21 °C Budapest

Folyószámlák mínuszban: kevésbé nyújtózunk a takarónkon túl!

Pénzcentrum
2009. szeptember 28. 05:55

A pénzügyi felügyelet adatai alapján idén júliusban több mint 325 milliárd forintnyi folyószámlahitellel rendelkeztek a hazai háztartások. Meglepő módon ez egy fillérrel sem magasabb a tavaly év végi állománynál, sőt!

A korábbi évek tendenciájához képest, amikor negyedévente mintegy 9 százalékkal nőtt a folyószámlahitelek állománya, idén év elején mintegy 10 százalékkal csökkent az év végi záróállományhoz képest.

Az év során, főleg a nyári hónapokban persze ismét növekedni kezdett a folyószámla-eladósodottság, de még mindig nem érjük el a tavaly év végi szintet - legalábbis a júliusi statisztikák szerint.
Talán nem véletlen ez a tendencia, hiszen a folyószámlahitelek átlagos kamatlába is decemberben érte el maximumát (29,05%), azóta némileg csökkent, de még mindig 28 százalék fölötti.

Mért szeretünk túlköltekezni?

A folyószámlahitel népszerűségét elsősorban egyszerűségének köszönheti, hiszen a legtöbb hitelintézetnél nem kérnek kezest, továbbá szabadon, vagyis hitelcél megjelölése nélkül, tetszés szerinti ütemezésben felhasználható. Nem véletlen, hogy főként olyan ügyfelek fordulnak ehhez a forráshoz, akik hónap végén kifutnak számlakeretükből, ezért ezt "megtoldva", hitelkeretükből költekeznek.

A bank a hitelbírálatot követően egyedi hitelkeret állapít meg, amellyel bankszámlánkat túlterhelhetjük. Fedezetül általában a bankszámla rendszeres jóváírás tételei szolgálnak, de akadnak már olyan ajánlatok is, melyek a banknál elhelyezett lekötött betét fedezete mellett nyújtanak hitelt.

További előnyeként szokták emlegetni, hogy az igénybevett hitel egyben vagy részletekben is visszafizethető, méghozzá a rendszeres jóváírás folyamatos felhasználásával. A hitelkeret a törlesztéssel így mindig újratöltődik, majd ismételten felhasználható. A hitelnek egyes bankok esetében nincs futamideje (legtöbb esetben a futamidő automatikusan meghosszabbodik), azonban rendszeres időközönként felülvizsgálják a hitelfeltételeknek való megfelelést.

Mennyibe kerül a "hosszabb takaró"?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Persze a "nagy szabadságnak" megkérik az árát: a folyószámlahitel ugyanis az egyik legdrágább forrásszerzési lehetőség, még ha a tavaly év végi rekord magas értékekhez képest némileg csökkent is a kamatláb.

Ha végigtekintünk a hazai bankok által kínált ajánlatokon, azt látni, hogy ateljes hiteldíj mutatók meglehetősen nagy eltérést mutatnak: 16,08 - 37,39 százalék között mozognak.

A legtöbb pénzintézet nem számít fel rendelkezésre tartási jutalékot, akadnak azonban olyanok is, ahol a keret fel nem használt része után évi 1 százalékot kell fizetni ezen a címen. A hitelkeret nagysága általában a bankszámlára érkező rendszeres jóváírás maximum 2-szerese, egyes bankoknál a háromszorosa is elképzelhető.

A táblázatban a pirossal jelölt THM-ek a tavaly novemberi állapothoz képest megemelkedett hiteldíj-mutatót jelölik. Látszik tehát, hogy hiába csökkent átlagosan a folyószámlahitelek kamatlába, a bankok többsége mégis szigorított a feltételein.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm