24 °C Budapest

Mire jó a napenergia: még a tehenek is több tejet adnak tőle!

Pénzcentrum
2009. március 30. 13:00

Két hónappal ezelőttig az indiai Uttar Pradesh államban található 400 főt számláló Rampura település egyáltalán nem rendelkezett elektromos árammal, a lakosság zömében petróleum lámpával világított. Mára azonban az egész falut napelemekkel szerelték fel, így már az iskolák, üzletek mind villannyal világítanak, sőt, még a tehenek is több tejet adnak!

Rampura, mint az ország első, teljes egészében napenergiára támaszkodó települése egyfajta mintafalunak is tekinthető a klímaváltozás ellen megújuló energiaforrásokra támaszkodó kezdeményezések tekintetében.

A 69 családi házat napenergiával ellátó rendszer teljes mértékben megváltoztatta az ott élők életét, és nem csak azért, mert már otthon is tudnak tv-t nézni, vagy éjjel is olvasni.

A nők számára ugyanis az áram üzleti lehetőséget is magában rejt, hiszen egyrészt sokkal tovább tudnak dolgozni, másrészt olyan vállalkozásokat is be tudnak indítani, amely áram nélkül elképzelhetetlen lenne, legyen szó akár vasalásról, vagy varrásról.

Rampura energia tanácsának elnöke, Ghanshyam Singh Yadav szerint "még a tehenek is több tejet adnak, mióta pirkadat előtt kapnak enni" - írja a Times Online.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 315 milliárd forintot igénylő projekt keretében - amely a norvég Scatec Solar által alapított indiai nonprofit szervezet nevéhez kötődik - egyébként számos indiai települést szeretnének napelemek segítségével villamos energiához juttatni. A programigazgató, Manaoj Mahata szerint India 600 ezer, áram nélküli falujának felét lehetne napenergiával ellátni, köszönhetően az ország természeti adottságainak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 13. 10:39
A kormánypárti Metropol egy 2023 augusztusi cikkében több valótlanságot állított a főváros gazdálkod...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem