16 °C Budapest

A lízing-ügyleteket érintő legfontosabb adóváltozások

2009. február 13. 12:45

A lízingügyletek során felmerülő költségek áfa-kezelése A 2009-es esztendő több változást is hozott a lízing-ügyleteket érintő adószabályozásokban. A lízingcégeket általánosan érintő kérdések - így például a felmerülő költségek áfa-kezelése, az ügyletek során alkalmazandó deviza-árfolyam, vagy külföldről nyújtott lízingügyletek - mellett érdemes odafigyelni a speciálisan az ingatlanok lízingbe adásával foglalkozó vállalkozásokat, illetve a cégautó adóját érintő idei változásokra is.

A lízingügyletek során felmerülő költségek áfa-kezelése

Veszprémi István, a Deloitte Adótanácsadási üzletágának partnere elmondta: A lízingügyletek során felmerülő egyes költségek áfa-kezelését általános jelleggel a "Lízing áfa-rendszerbeli kezelése 2008. január 1-jétől" című hatósági állásfoglalás rendezte. Ez az állásfoglalás bár általános jelleggel rendezte a lízingügyletek forgalmi adózási megítélését, nem tért ki azonban egyes speciális ügyletek kezelésére, így azok tisztázása érdekében a Deloitte és a Lízingszövetség több állásfoglalás iránti kérelmet nyújtott be az illetékes szervekhez.

A Deloitte szakértője elmondta: A lízingügyletekhez kapcsolódó ügynöki jutalék áfa-összegének levonhatóságával kapcsolatban az adóhatóság úgy rendelkezett, hogy ha a lízingtárgyat értékesítő adóalany által teljesített, a hitelközvetítésre vonatkozó ügynöki szolgáltatás a termékértékesítéshez kapcsolódik, akkor az ügynöki szolgáltatás ellenértéke beépül a termékértékesítés adóalapjába. Ez azt jelenti, hogy az ügynöki szolgáltatás ellenértéke is áfás lesz. A termékértékesítés és az ügynöki szolgáltatás kapcsolatában az egyik szempont lehet az ügyletek teljesítési időpontja is. Amikor a közvetítés - mint szolgáltatásnyújtás - adóköteles, akkor a lízingbe adó jogosult az ügynöki díjban foglalt áfa levonására.

Vannak azonban olyan speciális ügyletek, amelyek adójogi megítélése mégsem vezethető le az adóhatósági állásfoglalásból. Jó példa erre a behajtási költségként alkalmazott költségelemek esete, amelyek a lízingügylet megszűnésekor merülnek fel. Ilyen költségelem lehet az ingatlanközvetítő díja, az ügyvédi költségek, illetve egyéb közreműködők költsége. Ezen költségek megtérítése kártérítésnek, azaz az áfa tárgyi hatályán kívüli ügyletnek minősül, mivel a lízingszerződés a költségek felmerülésekor már megszűnt. Egy a szerződés fennállása idején történő, esetleges behajtás során áthárított behajtási költségek viszont a lízingügylet adómentes részének az adóalapjába épülnek be. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A biztosítási költségek áfa-kezelésére vonatkozóan eddig kialakult elveket a legutóbb kiadott adóhatósági állásfoglalás tovább pontosította. Alapesetben, ha a lízinghez kapcsolódóan a lízingbe adó saját nevében, de a lízingbevevő javára köti meg a biztosítási szerződést, akkor a lízingbevevőre terhelt biztosítási költségek adókötelesek, mivel azok a lízingügylet tőkerészéhez kapcsolódnak. Ugyanakkor bizonyos esetekben - például zárt végű lízingnél, vagy lízingügylet megszűnése után úgynevezett túlfutó biztosítási ügyleteknél - nem lehet járulékos ügyletként kezelni a lízingbeadó által (a lízingbevevő javára) kötött biztosítási szerződési díjak továbbszámlázását. Ilyenkor ezt a továbbszámlázást önálló teljesítésként, adóköteles ügyletként kell kezelni, mivel erre vonatkozóan nem teljesülnek az adómentesség feltételei. Az értékbecslés és a hitelbírálat díja viszont a lízing adómentes hitelezési részének adóalapjába épül be, mivel ezekre a költségekre a hiteljogviszony létesítése miatt van szükség.

A zárt végű lízingügylet során alkalmazandó devizaárfolyam

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm