-1 °C Budapest

Bicskanyitogató: ismét milliárdokat keresnek a bankárok

2009. október 20. 05:33

Úgy tűnik, nem tanulnak a pénzintézetek és a sztárbankárok: habár bő egy évvel ezelőtt -a válság kirobbanásakor- a közvélemény egyértelműen ellenük fordult hatalmas jutalmaik miatt, idén ismét bődületes pluszpénzeket osztanak szét maguk között. Még a kormányzati fenyegetések is hatástalannak tűnnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

13 hónapja ment csődbe a Lehman Brothers és kezdődött meg a nagy zuhanás a világ tőzsdéin, illetve forint árfolyamában. Úgy tűnik azonban, hogy a bankárok nem tanulnak a múlt hibáiból.
A The Institute for Public Policy Research amerikai statisztikai szolgáltató legfrissebb felmérése szerint jól látszik a bankok bónuszgyakorlatának gyors visszatéréséből, hogy valódi reformokról egyáltalán nem, illetve továbbra sem lehet beszélni.

A banki vezetők jutalmazási rendszere tavaly ősszel-télen azután került az érdeklődés középpontjába, hogy szakértők szerint ez okolható az extrém kockázatvállalásokért, és így közvetve a pénzügyi válság kirobbanásáért, hiszen amíg a nagy profitokat a bankárok zsebelték be, addig a hatalmas veszteségeket már az országok, vagyis az adófizetők viselték.

A bankárok szerint ugyanakkor a bónuszok körüli felhajtás a politikusok taktikázása, hogy eltereljék magukról a figyelmet. Az ő álláspontjuk az, hogy a kormányok is felelősek a rendkívüli likviditásbőség kialakulása, de leginkább a szabályozási környezet hiányosságai miatt. A magas fizetések, illetve jutalmak hangoztatásra ráadásul kitűnő populista érvelés, amiből hatékonyan lehet politikai tőkét kovácsolni.

Az elmúlt hónapokban Barack Obama, Angela Merkel és Nicolas Sarkozy is élesen kritizálták a hatalmas juttatásokat. Gordon Brown brit miniszterelnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy "van még egy elintézetlen ügy" a bankok rendbetételével kapcsolatban.

A G20 országok vezetőinek szeptember végi, pittsburghi találkozóján döntöttek ugyan arról, hogy átláthatóvá kell tenni a banki bónuszrendszereket (például nyilatkozattételi kötelezettségekkel), illetve hogy el kell kerülni a több évre szóló garantált bónuszrendszereket - a lépések azonban egyelőre nem tűnnek igazán hatékonynak.

Épp a napokban derült ki ugyanis, hogy a Goldman Sachs pénzügyi óriás közel annyi prémiummal jutalmazta meg dolgozóit idén, mint a válság előtti utolsó, amúgy rekordévnek számító 2007-ben. A 16.7 milliárd dolláros jutalom sokak zsebében kinyitotta a bicskát, ugyanakkor a Goldman azzal indokolja a lépést, hogy ha nem fizetnének ennyit, dolgozóik elvándorolnának a rendkívül erős versenytársakhoz.

A hírek szerint idén összesen 140 milliárd dollárt fizetnek ki alkalmazottaiknak a legnagyobb amerikai bankok és befektetési alapok.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?