22 °C Budapest

Bicskanyitogató: ismét milliárdokat keresnek a bankárok

2009. október 20. 05:33

Úgy tűnik, nem tanulnak a pénzintézetek és a sztárbankárok: habár bő egy évvel ezelőtt -a válság kirobbanásakor- a közvélemény egyértelműen ellenük fordult hatalmas jutalmaik miatt, idén ismét bődületes pluszpénzeket osztanak szét maguk között. Még a kormányzati fenyegetések is hatástalannak tűnnek.

13 hónapja ment csődbe a Lehman Brothers és kezdődött meg a nagy zuhanás a világ tőzsdéin, illetve forint árfolyamában. Úgy tűnik azonban, hogy a bankárok nem tanulnak a múlt hibáiból.
A The Institute for Public Policy Research amerikai statisztikai szolgáltató legfrissebb felmérése szerint jól látszik a bankok bónuszgyakorlatának gyors visszatéréséből, hogy valódi reformokról egyáltalán nem, illetve továbbra sem lehet beszélni.

A banki vezetők jutalmazási rendszere tavaly ősszel-télen azután került az érdeklődés középpontjába, hogy szakértők szerint ez okolható az extrém kockázatvállalásokért, és így közvetve a pénzügyi válság kirobbanásáért, hiszen amíg a nagy profitokat a bankárok zsebelték be, addig a hatalmas veszteségeket már az országok, vagyis az adófizetők viselték.

A bankárok szerint ugyanakkor a bónuszok körüli felhajtás a politikusok taktikázása, hogy eltereljék magukról a figyelmet. Az ő álláspontjuk az, hogy a kormányok is felelősek a rendkívüli likviditásbőség kialakulása, de leginkább a szabályozási környezet hiányosságai miatt. A magas fizetések, illetve jutalmak hangoztatásra ráadásul kitűnő populista érvelés, amiből hatékonyan lehet politikai tőkét kovácsolni.

Az elmúlt hónapokban Barack Obama, Angela Merkel és Nicolas Sarkozy is élesen kritizálták a hatalmas juttatásokat. Gordon Brown brit miniszterelnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy "van még egy elintézetlen ügy" a bankok rendbetételével kapcsolatban.

A G20 országok vezetőinek szeptember végi, pittsburghi találkozóján döntöttek ugyan arról, hogy átláthatóvá kell tenni a banki bónuszrendszereket (például nyilatkozattételi kötelezettségekkel), illetve hogy el kell kerülni a több évre szóló garantált bónuszrendszereket - a lépések azonban egyelőre nem tűnnek igazán hatékonynak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Épp a napokban derült ki ugyanis, hogy a Goldman Sachs pénzügyi óriás közel annyi prémiummal jutalmazta meg dolgozóit idén, mint a válság előtti utolsó, amúgy rekordévnek számító 2007-ben. A 16.7 milliárd dolláros jutalom sokak zsebében kinyitotta a bicskát, ugyanakkor a Goldman azzal indokolja a lépést, hogy ha nem fizetnének ennyit, dolgozóik elvándorolnának a rendkívül erős versenytársakhoz.

A hírek szerint idén összesen 140 milliárd dollárt fizetnek ki alkalmazottaiknak a legnagyobb amerikai bankok és befektetési alapok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm