generali-Providencia, Groupama-Garancia, ING, K&H Biztosító, MKB Életbiztosító, Magyar Posta Életbiztosító, Signal, Union, Uniqa. Õk az érintett termékcsoportra kiszámított TKM értékeket 2010. január 4-én jelentetik meg a MABISZ honlapján.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?