30 °C Budapest

Akinek a nevére írták az Empire State Building-et: könnyen kijátszotta a földhivatalt!

Pénzcentrum
2008. december 8. 11:00

Egy new yorki újságíró a helyi földhivatali eljárásrendben tapasztalható kiskapukra kívánta felhívni a figyelmet, amikor hamis papírokkal a nevére íratta a város egyik szimbólumának számító Empire State Building-et. Az akció rávilágított a rendszer komoly hiányosságaira, a sajtósnak alig másfél órájába telt az átírás.


Forrás: propertywire.com

Az újságíró által kreált, vevőként megjelölt Nelots ingatlanforgalmazó részvénytársaság neve visszafelé olvasva "stolen", ami magyarul annyit jelent, hogy lopott.

Az ügyet tovább tarkította, hogy a szerződésben megjelölt közjegyző Willie Sutton nevét viselte, aki a XX. század első felének egyik legendás amerikai bankrablója volt, tanúként pedig a korai King Kong filmek női főszereplője, Fay Wray írta alá a papírokat.

Másfél órával a dokumentumok benyújtását követően - a hamis szerződések felületes ellenőrzésnek köszönhetően - bejegyezték az újságíró fejéből kipattant Nelots társaság tulajdonjogát. A hivatalban alkalmazott eljárásrend a jogászok szerint több sebből vérzik. A szélhámosok egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak és a hamis okiratokkal átíratott ingatlanokra éves szinten több millió dollárra tehető a felvett, ugyanakkor behajthatatlan jelzálogjogok összértéke.

A világváros vezető jogtanácsosai mielőbbi változtatásokat szorgalmaznak. Egyöntetű véleményük, hogy a földhivatalok mellett a pénzügyi szolgáltató cégeknek és a hitelintézeteknek is szigorúbban kell ellenőrizni a benyújtott okiratokat, mind eddig. Ez amellett, hogy hosszabb ügyintézési idővel jár, nagyobb apparátust is igényel, de az így okozott kár jelentősen lecsökkenne a jövőben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jogászok szerint több időt kell fordítani az ellenőrzésre és egy központi adatbázist kell létrehozni a szerződést ellenjegyző ügyvédek listájával. A nyilvántartott ügyvédek egy hitelesített vonalkódot kapnának, a szerződéseik pedig csak ezzel együtt lennének érvényesek. A szigorúbb adatvédelemnek köszönhetően jelentősen csökkenhetne az ingatlan visszaélések száma.

A módosítások szükségességét az ilyen jelegű perek nagy száma is bizonyítja. A jelenlegi rendszer kritikus hiányosságait könnyen kihasználhatják a fondorlatos csalók. A földhivatalokhoz csatlakoznának a pénzintézetek is, a jelzáloghitelek kihelyezése előtt alaposabban megvizsgálnák a fedezetként felkínált ingatlan tulajdonjogát.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem