17 °C Budapest

294 alatt a forint! - Óriási napon belüli szárnyalás

2009. március 12. 20:55

A délutáni svájci kamatdöntés és az azzal együtt bekövetkezett svájci intervenció alaposan felkavarta a nemzetközi devizapiacokat, a forint a többi régiós devizával együtt hirtelen erősödni kezdett. Az amerikai részvénypiacokon jelenleg folytatódik a rali, mely a kockázati étvágy növekedését és a dollár euróval szembeni határozott gyengülését hozta. Mindez a hazai fizetőeszköz piacán további felértékelődést eredményezett estére, az euróval szembeni jegyzések 294 alá süllyedtek.

2009.03.12 12:48
Több mint 5 éves mélyponton a BUX


20:55

Az amerikai részvénypiacok szárnyalása a kockázatvállalási hajlandóság erősödését, és a dollár euróval szembeni gyengülését eredményezte. Mindezek hatására a forint folytatja a délután óta tartó komoly erősödést, az euróval szembeni jegyzések mostanra 294 alá süllyedtek az illikvid bankközi piacon. A cseh korona és a lengyel zloty is szárnyalt.

A forint a ma déli napi mélypontjához képest (308 körül) estére 14 egységgel, azaz 4.5%-kal száguldott (!), míg a lengyel zloty esetében ugyanezen időszak alatt 3.5%-os, a cseh koronánál 3%-os felértékelődésről beszélhetünk. Fontos látni, hogy a forint a múlt héten a régiós devizáknál nagyobb mértékben gyengült, amelyet e héten nagyobb mértékű visszaerősödés követett. A mai forintesés után a még nagyobb erősödés illik abba a folyamatba, amelyben a forint a térségi devizáknál (sajnos) nagyobb kilengéseket mutat, igencsak megnehezítve a befektetői döntések meghozatalát.


17:02

A Magyar Nemzeti Bank délután 4 óra utáni bejelentése az EU-források piacra vezetéséről nem okozott azonnali árfolyamhatást a piacon, de késő délután az euróval szembeni jegyzések egészen 297-ig süllyedtek tovább a régiós devizák folytatódó jelentős felértékelődésével párhuzamosan. Február vége óta nem volt ilyen erős a magyar a közös európai fizetőeszközzel szemben.

2009.03.12 16:15
Önti a forintpiacra az eurót a jegybank: 2,4 milliárd eurót az idén! (2.)

Egy dollárért késő délután 232, míg egy svájci frankért 196 forintot kellett adni a bankközi piacon. 3 órával ezelőtt még 242, illetve 208 körül járt a kereskedés. A komoly forinterősödés a svájci jegybank felőli intervenciós bejelentéssel (illetve azt megelőzően esetleg a magyar jegybank tevékenységével) függött össze.

15:02

A svájci jegybank döntése előtti forinterősödés (309-ről 304-ig az euróval szemben) kapcsán már arra gyanakodtam, hogy a Magyar Nemzeti Bank is veszi a forintot (intervenció), majd a 2 órási svájci bejelentés önmagában is érdemi forinterősödést okozott a délelőtti euróvételi pozíciók zárása miatt - jelezte a Portfolio.hu-nak Csépai Miklós. A Raiffeisen Bank budapesti devizakereskedője jelezte, hogy a masszív délutáni forinterősödés után (tegnaphoz hasonlóan) 299-nél nagyobb euróvételi megbízások látszódtak. Ennek nyomán a jegyzések mostanra 301-ig emelkedtek vissza az euróval szemben.

Véleménye szerint az MNB-nek "most kellene megtolnia a forintot", hogy a pénteki zárószint bőven 300 alatt legyen az euróval szemben (annak üzenet értéke miatt). Csépai arra számít holnap estig, hogy valószínűleg a 296-303 közötti sávban hullámzik az EURHUF kurzus. Egyes piaci szereplők most módosított 3, 6 és 12 hónapos régiós devizákra vonatkozó árfolyamvárakozásai alapján a devizakereskedő arra számít, hogy "csatára" készülődik a piac: tesztelni fogják a régiós jegybankok intervenciós hajlandóságát, saját fizetőeszközeik védelmi képességeit.

14:40
Váratlanul jelentős erősödést produkáltak a régiós devizák, aminek következtében a forint kis időre még a 300-as szint alá is benézett. A jelenség mögött leginkább a svájci jegybank döntése állhat.

A kamatcsökkentés mellett a svájci jegybank bejelentette, hogy magánszektorbeli kötvények vásárlásába kezd, és repoműveleteinek segítségével javítja a likviditást, valamint beavatkozik a devizapiacon külföldi deviza vásárlásával a svájci frank ellenében.

2009.03.12 14:09
Megérkezett a jó hír a devizahiteleseknek!


13:23

Az elmúlt egy órában mérsékelten visszaerősödött a forint az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben. A mozgás iránya követte a zloty és a cseh korona mozgását.

Egy euróért jelenleg 305.5, míg egy dollárért 238, egy svájci frankért 206 forint körüli összeget kell adni a bankközi piacon.

12:18

Tovább hanyatlik a forint a délben közzétett, rekordmértékű (19.3%-os) visszaesést produkáló német ipari termelési adat után. A zloty is a korona is megmozdult a gyengülés irányába. Az euróval szembeni forintjegyzések 308.50-ig emelkedtek, azaz 10 egységgel jár most magasabban a kurzus, mint tegnap délután.

2009.03.12 12:29
Még a legpesszimistábbakat is meglepte a német ipari termelési adat

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

12:10

307 körül jár a forint, azaz a tegnap délutáni 299-300-as szintnél érdemben gyengébben. Egy esti rádióinterjúban Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke többek között azt mondta, hogy elégedett a forint elmúlt napokbeli intenzív erősödésével.

A mai forintgyengüléssel a piac teszteli a jegybankot, hogy az milyen árfolyamszint mellett lép be (ismét) a forint védelmében - jegyezte a Portfolio.hu-nak egy budapesti devizakereskedő. Egyelőre nem látszik jele annak, hogy az MNB "a piacon járt" volna - tette hozzá.

11:45

A múlt heti 2-3 napi tapasztalat után ma ismét kezd "önálló útra" térni a forint az euróval szembeni árfolyamban. A hetek óta igen erősen befolyásoló EUR/USD kereszt délelőtt érdemi elmozdulást nem mutatott, miközben a forint fokozatosan gyengült az euróval szemben, a lengyel zloty és a cseh korona stabilitása mellett. A reggeli 302 körüli euróval szembeni forint jegyzések délhez közeledve 307 felé tartottak. (A reggeli dollárerősödés mellett még a cseh korona és a lengyel zloty is kissé visszaadott euróval szembeni erejéből.)
A forint gyengülése a két devizával szemben is látszik.

Egy óriási németországi kötvényrepatriálási hullám hírére romlott éjszaka óta a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság, erősödött a japán jen az euróval szemben és ez a feltörekvő piacok egészét negatívan érintette. Emiatt gyengültek reggel a régiós devizák is - mondta el a Portfolio.hu-nak Kolba Miklós. Az ING Bank budapesti devizakereskedője szerint az, hogy a forint fokozatosan tovább gyengült a délelőtt során, míg a zloty és a korona viszonylag stabil volt, azzal magyarázható, hogy a forint az elmúlt napokban nagyobbat erősödött "versenytársainál", így a mostani korrekció is nagyobb. Ezt egyébként az is serkenti, hogy 305 körüli EURHUF szintnél megjelentek a zloty-vevők a forint ellenében.

Kolba meglátása szernt összességében a mai forintgyengüléstől "még nincsen leválás" a régiós devizákról és arra számít, hogy a mostani forintgyengülési hullám kifulladása nyomán ismét a 300- közeli szintekig mehetünk vissza.

A ma délutáni amerikai makroadatok természetesen lényeges hatással lehetnek a régiós devizák között a forint további mozgására is.

A ma reggel közzétett előzetes januári külkereskedelmi mérleg adat jókora exportvisszaesést tükröző eredménye bizonyára rányomta bélyegét a forint teljesítményére.

2009.03.12 09:40
Összeomlott a magyar export

Egy dollárt jelenleg 240, míg egy svájci frankért mintegy 208 forintot kell adni a bankközi piacon, holott reggel még 236, illetve 204 körül járt a kurzus.



10:06

A tegnap délelőtti határozott forinterősödés nyomán napközben többször is a 300-as szint alá süllyedtek az euró jegyzések, késő délután 298.50 körül is megfordult a kurzus. Estére azonban 300 fölé vették az irányt a jegyzések és ma reggel 302 körül indult a kereskedés.

A dollár euróval szembeni folytatódó erősödése nyomán - amint azt az utóbbi hetekben megszokhattuk - a forint gyengülni kezdett a közös európai fizetőeszközzel szemben. 10 óra után már 305 körül járt a kurzus, azaz ugyanott, mint ahonnan 24 órával ezelőtt elindult a forinterősödés.

Fontos, hogy a mostani forintgyengülés a cseh korona és a lengyel zloty mozgásával párhuzamos volt, azaz a kiábrándító magyar januári külkereskedelmi statisztika "nem sok vizet zavart".

2009.03.12 09:40
Összeomlott a magyar export

Ma az előzetes januári magyar külkereskedelmi mérleg adat mellett (9 órakor) fontosak lesznek még a devizapiac szempontjából (is) a délutáni amerikai makroadatok: fél kettőkor látnak napvilágot a februári kiskereskedelmi forgalmi, illetve a legfrissebb heti friss munkanélküliségi statisztikák, míg 3 órakor teszik közzé az üzleti készletállomány januári értékeit. Az amerikai készletértékesítési folyamatokról, mint fontos konjunktúra-jelzőről rövid magyarázó cikkünket lásd:

2009.03.12 07:55
Óriási árutömeg maradt az amerikai cégek nyakán - Mi lesz ebből?

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem