2 °C Budapest

A devizahitelesek 60 százalékának komoly gondot okoz a törlesztés

2009. május 19. 11:32

Javult a magán hitelek visszafizetési esélyének megítélése a lakosság körében, áprilisban. Negyedével csökkent ugyanis márciushoz képest azok aránya, akik úgy látják, devizakölcsöneik törlesztése komoly problémát jelent számukra.

Ennek ellenére még mindig tízből hat ember számára okoz komoly problémát a felvett devizahitel visszafizetése. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat reprezentatív felmérése a fogyasztók körében, idén áprilisban.

Tíz magyar felnőtt közül négy rendelkezik bankhitellel. Közülük a többség devizában vett fel kölcsönt, míg a többiek forintban, és egy kis rész mindkettőben.

Amíg a márciusi felmérés során az érintettek 65 százaléka mondta, hogy számára komoly problémát fog jelenteni devizahitelének törlesztése, addig áprilisban 49 százalék. Ugyanakkor viszont 6-ról 11 százalékra emelkedett azok aránya, akik úgy gondolják, nem tudják visszafizetni adósságukat.

Összességében a pesszimisták aránya a piackutatók szerint több ok miatt csökkent. A forint márciushoz képest erősödött áprilisban. Például a svájci frank átlagos árfolyama a márciusi 203,9-ről áprilisban 190,45-re csökkent. Közrejátszhat a pozitív változásban a bankok kezdeményezése az egyéni szerződésmódosításra, amellyel többek között meghosszabbítható egy kölcsön futamideje. A javulás ellenére a devizahitellel rendelkező megkérdezettek 60 százalékának okoz komoly gondot a törlesztés.

A kutatás kiterjedt a megtakarításokra is: A válaszadók 15 százaléka rendelkezik megtakarítással. Többségük, 82 százalékuk nem változtatott befektetésein, a legutóbbi három hónap során.

A pesszimista fogyasztói közhangulat is javult valamelyest áprilisban, márciushoz képest. Személyes anyagi helyzetét a következő tizenkét hónapra márciusban a válaszadók 91 százaléka mondta rossznak vagy nem túl jónak, míg áprilisban 86 százaléka.

Hasonló arányban változott a vásárlási kedv. A kérdésre, hogy "a mai árakat és az ön személyes anyagi helyzetét figyelembe véve, hogyan jellemezné a jelenlegi időszakot, mennyire alkalmas az ön számára szükséges és kívánatos termékek megvásárlására?" márciusban a megkérdezettek 90 százaléka felelt úgy, hogy rossz vagy nem túl jó; ezzel szemben áprilisban 85 százaléka.

A hazai munkalehetőségeket meglehetősen pesszimistán ítélik meg a magyarok. A következő tizenkét hónap munkalehetőségeit a válaszadók 94 százaléka látta rossznak vagy nem túl jónak márciusban, és 92 áprilisban.

A személyes anyagi helyzet, vásárlásra való alkalmas időszak és munkalehetőségek mutatóit foglalja magában a fogyasztói bizalmi index. A márciusi 37 után 3 ponttal emelkedett a mutató - 40-re, ami még mindig nagyon alacsonynak mondható.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58