5 °C Budapest

Fontos változások jönnek - A pénzünkről van szó

Pénzcentrum
2009. augusztus 10. 08:48

Miután az Országgyűlés június 29-én elfogadta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvényt, amely az Európai Uniós irányelv felelősségi, szerződésre és tájékoztatásra, valamint intézményi szabályait tartalmazza, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Közlönyben rendeleti szabályozást adott ki - közölte a jegybank kommunikációs osztálya az MTI-vel. 2009. november 1-től nemcsak a hitelintézetek nyújthatnak teljes körű pénzforgalmi szolgáltatásokat Magyarországon, hanem a Magyar Posta is, valamint az úgynevezett pénzforgalmi intézmények.

Magyarországon az implementáció (azaz a hazai jogrendbe való illesztés) két jogszabályban történik, 2009. június 29-én az Országgyűlés elfogadta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvényt, amely az irányelv felelősségi, szerződésre és tájékoztatásra, valamint intézményi szabályait tartalmazza.

Az Országgyűlés által elfogadott pénzforgalmi törvény szerint lehetővé válik új pénzforgalmi szolgáltatók megjelenése, teljes szolgáltatási spektrummal. 2009. november 1-től nemcsak a hitelintézetek nyújthatnak teljes körű pénzforgalmi szolgáltatásokat Magyarországon, hanem a Magyar Posta is, valamint az úgynevezett pénzforgalmi intézmények.

A törvény visszatérítésre vonatkozó jogot érvényesít a beszedéseknél. Eszerint amennyiben az ügyfél bizonyítani tudja, hogy a számláján történt beszedés téves, vagy jogtalan volt 10 munkanapon belül visszajár neki a pénz közvetlenül a saját pénzforgalmi szolgáltatójától, nem szükséges tehát a beszedőtől visszakérni az összeget.

A törvény jelentősen korlátozza a pénzforgalmi szolgáltatók által, az ügyfél hátrányára történő pénzforgalmi szerződés-módosításokat. Így például legalább két hónappal előbb tájékoztatni kell az ügyfelet, akinek joga van költség nélkül kilépni a szerződésből, ha a módosítást nem hajlandó elfogadni.

Szigorodnak a konkrét tájékoztatási szabályok: a pénzforgalmi szolgáltató köteles minden tájékoztatást megadni az ügyfélnek a pénzforgalmi tranzakcióval, illetve annak körülményeivel kapcsolatban.

Az MNB rendelet tartalmi elemei közül kiemelendő, hogy jelentősen szigorodnak a bejövő átutalásokra vonatkozó rendelkezésre bocsátási és értéknapozási szabályok. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzforgalmi szolgáltatóknak (bankok, egyéb hitelintézetek, Posta, pénzforgalmi intézmények) az ő számlájukon való jóváírásra vonatkozó tudomásszerzést követően haladéktalanul a kedvezményezett rendelkezésére kell bocsátaniuk az összeget (jóvá kell írni a számlán). A pénzforgalmi szolgáltatónak a kamatot ettől a naptól kell számítania (értéknapozási szabály).

Ugyancsak fontos eleme a szabályozásnak, hogy a kimenő (küldött) tranzakciók esetében egyértelmű határidők alkalmazása a pénzforgalmi szolgáltatók (bankok, illetve egyéb pénzforgalmi szolgáltatók) által elvégzendő feladatok tekintetében, annak érdekében, hogy az ügyfél a deviza-átutalások esetében is sokkal nagyobb biztonsággal tudja, mikor ér oda a pénz a címzetthez. A deviza átutalások esetében is határidőket kapnak a bankok, ami a harmonizált EU-s szabályozásnak köszönhetően az ügyfeleknek garantálja az EU-n belül például az euró átutalások esetében azt, hogy a pénz legfeljebb 3 nap alatt odaérjen - írja az MTI.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
MEDIA1  |  2022. november 30. 15:30
Megnéztük, mi az igazság abban, amit a Telex írt Novák András, az ATV tudósítójának Oroszországban k...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?