35 °C Budapest

Akinek a nevére írták az Empire State Building-et: könnyen kijátszotta a földhivatalt!

Pénzcentrum
2008. december 8. 11:00

Egy new yorki újságíró a helyi földhivatali eljárásrendben tapasztalható kiskapukra kívánta felhívni a figyelmet, amikor hamis papírokkal a nevére íratta a város egyik szimbólumának számító Empire State Building-et. Az akció rávilágított a rendszer komoly hiányosságaira, a sajtósnak alig másfél órájába telt az átírás.


Forrás: propertywire.com

Az újságíró által kreált, vevőként megjelölt Nelots ingatlanforgalmazó részvénytársaság neve visszafelé olvasva "stolen", ami magyarul annyit jelent, hogy lopott.

Az ügyet tovább tarkította, hogy a szerződésben megjelölt közjegyző Willie Sutton nevét viselte, aki a XX. század első felének egyik legendás amerikai bankrablója volt, tanúként pedig a korai King Kong filmek női főszereplője, Fay Wray írta alá a papírokat.

Másfél órával a dokumentumok benyújtását követően - a hamis szerződések felületes ellenőrzésnek köszönhetően - bejegyezték az újságíró fejéből kipattant Nelots társaság tulajdonjogát. A hivatalban alkalmazott eljárásrend a jogászok szerint több sebből vérzik. A szélhámosok egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak és a hamis okiratokkal átíratott ingatlanokra éves szinten több millió dollárra tehető a felvett, ugyanakkor behajthatatlan jelzálogjogok összértéke.

A világváros vezető jogtanácsosai mielőbbi változtatásokat szorgalmaznak. Egyöntetű véleményük, hogy a földhivatalok mellett a pénzügyi szolgáltató cégeknek és a hitelintézeteknek is szigorúbban kell ellenőrizni a benyújtott okiratokat, mind eddig. Ez amellett, hogy hosszabb ügyintézési idővel jár, nagyobb apparátust is igényel, de az így okozott kár jelentősen lecsökkenne a jövőben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jogászok szerint több időt kell fordítani az ellenőrzésre és egy központi adatbázist kell létrehozni a szerződést ellenjegyző ügyvédek listájával. A nyilvántartott ügyvédek egy hitelesített vonalkódot kapnának, a szerződéseik pedig csak ezzel együtt lennének érvényesek. A szigorúbb adatvédelemnek köszönhetően jelentősen csökkenhetne az ingatlan visszaélések száma.

A módosítások szükségességét az ilyen jelegű perek nagy száma is bizonyítja. A jelenlegi rendszer kritikus hiányosságait könnyen kihasználhatják a fondorlatos csalók. A földhivatalokhoz csatlakoznának a pénzintézetek is, a jelzáloghitelek kihelyezése előtt alaposabban megvizsgálnák a fedezetként felkínált ingatlan tulajdonjogát.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?