15 °C Budapest

Fordulóponton a magyar lízingpiac: a soha nem látott visszaesésnek idén is lesz folytatása!

Pénzcentrum
2009. február 18. 13:00

A válság a lízingpiacot sem kímélte; mióta a Lízingszövetség részletes adatokat gyűjt, 10 év óta most fordult elő először csökkenés finanszírozás összegében, méghozzá 2008 IV. negyedévében 26 százalékos, míg a teljes évet tekintve 1,5 %-os visszaesést produkálva 2007 hasonló időszakához képest. A Lízingszövetség most kilábalási lehetőségeken gondolkodik.

A Magyar Lízingszövetség elemzése alapján 2008 utolsó negyedévében a lízingpiac 26%-os visszaesést produkált, míg a teljes évet vizsgálva 1,5%-os csökkenés következett be 2007-hez képest. Több lízingcégnél drasztikusan visszaesett a forgalom, egyesek már tevékenységük leállítására is kényszerültek, ami természetesen a piac koncentrálódásához vezet.

"A piacon most először tapasztaltunk koncentrálódást; a szűkülő pénzintézeti források, csökkenő beruházási kedv, a finanszírozott eszközök leértékelődése következtében több lízingcég forgalma visszaesett, egyes részterületeken szinte megszűnt a finanszírozás, a szerződések száma pedig folyamatosan csökken. Idén előreláthatóan 25%-al csökken éves szinten a teljes finanszírozott összeg és ezen belül a gépjármű piac lesz a legérintettebb terület a maga 32%-os visszaesésével." - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A szerződések számát tekintve azonban nem a tavalyi év hozta az első csökkenést, hiszen évek óta megfigyelhető tendencia a nagy értékű gépek, berendezések, ingatlanok finanszírozása, ami szükségszerűen kevesebb szerződést jelent.

A különböző lízingpiaci szegmenseket megvizsgálva, a tavalyi év utolsó negyedévében tovább csökkent a személyautó finanszírozás részesedése az újautó-értékesítések visszaesése miatt, így a 2005-ben mért 70 százalékos részesedés 2008. IV. negyedévre 50 százalékosra csökkent. Növekedés volt azonban megfigyelhető az ingatlanok, a gépek és berendezések lízing piacán.

A gépjármű finanszírozás szenvedte el a legnagyobb visszaesést; 2008 utolsó negyedéve 28%-os csökkenéssel zárult, a szerződések száma több mint 20 ezerrel volt kevesebb, mint 2007 azonos időszakában.
Az ingatlan szegmensben hasonló tendencia következett be; a tavalyi utolsó 3 hónap 38%-os visszaeséssel zárult.

A növekedés motorját 2008 utolsó negyedévében a gépek, berendezések finanszírozása jelentette, a bővülés itt 3%-ot tett ki, míg a flottafinanszírozásnál nem volt érzékelhető visszaesés a piacon.

A Lízingszövetség előrejelzése szerint idén tovább szűkül a piac; leginkább a hitelfelvételi lehetőségek szigorodása, és az új eszközök értékesítésének akár 30%-os visszaesése miatt. Kedvező tendencia lehet a hitel finanszírozás kiváltása lízinggel, ami a finanszírozó pénzintézet számára nagyobb biztonságot, ezért az ügyfeleknek elérhető forrásokat jelent.

"Idén egyedül az ingatlanlízing és az eszközlízing finanszírozásában várhatunk növekedést, abban az esetben, ha a visszlízing illetékébe beszámítható lesz az eredeti illeték, illetve engedélyezik a pénzügyi lízing használatát az EU támogatásoknál." - tette hozzá Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Magyar Lízingszövetség idén is egységes álláspontot képvisel a válsággal kapcsolatosan és aktív, kezdeményező szerepet vállal a lízingpiac fejlődése, stabilizációja, az ügyfelek jobb és átláthatóbb tájékoztatása és rizikóinak csökkentése érdekében.

"Folytatjuk az évek óta tartó érdekképviseleti tevékenységünket, hogy elérhetővé váljon a pénzügyi lízing az EU támogatásoknál, rendszeresen egyeztetünk különböző társszervezetekkel, a gépjárműpiac stabilizációja érdekében, az ügyféligények teljes körű feltérképezésére kutatásokat végzünk a KKV szektorban. Etikai, önszabályozó normákat dolgozunk ki a piac tisztulása, valamint az ügyfelek kockázatainak csökkentése érdekében. Kezdeményezzük a teljesebb körű ügyfél adatbázisok elterjedését; sürgetjük az adós és- zálogjogi nyilvántartás reformját." - emelt ki Lévai Gábor, a Szövetség válságra kidolgozott javaslatai közül néhányat.

A pénzügyi lízing EU támogatásokban való elérhetővé tétele, teljes listás adósnyilvántartás, etikai szabályozás a piac tisztulása érdekében, rendszeres egyeztetések piaci társszervezetekkel, ügyféligények folyamatos nyomon követése - csak néhány a Magyar Lízingszövetség azon javaslatai, lépései közül, amelyekkel a piacon egyedülállóan konstruktív megoldásokkal reagál a válság hatásainak enyhítésére.

Természetesen a forint gyengülése, illetve a foglalkoztatottság csökkenés a lízingpiacot sem hagyja érintetlenül, hiszen egy esetlegesen elhúzódó forintválság esetén akár 10-40 százalékkal is emelkedhet az ügyfelek tőketerhe, ami nem csak számukra, de a fizetésképtelenségük esetén nyilván a finanszírozók számára is komoly problémát jelent. A sajtótájékoztatón Mészáros György, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta, a nemfizetők arányáról még nincs pontos képük, majd március-április körül lehet pontosabba tudni a késedelmesen fizetők arányáról. Egy esetleges forinterősödés még segíthet elkerülni a bajt, de a munkanélküliség emelkedése legalább ilyen fontos befolyásoló tényező ebben a kérdésben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm