21 °C Budapest

Lebuktak a franciák: több száz millió eurót fizethetnek vissza

2009. augusztus 3. 13:02

Több száz millió eurónyi támogatást kell visszafizetniük a francia gazdáknak, miután az EU megállapította, hogy a piaci versenyt korlátozza a támogatások mértéke.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a francia zöldség- és gyümölcstermesztők több mint 330 millió euró támogatást kaptak a francia államtól 1992 és 2002 között, méghozzá illegálisan.

A francia agrárminiszter, Bruno Le Maire hétfőn a Le Parisien lapnak úgy nyilatkozott, valóban vissza kell fizetniük a gazdáknak a kiutalt pénzeket, azonban előtte minden egyes esetben meg fogják vizsgálni, hogy nem sodorja-e csődközeli állapotba a farmereket a lépés.

Franciaország kapja egyébként a legtöbb agrártámogatást az EU-n belül, az ezen felül nyújtott állami támogatások protekcionista lépésnek számítanak, és a versenyt korlátozzák - írja az EUbusiness.

Persze a zöldség-gyümölcs termesztőket tömörítő szakszervezet vezetője másként látja a helyzetet: a francia lapnak Francoise Lafitte azt nyilatkozta, a termelők meg fogják tagadni a támogatások visszafizetését, ami nélkül a válság alatt teljesen ellehetetlenültek volna a spanyol és portugál importtal szemben, és ha az állam nem áll ki mellettük, komoly sztrájkhullámra számíthatnak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05