Fontos változások jönnek - A pénzünkről van szó

Pénzcentrum
2009. augusztus 10. 08:48

Miután az Országgyűlés június 29-én elfogadta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvényt, amely az Európai Uniós irányelv felelősségi, szerződésre és tájékoztatásra, valamint intézményi szabályait tartalmazza, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Közlönyben rendeleti szabályozást adott ki - közölte a jegybank kommunikációs osztálya az MTI-vel. 2009. november 1-től nemcsak a hitelintézetek nyújthatnak teljes körű pénzforgalmi szolgáltatásokat Magyarországon, hanem a Magyar Posta is, valamint az úgynevezett pénzforgalmi intézmények.

Magyarországon az implementáció (azaz a hazai jogrendbe való illesztés) két jogszabályban történik, 2009. június 29-én az Országgyűlés elfogadta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvényt, amely az irányelv felelősségi, szerződésre és tájékoztatásra, valamint intézményi szabályait tartalmazza.

Az Országgyűlés által elfogadott pénzforgalmi törvény szerint lehetővé válik új pénzforgalmi szolgáltatók megjelenése, teljes szolgáltatási spektrummal. 2009. november 1-től nemcsak a hitelintézetek nyújthatnak teljes körű pénzforgalmi szolgáltatásokat Magyarországon, hanem a Magyar Posta is, valamint az úgynevezett pénzforgalmi intézmények.

A törvény visszatérítésre vonatkozó jogot érvényesít a beszedéseknél. Eszerint amennyiben az ügyfél bizonyítani tudja, hogy a számláján történt beszedés téves, vagy jogtalan volt 10 munkanapon belül visszajár neki a pénz közvetlenül a saját pénzforgalmi szolgáltatójától, nem szükséges tehát a beszedőtől visszakérni az összeget.

A törvény jelentősen korlátozza a pénzforgalmi szolgáltatók által, az ügyfél hátrányára történő pénzforgalmi szerződés-módosításokat. Így például legalább két hónappal előbb tájékoztatni kell az ügyfelet, akinek joga van költség nélkül kilépni a szerződésből, ha a módosítást nem hajlandó elfogadni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szigorodnak a konkrét tájékoztatási szabályok: a pénzforgalmi szolgáltató köteles minden tájékoztatást megadni az ügyfélnek a pénzforgalmi tranzakcióval, illetve annak körülményeivel kapcsolatban.

Az MNB rendelet tartalmi elemei közül kiemelendő, hogy jelentősen szigorodnak a bejövő átutalásokra vonatkozó rendelkezésre bocsátási és értéknapozási szabályok. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzforgalmi szolgáltatóknak (bankok, egyéb hitelintézetek, Posta, pénzforgalmi intézmények) az ő számlájukon való jóváírásra vonatkozó tudomásszerzést követően haladéktalanul a kedvezményezett rendelkezésére kell bocsátaniuk az összeget (jóvá kell írni a számlán). A pénzforgalmi szolgáltatónak a kamatot ettől a naptól kell számítania (értéknapozási szabály).

Ugyancsak fontos eleme a szabályozásnak, hogy a kimenő (küldött) tranzakciók esetében egyértelmű határidők alkalmazása a pénzforgalmi szolgáltatók (bankok, illetve egyéb pénzforgalmi szolgáltatók) által elvégzendő feladatok tekintetében, annak érdekében, hogy az ügyfél a deviza-átutalások esetében is sokkal nagyobb biztonsággal tudja, mikor ér oda a pénz a címzetthez. A deviza átutalások esetében is határidőket kapnak a bankok, ami a harmonizált EU-s szabályozásnak köszönhetően az ügyfeleknek garantálja az EU-n belül például az euró átutalások esetében azt, hogy a pénz legfeljebb 3 nap alatt odaérjen - írja az MTI.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
ChikansPlanet  |  2024. július 12. 14:03
Szinte minden otthonban van egy olyan fiók, ami tele van különböző típusú töltőkábelekkel, amelyek s...
Holdblog  |  2024. július 12. 08:00
Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külö...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem