4 °C Budapest

"Kifizetem a hiteled" - jelige: Add a fél veséd!

Pénzcentrum
2009. szeptember 28. 13:02

A brit lapokban és több internetes hirdetési portálon is megszaporodtak az olyan hirdetések, melyekben a készpénz szűkében lévő feladók az egyik veséjüket kínálják eladásra, míg mások egészséges vesét keresnek jelentős pénzösszeg ellenében. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy amit művelnek, az törvénybe ütközik és akár szabadságvesztéssel is sújtható.

A hirdetések feladói rendszerint jelzálog- és hitelkártya adóssággal küzdő, a tönk szélén álló ügyfelek, akik elveszítették a munkájukat, vagy csődbe ment a vállalkozásuk és nem tudnak mit kezdeni az adósságukkal. A hirdetésekben 25-60 ezer font közötti összegekért kínálják fel az egyik veséjüket, felárért vállalják a kockázatos külföldi utazást is, mivel a szigetországban nincs olyan sebészet, amely végrehajtaná a törvénytelen operációt.

Egy 43 éves taxisofőrt egy magát egy kétségbeesett terhes nőnek kiadó álripoter keresett meg azzal az ürüggyel, hogy a férjének veseelégtelenség miatt már nem sok van hátra. A taxis elmondta, hogy akkor siklott ki az élete, amikor a felesége elhagyta. Tartozásait képtelen fizetni, ezért folyamodott a törvénytelen pénzszerzési módszerhez.

A férfi 25 ezer fontot és teljes költségtérítést kért a veséjéért, valamint a kieső munkabérének a fedezetéül 1200 fontra tartott igényt. Miután a férfi elmondta, hogy egészségesen táplálkozik, fogyaszt alkoholt, de csak mértékkel, a felek már majdnem megállapodtak, de a rendszeres testmozgás hiánya miatt az álriporter jelezte, hogy inkább nem kéri a vesét.

A műtét amellett, hogy költséges, még halálos kockázatokat is rejt (Forrás: Daily Mail)

A szervkereskedelem büntetendő akkor is, ha az operációt külföldön hajtják végre, a büntetési tétel 3 év szabadságvesztés és pénzbüntetés is lehet. A brit transzplantációs intézet vezetője elmondta, hogy a várakozók kevesebb, mint fele jut veséhez egy éven belül, sokan nem élik meg, mire donort találnak neki.

A kísértés óriási mivel egy beteg az utolsó pénzét is odaadná egy egészséges veséért, míg a szegény rétegek akár a szervüket is eladnák, csakhogy pénzhez jussanak. Sokan nem törődnek a veszélyekkel és a kockázatokkal, pedig egy bizonytalan környezetben végzett külföldi operáció akár az életükbe is kerülhet.

Az álriporter által felhívott hirdetések feladói között olyan átlagemberek szerepeltek, akik bármikor szembe jönnek velünk az utcán. Volt, akinek a vállalkozása csődölt be, legtöbben a hitelüket és egyéb adósságaikat képtelenek fizetni. Az utolsó szalmaszálnak a szervük értékesítése tűnik, pedig amellett, hogy törvénytelen még halálos kockázattal is jár.

NEKED AJÁNLJUK
Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 8. 13:45
A 2022 telén induló nagyszabású program három főbb irányban erősíti a fiatalok médiaműveltségét. Az...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?