10 °C Budapest

Akinek a nevére írták az Empire State Building-et: könnyen kijátszotta a földhivatalt!

Pénzcentrum
2008. december 8. 11:00

Egy new yorki újságíró a helyi földhivatali eljárásrendben tapasztalható kiskapukra kívánta felhívni a figyelmet, amikor hamis papírokkal a nevére íratta a város egyik szimbólumának számító Empire State Building-et. Az akció rávilágított a rendszer komoly hiányosságaira, a sajtósnak alig másfél órájába telt az átírás.


Forrás: propertywire.com

Az újságíró által kreált, vevőként megjelölt Nelots ingatlanforgalmazó részvénytársaság neve visszafelé olvasva "stolen", ami magyarul annyit jelent, hogy lopott.

Az ügyet tovább tarkította, hogy a szerződésben megjelölt közjegyző Willie Sutton nevét viselte, aki a XX. század első felének egyik legendás amerikai bankrablója volt, tanúként pedig a korai King Kong filmek női főszereplője, Fay Wray írta alá a papírokat.

Másfél órával a dokumentumok benyújtását követően - a hamis szerződések felületes ellenőrzésnek köszönhetően - bejegyezték az újságíró fejéből kipattant Nelots társaság tulajdonjogát. A hivatalban alkalmazott eljárásrend a jogászok szerint több sebből vérzik. A szélhámosok egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak és a hamis okiratokkal átíratott ingatlanokra éves szinten több millió dollárra tehető a felvett, ugyanakkor behajthatatlan jelzálogjogok összértéke.

A világváros vezető jogtanácsosai mielőbbi változtatásokat szorgalmaznak. Egyöntetű véleményük, hogy a földhivatalok mellett a pénzügyi szolgáltató cégeknek és a hitelintézeteknek is szigorúbban kell ellenőrizni a benyújtott okiratokat, mind eddig. Ez amellett, hogy hosszabb ügyintézési idővel jár, nagyobb apparátust is igényel, de az így okozott kár jelentősen lecsökkenne a jövőben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jogászok szerint több időt kell fordítani az ellenőrzésre és egy központi adatbázist kell létrehozni a szerződést ellenjegyző ügyvédek listájával. A nyilvántartott ügyvédek egy hitelesített vonalkódot kapnának, a szerződéseik pedig csak ezzel együtt lennének érvényesek. A szigorúbb adatvédelemnek köszönhetően jelentősen csökkenhetne az ingatlan visszaélések száma.

A módosítások szükségességét az ilyen jelegű perek nagy száma is bizonyítja. A jelenlegi rendszer kritikus hiányosságait könnyen kihasználhatják a fondorlatos csalók. A földhivatalokhoz csatlakoznának a pénzintézetek is, a jelzáloghitelek kihelyezése előtt alaposabban megvizsgálnák a fedezetként felkínált ingatlan tulajdonjogát.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?