16 °C Budapest

Mire jó a napenergia: még a tehenek is több tejet adnak tőle!

Pénzcentrum
2009. március 30. 13:00

Két hónappal ezelőttig az indiai Uttar Pradesh államban található 400 főt számláló Rampura település egyáltalán nem rendelkezett elektromos árammal, a lakosság zömében petróleum lámpával világított. Mára azonban az egész falut napelemekkel szerelték fel, így már az iskolák, üzletek mind villannyal világítanak, sőt, még a tehenek is több tejet adnak!

Rampura, mint az ország első, teljes egészében napenergiára támaszkodó települése egyfajta mintafalunak is tekinthető a klímaváltozás ellen megújuló energiaforrásokra támaszkodó kezdeményezések tekintetében.

A 69 családi házat napenergiával ellátó rendszer teljes mértékben megváltoztatta az ott élők életét, és nem csak azért, mert már otthon is tudnak tv-t nézni, vagy éjjel is olvasni.

A nők számára ugyanis az áram üzleti lehetőséget is magában rejt, hiszen egyrészt sokkal tovább tudnak dolgozni, másrészt olyan vállalkozásokat is be tudnak indítani, amely áram nélkül elképzelhetetlen lenne, legyen szó akár vasalásról, vagy varrásról.

Rampura energia tanácsának elnöke, Ghanshyam Singh Yadav szerint "még a tehenek is több tejet adnak, mióta pirkadat előtt kapnak enni" - írja a Times Online.

A 315 milliárd forintot igénylő projekt keretében - amely a norvég Scatec Solar által alapított indiai nonprofit szervezet nevéhez kötődik - egyébként számos indiai települést szeretnének napelemek segítségével villamos energiához juttatni. A programigazgató, Manaoj Mahata szerint India 600 ezer, áram nélküli falujának felét lehetne napenergiával ellátni, köszönhetően az ország természeti adottságainak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05