4 °C Budapest

Kiszámoltuk a különbséget az új Provident és a banki személyi kölcsönök között!

Pénzcentrum
2009. március 4. 05:40

Összevetettük a február 27-én bevezetésre került banki átutalásos módozatú Provident gyorskölcsönt az azonos összegű és futamidejű banki ajánlatokkal. A sorozatos támadások után brutális THM zuhanással előrukkoló pénzügyi szolgáltató ajánlata a bankokhoz képest magas költségek miatt azonban még mindig drágábbnak bizonyult, mint a pénzintézetek által kínált személyi kölcsönök.

A 200 ezer forintos banki átutalásos Provident gyorskölcsönhöz 29 600 forint kamat, 10 000 forint szerződéskötési díj, 24 000 forint adminisztrációs díj és 10 720 forint kezelési díj kapcsolódik. A tőkét és a költségeket az 54 héten át fizetendő 5 080 forintos heti törlesztőrészlet tartalmazza. Az összes visszafizetendő összeg így 274 320 forintra rúg, a teljes hiteldíj mutató pedig 87,99 %.

"A kínálatunkat kiegészítő banki átutalásos módozat új ügyfelek irányába nyithat utat a számunkra, bár meggyőződésem, hogy továbbra is komoly igény lesz a személyes ügyfélkiszolgálásra is." - mondta Szirmák Botond, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója.

A Pénzcentrum által megkérdezett pénzintézetek közül az Erste Banknál 250 ezer, az MKB Banknál és a Citibanknál 300 ezer forint a legkisebb igényelhető összeg. Az összehasonlítás során felhasználható információval a CIB Bank és a K&H Bank tudott szolgálni. A vizsgálat kapcsán meg kell jegyezni, hogy a Provident gyorskölcsön futamideje 54 hét, míg a banki ajánlatok 12 hónapra szólnak.

A 200 ezer forintos forint alapú CIB személyi kölcsön 1 %-os egyszeri kezelési díj mellett igényelhető, a havi törlesztőrészlet pedig 18 747 forintot tesz ki. Az éves visszafizetendő összeg 226 964 forint, amihez 27,14 %-os teljes hiteldíj mutató párosul. A CIB személyi kölcsön kamata forint alapon (az adósminősítés függvényében) 21,99 % és 25,99 % között változik, a kalkulációban a kedvezőbb mértékkel számoltunk.

A hasonló feltételek mellett kínált K&H személyi kölcsön esetében szintén 1 %-os szerződéskötési díjat számítanak fel, de ennek a minimum összege 10 ezer forint, ami nagyot dob a konstrukció THM értékén. A 24,5 %-os kamat mellett a havonta fizetendő 19 126 forintos törlesztőrészlet és az induló egyszeri költség összesítése után a teljes fizetendő összeg 239 512 forint. A konstrukció teljes hiteldíj mutatója 43,36 %.

A vizsgálat során arra voltunk kíváncsiak, hogy akinek 200 ezer forintos összegre van szüksége, annak mennyivel kell többet visszafizetni, ha a banki személyi kölcsönök helyett a gyorskölcsönt veszi igénybe. A pénzintézetek elmondták, hogy a 200 ezer forint egy évre nem tipikus személyi kölcsön paraméter, ezért ennek árazása kedvezőtlenebb lehet, mint egy magasabb összegű, vagy egy hosszabb futamidejű ajánlatnak.

Összességében megállapítható, hogy aki a bankoktól vesz fel 200 ezer forint személyi kölcsönt, annak 27-39 ezer forintos hiteldíjjal kell számolnia a következő 12 hónapban, aki viszont gyorskölcsönt vesz fel, annak a tőkén túl 74 ezer forint hiteldíjat kell kitermelni 54 hét alatt. Ez utóbbi - ahogy a hirdetésekben is szerepel - nem kevés, de jelentős előrelépés a készpénzes törlesztés estén fizetendő 167 ezer forintos hiteldíjhoz képest.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?