"Kifizetem a hiteled" - jelige: Add a fél veséd!

Pénzcentrum
2009. szeptember 28. 13:02

A brit lapokban és több internetes hirdetési portálon is megszaporodtak az olyan hirdetések, melyekben a készpénz szűkében lévő feladók az egyik veséjüket kínálják eladásra, míg mások egészséges vesét keresnek jelentős pénzösszeg ellenében. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy amit művelnek, az törvénybe ütközik és akár szabadságvesztéssel is sújtható.

A hirdetések feladói rendszerint jelzálog- és hitelkártya adóssággal küzdő, a tönk szélén álló ügyfelek, akik elveszítették a munkájukat, vagy csődbe ment a vállalkozásuk és nem tudnak mit kezdeni az adósságukkal. A hirdetésekben 25-60 ezer font közötti összegekért kínálják fel az egyik veséjüket, felárért vállalják a kockázatos külföldi utazást is, mivel a szigetországban nincs olyan sebészet, amely végrehajtaná a törvénytelen operációt.

Egy 43 éves taxisofőrt egy magát egy kétségbeesett terhes nőnek kiadó álripoter keresett meg azzal az ürüggyel, hogy a férjének veseelégtelenség miatt már nem sok van hátra. A taxis elmondta, hogy akkor siklott ki az élete, amikor a felesége elhagyta. Tartozásait képtelen fizetni, ezért folyamodott a törvénytelen pénzszerzési módszerhez.

A férfi 25 ezer fontot és teljes költségtérítést kért a veséjéért, valamint a kieső munkabérének a fedezetéül 1200 fontra tartott igényt. Miután a férfi elmondta, hogy egészségesen táplálkozik, fogyaszt alkoholt, de csak mértékkel, a felek már majdnem megállapodtak, de a rendszeres testmozgás hiánya miatt az álriporter jelezte, hogy inkább nem kéri a vesét.

A műtét amellett, hogy költséges, még halálos kockázatokat is rejt (Forrás: Daily Mail)

A szervkereskedelem büntetendő akkor is, ha az operációt külföldön hajtják végre, a büntetési tétel 3 év szabadságvesztés és pénzbüntetés is lehet. A brit transzplantációs intézet vezetője elmondta, hogy a várakozók kevesebb, mint fele jut veséhez egy éven belül, sokan nem élik meg, mire donort találnak neki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kísértés óriási mivel egy beteg az utolsó pénzét is odaadná egy egészséges veséért, míg a szegény rétegek akár a szervüket is eladnák, csakhogy pénzhez jussanak. Sokan nem törődnek a veszélyekkel és a kockázatokkal, pedig egy bizonytalan környezetben végzett külföldi operáció akár az életükbe is kerülhet.

Az álriporter által felhívott hirdetések feladói között olyan átlagemberek szerepeltek, akik bármikor szembe jönnek velünk az utcán. Volt, akinek a vállalkozása csődölt be, legtöbben a hitelüket és egyéb adósságaikat képtelenek fizetni. Az utolsó szalmaszálnak a szervük értékesítése tűnik, pedig amellett, hogy törvénytelen még halálos kockázattal is jár.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm