Pénzügyi csata közeleg

2009. augusztus 7. 09:32

"Forró" őszre lehet számítani Brüsszelben az Európai Bizottságnak a pénzpiac új szabályozásával kapcsolatos részletes javaslatai közzététele után, és fény derül arra is, ki a jelölt a belső piaci biztos posztjára. Az eseményeket várhatóan a liberálisabb brit és a piaci szabályozást inkább előtérbe helyező kontinentális felfogás közötti összecsapás határozza meg, amelyben az elvi megfontolások mellett a nagy pénzügyi központok - London, Párizs, Frankfurt - rivalizálása is szerepet játszik.

A tervek szerint az Európai Parlament szintén szeptemberben nevezi meg a fedezeti alapokra, befektetési társaságokra és pénzintézetekre vonatkozó új uniós szabályokkal foglalkozó fő jelentéstevőjét. Az új uniós törvényhozás meghatározó szerepet fog játszani a bizottsági előterjesztések módosításában - írta az EurActivra hivatkozva a Világgazdaság.

Az EP gazdasági ügyekért - és pénzpiaci szabályozásokért - felelős bizottsága (ECON) még júliusban a brit Sharon Bowlest választotta meg elnökéül, ez sokak szerint London pozícióinak erősödését jelenti. Ennek ellensúlyozására ugyanakkor Párizs kemény lobbimunkát folytat annak érdekében az Európai Bizottságnál, hogy a belső piaci biztos pozícióját a brüsszeli testületben már korábban is ténykedő Michel Barnier kapja. Barnier kinevezése 180 fokos fordulatot jelentene a bizottság hozzáállásában a pénzpiaci szabályozásokat illetően, mivel az előző ciklusban a dereguláció élharcosának számító ír Charlie McCreevy töltötte be a posztot.

Párizs győzelme azonban korántsem tekinthető elintézett ügynek, mivel sem Barnier jelölése nem biztos, sem az, hogy a pénzpiaci felügyelet továbbra is a belső piacokért felelős pozícióhoz tartozik-e majd, vagy esetleg önálló biztosi széket hoznak létre a terület jelentőségére tekintettel. A kulcsfontosságú biztosi helyek sorsa egyébként várhatóan csak azután dől el, hogy az EP októberben jóváhagyja José Manuel Barroso újabb elnöki mandátumát.

A kérdésben dúló nemzeti vetélkedés fontos eleme, hogy a szigorúbb szabályozást követelő - és e témában olasz, spanyol és egyéb támogatást élvező - németek és franciák az új szabályozás segítségével saját pénzügyi központjaik piaci pozícióit is meg kívánják erősíteni Londonnal szemben. Így például a főleg a brit fővárosban ténykedő fedezeti alapok elleni támadás, az Európai Központi Bank ellenőrző szerepének a növelése vagy az eddig kontroll nélkül a tőzsdén kívül bonyolított származékos ügyletek elszámolóházakba történő terelése sokak szerint mind azt a célt szolgálná, hogy aláássák London vezető szerepét.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem