14 °C Budapest

Az európai foci ellenáll a válságnak!

Pénzcentrum
2009. június 8. 13:32

Az európai futballpiac értéke a 2007/2008-as szezon során 1 milliárd euróval nőtt, így most 14,6 milliárd euróra tehető. Ez annak tudható be, hogy az öt legnagyobb európai nemzeti bajnokság összbevétele 0,7 milliárd euróval 7,7 milliárd euróra nőtt, de oka az is, hogy megrendezésre került a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság.

A közvetítési jogok eladásából származó, egyre növekvő összegek hozzájárultak ahhoz, hogy az angol Premier League bebetonozza a helyét, mint a világszinten legnagyobb árbevételt realizáló focibajnokság. Az ott szereplő klubok a 2007/2008-as idényben összesen 2,4 milliárd euró árbevételt termeltek (ez fontban kifejezve 26 százalékos emelkedésnek felel meg), így a legközelebbi rivális is már több mint 1 milliárd euróval van lemaradva tőlük annak ellenére, hogy az angol font értéke 15 százalékot romlott az euróhoz képest.

Dan Jones, a Deloitte Sport Üzletági Csoportjának partnere ehhez a következőket fűzte: "A Real Madrid és a Barcelona (a legnagyobb, illetve a harmadik legnagyobb árbevételt realizáló labdarúgó klub a világon) folyamatos bevétel-növekedésének köszönhetően a spanyol La Liga a második helyért folyó szoros csatában beérte a német Bundesligát (mindkét bajnokság árbevétele 1,438 milliárd euró). Tőlük csak egy hajszálnyival marad el az olasz Serie A (1,421 milliárd euró). Számításaink szerint a Barcelona Bajnokok Ligája győzelme elegendő volt ahhoz, hogy a 2008/2009-es idényben a La Liga szerezze meg a második helyet."

Azt, hogy a labdarúgást elkerüli a gazdasági válság, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Deloitte előrejelzése szerint az európai élcsapatok ugyan lassabban, de továbbra is növekvő árbevételt könyvelhetnek majd el a 2008/2009-es, valamint a 2009/2010-es szezonban is.

"A 2009/2010-es idény vízválasztó lesz abban a tekintetben, hogy az öt legnagyobb európai bajnokság a gazdasági szempontból kihívást jelentő időszakot át tudja-e vészelni - az árbevételeket nagyban meghatározzák majd a bérleteladások, valamint a szponzori szerződések meghosszabbításának feltételei. Bíztató jel azonban, hogy a 2008/2009-es szezonban a nézettség az öt bajnokságot egybevetve 2 százalékkal emelkedett. A német Bundesliga, a francia Ligue 1 és az angol Premier League klubjai, valamint a spanyol La Liga prominens csapatai szintén hosszú távú szerződéseket kötöttek a közvetítési jogok eladására, és az összbevétel jelentős hányadát ezekből várják. A legnagyobb kihívás minden bizonnyal abban rejlik majd, hogy magas szinten tudják-e tartani a kereskedelmi bevételeket, valamint a drágább, vállalati partnereknek értékesített jegyek forgalmát, miközben a fizetések és a költségek inflálódásával is meg kell küzdeniük.

A 2007/2008-as szezonban szerzett plusz bevételek nagy része a játékosok fizetéseire és az átigazolási díjakra ment el. Az öt legnagyobb bajnokságban a bérköltségek 588 millió euróval (14 százalékkal), 4,8 milliárd euróra emelkedtek; ezen belül is az öt bajnokság mindegyikében jelentős volt a növekedés.
Alan Switzer, a Deloitte Sport Üzletági Csoportjának igazgatója így vélekedik: "Az elkövetkezendő néhány szezonra prognosztizált lassuló árbevétel-növekedés miatt a kluboknak nagy figyelmet kell fordítaniuk a költségek megfékezésére - mind a fizetések, mind az egyéb működési költségek tekintetében -, és biztosítaniuk kell, hogy a költségszerkezetük kellően rugalmas legyen ahhoz, hogy átvészelje az árbevétel csökkenését."

A Deloitte 2009. évi éves futballpiaci körképének további fontos megállapításai az alábbiak:

• A 2007/2008-as idényben az öt legnagyobb bajnokság közül az olasz Serie A-ban volt tapasztalható a legnagyobb abszolút és relatív mértékű árbevétel-növekedés: a bevételek 357 millió euróval (34 százalékkal), 1,421 milliárd euróra emelkedtek - ebben közrejátszott az is, hogy a Juventus visszakerült az élvonalba. A Serie A-ban a játékosok összkeresete 250 millió euróval (35 százalalékkal) emelkedett, 972 millió euróra.

• Az öt legnagyobb bajnokságot tekintve a francia Ligue 1 könyvelhette el a legkisebb mértékű árbevétel-növekedést, 17 millió euróval (2 százalékkal) 989 millió euróra. Az itt szereplő játékosok fizetése ugrásszerűen, 84 millió euróval nőtt, így a bérek és az árbevétel aránya 71 százalékra módosult. Az öt legnagyobb bajnokságból itt a legmagasabb ez az arányszám.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

• A német Bundesligában a 2007/2008-as szezonban 59 millió euróval (4 százalékkal), 1,438 milliárd euróra nőtt az összesített árbevétel. Ennek nagy része a kereskedelmi tevékenységből, valamint a jegyeladásból származó bevételek növekedésének tudható be; ezek a mutatók rendre 35 millió euróval (6 százalékkal), illetve 28 millió euróval (9 százalékkal) emelkedtek. A Bundesliga annak köszönheti a jegyeladásokból eredő magas bevételeit, hogy az öt legnagyobb bajnokság közül hagyományosan a legmagasabb nézőszámmal dicsekedhet. A 2008/2009-es idényben például a mérkőzéseket átlagosan 42.600-an látták a helyszínen - a Bundesliga 1963-as megalapítása óta nem volt ilyen magas ez a szám.

• Az öt legnagyobb bajnokságot tekintve a Bundesligában a legalacsonyabb a bérek és az árbevétel aránya, annak ellenére, hogy a bérköltségek a 2007/2008-as idény során 105 millió euróval (17 százalékkal) nőttek, így a szezon végén 725 millió eurót tettek ki.

• A spanyol La Liga árbevétel-növekedése 112 millió euró (8 százalék) volt, így a Bundesligával holtversenyben a második helyet szerezte meg. A Real Madrid és a Barcelona adta az egész bajnokság árbevételének 47 százalékát - ez is jelzi, hogy a La Ligában pénzügyileg mennyire kettészakadt a mezőny. A játékosok fizetése 8 százalékkal emelkedett, 900 millió euróra.

• A skót Premier League klubjai 252 millió eurós összbevételükkel fontban számítva 14 százalékos árbevétel-növekedést realizálhattak, részben annak eredményeként, hogy a Celtic és a Rangers a 2007/2008-as idényben a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt, a Rangers pedig egyenesen az UEFA-kupa döntőjéig menetelt.

• Az angol Premier League a 2007/2008-as szezonban rekordösszegű, 234 millió eurós működési eredményt mondhatott magáénak, így a legnagyobb nyereséget elérő bajnokság címéért folyó versenyben visszavette a 2006/2007-es idényben átmenetileg elveszített első helyét a Bundesligától (136 millió euró).

• Ezzel szemben az olasz Serie A mellett már a francia Ligue 1 is negatív működési eredményt ért el. 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17