28 °C Budapest

Fokozódik az izgalom, alábbhagy a kombi hitel

2009. június 15. 08:22

Több banknál felfüggesztették a befektetéshez kapcsolt, unit-linked életbiztosításokkal kombinált lakáskölcsönök forgalmazását, sőt, néhányan már mérsékelni próbálják az ilyen hitellel rendelkező és törlesztési nehézségekkel küzdő adósok terheit.

Mint a Világgazdaság írja, e konstrukcióknál az ügyfél a futamidő alatt csak a kölcsön kamatát és a kezelési költséget fizeti a banknak, miközben a tőkerészt egy életbiztosításban gyűjti, s ebből a futamidő végén rendezi a tartozást. A befektetéshez kapcsolt biztosítások mögött álló alapok viszont sokat veszítettek a válság alatt, így nincs garancia arra, hogy az ilyen konstrukciót választó ügyfelek megtakarítása elég lesz a hitel visszafizetésére.

A klasszikus életbiztosításokkal kombinált kölcsönöket továbbra is biztonságosnak tartják és értékesítik a bankok, ám ezekre is igaz, hogy ha baj van, az életbiztosítási részből többnyire csak veszteséggel lehet kiszállni.

Vannak bankok, amelyeknél korábban is csak hagyományos életbiztosítással tudta az ügyfél kombinálni a kölcsönt, s ezek most is biztonságos megoldást jelenthetnek. Ilyen terméket értékesített eddig is az UniCredit, a Budapest Bank, a K&H, az MKB és az OTP is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?