24 °C Budapest

Ma dől el a lakáshitelesek sorsa

Pénzcentrum
2009. június 15. 08:17

A parlament sürgőséggel tárgyal a lakáshitelesek megsegítésről szóló törvényjavaslatról, mellőzve a külön általános és részletes vitát ma egy szuszra letárgyalják a javaslatot és még el is fogadhatják a jogszabály módosítását. A törvény eredeti változatát három hónapja fogadta el a parlament, ám a mai napig nem lépett hatályba, mert Brüsszel nem hagyta jóvá.

A mostani módosítások szerint nem csupán a munkanélküli lakáshitelesek, hanem a munkával (még) rendelkező forint- és a devizahitelesek is igényelhetik az állami kezességet, ha vállalják, hogy a kölcsön induló - nem akciós - törlesztőrészlettel megegyező részletet tovább fizetik. A garancia a dolgozók esetében maximum 10 milliós hitelre vehető igénybe, szemben az eredeti jogszabályban a munkanélkülieknek adott 20 milliós felső határral.

A törvény hatályát kiterjesztik a lízingszerződésekre is, ami azért érdekes, mert ezt az ötletet februárban azzal utasította el a MSZP-frakció, hogy a pénzügyi lízing marginális probléma, ami az elitet érinti leginkább. További változás, hogy az állami kezesség a nem lakáscélú - szabad felhasználású - jelzáloghitelekre is igénybe vehető, amit azzal ideologizált meg a kormány, hogy az ilyen hitelek miatti árverezések is a lakhatást veszélyeztetik, így kiterjesztik a garancia hatályát a szabad felhasználású jelzáloghitelekre.

A módosítás szerint az eredeti javaslattal szemben a bajba került adósok nem 2009. szeptember 30-áig, hanem 2010 júniusa végéig kérhetik az állami garanciát. Ugyancsak változás, hogy az eredeti 100 %-kal szemben az állami garanciát a tőke és kamatainak 80 %-ában szabják meg a munkanélküliek esetében - vagyis megszűnik a teljes körű állami garancia.

A nem munkanélküli adósok esetében a garancia a tartozás és kamatainak 70 %-ára terjedhet ki. A törvénymódosítás szabályozza az önkormányzatok elővásárlási jogát a nem fizetés miatt felmondott lakáshitelek értékesítésekor, hogy a települések az árverezésre ítélt ingatlanokat bérlakásként. hasznosíthassák.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 12. 12:47
Hann Endre jó hírnévhez való jogának megsértése miatt perelte az ElkXrtuk című kurzusfilm gyártóját....
Bankmonitor  |  2024. április 12. 11:59
Már öt banknál tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját ottho...
Holdblog  |  2024. április 12. 11:40
HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin,...
ChikansPlanet  |  2024. április 12. 10:28
Mi mindenről hajlandó valaki lemondani a fenntarthatóság érdekében? Bizonyos megszokásokról, élelmis...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem