2 °C Budapest

Pénzügyi csata közeleg

2009. augusztus 7. 09:32

"Forró" őszre lehet számítani Brüsszelben az Európai Bizottságnak a pénzpiac új szabályozásával kapcsolatos részletes javaslatai közzététele után, és fény derül arra is, ki a jelölt a belső piaci biztos posztjára. Az eseményeket várhatóan a liberálisabb brit és a piaci szabályozást inkább előtérbe helyező kontinentális felfogás közötti összecsapás határozza meg, amelyben az elvi megfontolások mellett a nagy pénzügyi központok - London, Párizs, Frankfurt - rivalizálása is szerepet játszik.

A tervek szerint az Európai Parlament szintén szeptemberben nevezi meg a fedezeti alapokra, befektetési társaságokra és pénzintézetekre vonatkozó új uniós szabályokkal foglalkozó fő jelentéstevőjét. Az új uniós törvényhozás meghatározó szerepet fog játszani a bizottsági előterjesztések módosításában - írta az EurActivra hivatkozva a Világgazdaság.

Az EP gazdasági ügyekért - és pénzpiaci szabályozásokért - felelős bizottsága (ECON) még júliusban a brit Sharon Bowlest választotta meg elnökéül, ez sokak szerint London pozícióinak erősödését jelenti. Ennek ellensúlyozására ugyanakkor Párizs kemény lobbimunkát folytat annak érdekében az Európai Bizottságnál, hogy a belső piaci biztos pozícióját a brüsszeli testületben már korábban is ténykedő Michel Barnier kapja. Barnier kinevezése 180 fokos fordulatot jelentene a bizottság hozzáállásában a pénzpiaci szabályozásokat illetően, mivel az előző ciklusban a dereguláció élharcosának számító ír Charlie McCreevy töltötte be a posztot.

Párizs győzelme azonban korántsem tekinthető elintézett ügynek, mivel sem Barnier jelölése nem biztos, sem az, hogy a pénzpiaci felügyelet továbbra is a belső piacokért felelős pozícióhoz tartozik-e majd, vagy esetleg önálló biztosi széket hoznak létre a terület jelentőségére tekintettel. A kulcsfontosságú biztosi helyek sorsa egyébként várhatóan csak azután dől el, hogy az EP októberben jóváhagyja José Manuel Barroso újabb elnöki mandátumát.

A kérdésben dúló nemzeti vetélkedés fontos eleme, hogy a szigorúbb szabályozást követelő - és e témában olasz, spanyol és egyéb támogatást élvező - németek és franciák az új szabályozás segítségével saját pénzügyi központjaik piaci pozícióit is meg kívánják erősíteni Londonnal szemben. Így például a főleg a brit fővárosban ténykedő fedezeti alapok elleni támadás, az Európai Központi Bank ellenőrző szerepének a növelése vagy az eddig kontroll nélkül a tőzsdén kívül bonyolított származékos ügyletek elszámolóházakba történő terelése sokak szerint mind azt a célt szolgálná, hogy aláássák London vezető szerepét.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16