15 °C Budapest

Bicskanyitogató: ismét milliárdokat keresnek a bankárok

2009. október 20. 05:33

Úgy tűnik, nem tanulnak a pénzintézetek és a sztárbankárok: habár bő egy évvel ezelőtt -a válság kirobbanásakor- a közvélemény egyértelműen ellenük fordult hatalmas jutalmaik miatt, idén ismét bődületes pluszpénzeket osztanak szét maguk között. Még a kormányzati fenyegetések is hatástalannak tűnnek.

13 hónapja ment csődbe a Lehman Brothers és kezdődött meg a nagy zuhanás a világ tőzsdéin, illetve forint árfolyamában. Úgy tűnik azonban, hogy a bankárok nem tanulnak a múlt hibáiból.
A The Institute for Public Policy Research amerikai statisztikai szolgáltató legfrissebb felmérése szerint jól látszik a bankok bónuszgyakorlatának gyors visszatéréséből, hogy valódi reformokról egyáltalán nem, illetve továbbra sem lehet beszélni.

A banki vezetők jutalmazási rendszere tavaly ősszel-télen azután került az érdeklődés középpontjába, hogy szakértők szerint ez okolható az extrém kockázatvállalásokért, és így közvetve a pénzügyi válság kirobbanásáért, hiszen amíg a nagy profitokat a bankárok zsebelték be, addig a hatalmas veszteségeket már az országok, vagyis az adófizetők viselték.

A bankárok szerint ugyanakkor a bónuszok körüli felhajtás a politikusok taktikázása, hogy eltereljék magukról a figyelmet. Az ő álláspontjuk az, hogy a kormányok is felelősek a rendkívüli likviditásbőség kialakulása, de leginkább a szabályozási környezet hiányosságai miatt. A magas fizetések, illetve jutalmak hangoztatásra ráadásul kitűnő populista érvelés, amiből hatékonyan lehet politikai tőkét kovácsolni.

Az elmúlt hónapokban Barack Obama, Angela Merkel és Nicolas Sarkozy is élesen kritizálták a hatalmas juttatásokat. Gordon Brown brit miniszterelnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy "van még egy elintézetlen ügy" a bankok rendbetételével kapcsolatban.

A G20 országok vezetőinek szeptember végi, pittsburghi találkozóján döntöttek ugyan arról, hogy átláthatóvá kell tenni a banki bónuszrendszereket (például nyilatkozattételi kötelezettségekkel), illetve hogy el kell kerülni a több évre szóló garantált bónuszrendszereket - a lépések azonban egyelőre nem tűnnek igazán hatékonynak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Épp a napokban derült ki ugyanis, hogy a Goldman Sachs pénzügyi óriás közel annyi prémiummal jutalmazta meg dolgozóit idén, mint a válság előtti utolsó, amúgy rekordévnek számító 2007-ben. A 16.7 milliárd dolláros jutalom sokak zsebében kinyitotta a bicskát, ugyanakkor a Goldman azzal indokolja a lépést, hogy ha nem fizetnének ennyit, dolgozóik elvándorolnának a rendkívül erős versenytársakhoz.

A hírek szerint idén összesen 140 milliárd dollárt fizetnek ki alkalmazottaiknak a legnagyobb amerikai bankok és befektetési alapok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?