32 °C Budapest

10 tuti jel: bajban vannak a pénzügyeid! Segítünk megoldást találni

2010. június 2. 06:00

Elfolyik a pénzed, sorra veszed fel a kölcsönöket, nem látod a kiutat az adósságcsapdából? Segítünk megoldani pénzügyi nehézségeidet. A lényeg, hogy NE ESS PÁNIKBA!

1. Nem tudod, hova folyik el a pénzed

Fizetésed elég jó ahhoz, hogy kényelmesen megélj, mégis pénzszűkébe kerülsz a hónap végére.

Pénzcentrum vélemény
Légy önmagad pénzügyminisztere, és írj költségvetést! Írj le mindent hó elején, amire költenél, a BKV-bérlettől kezdve egy csésze kávéig, jegyezz fel minden kiadást és bevételt. A hónap közepén és végén pedig ellenőrizd, mire mennyit költöttél!


2. Elfogy a pénz a bankkártyádról

Hiába figyelsz oda, mégis azt mutatja az egyenlegértesítőd, hogy nincs elég pénz a kártyádon. Ez -amellett hogy anyagilag meglehetősen negatív- a boltban is cikis helyzetet eredményezhet.

Pénzcentrum vélemény
Hetente ellenőrizd, mennyi van a számládon, és mindig hagyj valamennyit rajta! Figyelj oda, mikor mennyit veszel ki, és a legjobb, ha kerek összeg marad tartalékként -ahhoz nehezebben nyúlsz.


3. Valamiért nem kapsz hitelt

A bankod megunta, hogy sohasem fizetsz időben, és letiltotta a keretedet. Egyszer csak azt veszed észre, hogy neved felkerült a BAR- listára.

Pénzcentrum vélemény
Takarékoskodj jobban 1-2 hónapig, és fizesd be az elmaradt részleteket. Biztos van olyan kiadás, amiről le tudsz mondani pár hétig, és ne feledd: Sok kicsi sokra megy!


4. Új kölcsönt veszel fel

A legrosszabb, ha régi hiteleid törlesztésére veszel fel új hiteleket. Életed pazar kis adósságspirállá alakult.

Pénzcentrum vélemény
Valószínűleg Neked találták fel az adósságrendező hiteleket. Ezek lényege, hogy a meglévő tartozásaidat a bank kiváltja és egyetlen hitellé alakítja úgy, hogy közben akár havi terheid is jelentősen csökkenhetnek. Így egy olyan jelzáloghiteled lesz, melynek akár alacsonyabb is lehet a törlesztőrészlete Ha végképp nincs más kiút, legalább fordíts egy kis időt arra, hogy megnézed a kondíciókat. És inkább banktól vegyél fel hitelt, mint egy uzsorástól!


5. Felélted a megtakarításaidat

Minden félretett pénzed a hitelek, számlák befizetésére megy el. Nagyon veszélyes, ha nincs semmi megtakarításod.

Pénzcentrum vélemény
Próbálj félretenni, még ha összébb is kell húznod a nadrágszíjat ezért. Ha csak naponta ezer forintot meg tudsz spórolni, okosan befektetve már az is komoly megtakarítást eredményezhet.


6. Rendszeresen későn fizeted be a csekkeket

Naponta kapod a különböző újabb és újabb csekkeket, amiért "elfelejtetted" befizetni az elmúlt havi telefonszámlát, villanyszámlát, gázszámlát...És ez csak egyre rosszabb lesz.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénzcentrum vélemény
Ha nagyon nem megy, keresd meg a közüzemi szolgáltatót, és kérj haladékot. Jó eséllyel megértik a helyzeted, és segítenek Neked megoldást találni. Még mindig jobb, mint hogy görgeted magad előtt a számlalalvinát, ami csak nő, és egyszer maga alá temet.


7. Mindenkinek tartozol

Remélhetőleg, csak a barátaid hívogatnak, és nem az uzsorás lesötétített ablakú kocsija áll egész nap az ablak előtt.

Pénzcentrum vélemény
Beszélj velük, és próbáld meg elmagyarázni a helyzetet. Rokonoktól, barátoktól nem a legszerencsésebb kölcsönkérni, de valószínűleg mindenképp megértőbbek, mint a hitelintézetek. A legjobb, ha nem sunyizol, hanem elmondod nekik feketén-fehéren, hogy momentán nem tudsz fizetni. Hidd el, ez a járható út!8. Nem kapod vissza a kölcsönadott pénzt, pedig szükséged lenne rá

Bújkálnak előled az ismerősök, akik pár hónapja kölcsönkértek. És Te úgy érzed, tehetetlen vagy.

Pénzcentrum vélemény
Ez ugyanolyan rossz tud lenni, mintha Te tartoznál. Ne gondold, hogy egyedül Neked nehéz: könnyen lehet, hogy barátod, rokonod is igencsak rossz anyagi helyzetben van. Ha semmiképp nem tud most fizetni, legalább egyezzetek meg egy későbbi, konkrét dátumban. Így Te is jobban tudsz tervezni.


9. Fogalmad sincs, mennyi pénzed is van

Itt egy bankszámla, ott egy kis dugipénz, de mégsem tudod, mennyid is van pontosan.

Pénzcentrum vélemény
Egész egyszerűen számold össze a pénzed. És ne csak most, hanem 2-3 hetente fordíts erre egy kis időt. Ne csak a bankszámládat nézd meg, hanem azt is, mennyi van a pénztárcádban!


10. Kevesebbet keresel, mint tavaly ilyenkor

Egyszer csak azt vetted észre, kevesebbet utal munkáltatód a számládra, elmaradnak a jutalmak, a korábbi juttatások is.

Pénzcentrum vélemény
Ne ess kétségbe! Számold ki, mennyivel kapsz kevesebbet, mint tavaly, és gondolkozz el azon, mire is költenéd a kieső összeget. Már meg is van, min kell spórolnod. Semmi bajod nem lesz, ha mondjuk idén nem mész külföldre nyaralni, vagy hetente 2 korsó sörrel kevesebbet iszol! Hidd el, a munkáltatódnak sem könnyű, és biztos mindent megtesz azért, hogy megtartsa az állásod.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?