19 °C Budapest

"Kifizetem a hiteled" - jelige: Add a fél veséd!

Pénzcentrum
2009. szeptember 28. 13:02

A brit lapokban és több internetes hirdetési portálon is megszaporodtak az olyan hirdetések, melyekben a készpénz szűkében lévő feladók az egyik veséjüket kínálják eladásra, míg mások egészséges vesét keresnek jelentős pénzösszeg ellenében. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy amit művelnek, az törvénybe ütközik és akár szabadságvesztéssel is sújtható.

A hirdetések feladói rendszerint jelzálog- és hitelkártya adóssággal küzdő, a tönk szélén álló ügyfelek, akik elveszítették a munkájukat, vagy csődbe ment a vállalkozásuk és nem tudnak mit kezdeni az adósságukkal. A hirdetésekben 25-60 ezer font közötti összegekért kínálják fel az egyik veséjüket, felárért vállalják a kockázatos külföldi utazást is, mivel a szigetországban nincs olyan sebészet, amely végrehajtaná a törvénytelen operációt.

Egy 43 éves taxisofőrt egy magát egy kétségbeesett terhes nőnek kiadó álripoter keresett meg azzal az ürüggyel, hogy a férjének veseelégtelenség miatt már nem sok van hátra. A taxis elmondta, hogy akkor siklott ki az élete, amikor a felesége elhagyta. Tartozásait képtelen fizetni, ezért folyamodott a törvénytelen pénzszerzési módszerhez.

A férfi 25 ezer fontot és teljes költségtérítést kért a veséjéért, valamint a kieső munkabérének a fedezetéül 1200 fontra tartott igényt. Miután a férfi elmondta, hogy egészségesen táplálkozik, fogyaszt alkoholt, de csak mértékkel, a felek már majdnem megállapodtak, de a rendszeres testmozgás hiánya miatt az álriporter jelezte, hogy inkább nem kéri a vesét.

A műtét amellett, hogy költséges, még halálos kockázatokat is rejt (Forrás: Daily Mail)

A szervkereskedelem büntetendő akkor is, ha az operációt külföldön hajtják végre, a büntetési tétel 3 év szabadságvesztés és pénzbüntetés is lehet. A brit transzplantációs intézet vezetője elmondta, hogy a várakozók kevesebb, mint fele jut veséhez egy éven belül, sokan nem élik meg, mire donort találnak neki.

A kísértés óriási mivel egy beteg az utolsó pénzét is odaadná egy egészséges veséért, míg a szegény rétegek akár a szervüket is eladnák, csakhogy pénzhez jussanak. Sokan nem törődnek a veszélyekkel és a kockázatokkal, pedig egy bizonytalan környezetben végzett külföldi operáció akár az életükbe is kerülhet.

Az álriporter által felhívott hirdetések feladói között olyan átlagemberek szerepeltek, akik bármikor szembe jönnek velünk az utcán. Volt, akinek a vállalkozása csődölt be, legtöbben a hitelüket és egyéb adósságaikat képtelenek fizetni. Az utolsó szalmaszálnak a szervük értékesítése tűnik, pedig amellett, hogy törvénytelen még halálos kockázattal is jár.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?