-4 °C Budapest

Már Obama és Brown is utálja a hitelkártyákat

2009. március 19. 10:00

Hosszú évekig az volt az American Express szlogenje, hogy "Ne menj el hazulról nélkülünk", manapság azonban a pénzintézetek mégis inkább azt remélik, otthon hagyják a vásárlók a hitelkártyákat. A korlátlannak tetsző költekezés ellen Obama és Gordon Brown is komoly lépéseket tervez.

Néhány hitelkártya- kibocsátó azzal próbálkozik, hogy megállítsa a hitelkártyák tömeges használatát. Az American Express például 300 dollárt ajánl minden kártyatulajdonosnak, aki egy ideig lezárja egyenlegét, és nem használja hitelkeretét.

Ugyanakkor sokan azért nem szüntetik meg kártyájukat, mert az komoly költségekkel jár, és veszélyezteti a hitelképességet is. Éppen ezért vannak olyan cégek, amelyek azt sugallják ügyfeleiknek, hogy használják gyakrabban a kártyákat, különben elveszíthetik kreditjüket.

A hitelkártyák kérdése már a nagypolitika szintjét is elérte. A napokban Barack Obama amerikai elnök úgy fogalmazott: a kártyahasználók érdekében erősíteni kell a fogyasztóvédelmi jogszabályokat.

Az elnök már a választási kampányban is szorgalmazta a csődtörvény átalakítását, mert a felelőtlen hitelfelvételek miatt sokan nem tudják fizetni felhalmozódott tartozásaikat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A brit kormány is azt tervezi, szigorúbb törvényeket hoznak, hogy megállítsák a hitelkártya-cégek tartozásának további növekedését. Olyan fogyasztóvédelmi jogszabályok bevezetését tervezik, melyekkel megakadályozhatják, hogy a nagy kártyakibocsátók további pénzköltésre és hitelfelvételre ösztönözzék a fogyasztókat.

Nagy Britanniában ugyanis egy átlagos hitelkártya-tulajdonosnak 3256 font, azaz több mint egymillió forint tartozása van. Ráadásul a hitelek a kamatai folyamatosan nőnek, a felhasználók pedig egyfajta spirálként görgetik maguk előtt tartozásukat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?