17 °C Budapest

A lízing-ügyleteket érintő legfontosabb adóváltozások

2009. február 13. 12:45

A lízingügyletek során felmerülő költségek áfa-kezelése A 2009-es esztendő több változást is hozott a lízing-ügyleteket érintő adószabályozásokban. A lízingcégeket általánosan érintő kérdések - így például a felmerülő költségek áfa-kezelése, az ügyletek során alkalmazandó deviza-árfolyam, vagy külföldről nyújtott lízingügyletek - mellett érdemes odafigyelni a speciálisan az ingatlanok lízingbe adásával foglalkozó vállalkozásokat, illetve a cégautó adóját érintő idei változásokra is.

A lízingügyletek során felmerülő költségek áfa-kezelése

Veszprémi István, a Deloitte Adótanácsadási üzletágának partnere elmondta: A lízingügyletek során felmerülő egyes költségek áfa-kezelését általános jelleggel a "Lízing áfa-rendszerbeli kezelése 2008. január 1-jétől" című hatósági állásfoglalás rendezte. Ez az állásfoglalás bár általános jelleggel rendezte a lízingügyletek forgalmi adózási megítélését, nem tért ki azonban egyes speciális ügyletek kezelésére, így azok tisztázása érdekében a Deloitte és a Lízingszövetség több állásfoglalás iránti kérelmet nyújtott be az illetékes szervekhez.

A Deloitte szakértője elmondta: A lízingügyletekhez kapcsolódó ügynöki jutalék áfa-összegének levonhatóságával kapcsolatban az adóhatóság úgy rendelkezett, hogy ha a lízingtárgyat értékesítő adóalany által teljesített, a hitelközvetítésre vonatkozó ügynöki szolgáltatás a termékértékesítéshez kapcsolódik, akkor az ügynöki szolgáltatás ellenértéke beépül a termékértékesítés adóalapjába. Ez azt jelenti, hogy az ügynöki szolgáltatás ellenértéke is áfás lesz. A termékértékesítés és az ügynöki szolgáltatás kapcsolatában az egyik szempont lehet az ügyletek teljesítési időpontja is. Amikor a közvetítés - mint szolgáltatásnyújtás - adóköteles, akkor a lízingbe adó jogosult az ügynöki díjban foglalt áfa levonására.

Vannak azonban olyan speciális ügyletek, amelyek adójogi megítélése mégsem vezethető le az adóhatósági állásfoglalásból. Jó példa erre a behajtási költségként alkalmazott költségelemek esete, amelyek a lízingügylet megszűnésekor merülnek fel. Ilyen költségelem lehet az ingatlanközvetítő díja, az ügyvédi költségek, illetve egyéb közreműködők költsége. Ezen költségek megtérítése kártérítésnek, azaz az áfa tárgyi hatályán kívüli ügyletnek minősül, mivel a lízingszerződés a költségek felmerülésekor már megszűnt. Egy a szerződés fennállása idején történő, esetleges behajtás során áthárított behajtási költségek viszont a lízingügylet adómentes részének az adóalapjába épülnek be. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A biztosítási költségek áfa-kezelésére vonatkozóan eddig kialakult elveket a legutóbb kiadott adóhatósági állásfoglalás tovább pontosította. Alapesetben, ha a lízinghez kapcsolódóan a lízingbe adó saját nevében, de a lízingbevevő javára köti meg a biztosítási szerződést, akkor a lízingbevevőre terhelt biztosítási költségek adókötelesek, mivel azok a lízingügylet tőkerészéhez kapcsolódnak. Ugyanakkor bizonyos esetekben - például zárt végű lízingnél, vagy lízingügylet megszűnése után úgynevezett túlfutó biztosítási ügyleteknél - nem lehet járulékos ügyletként kezelni a lízingbeadó által (a lízingbevevő javára) kötött biztosítási szerződési díjak továbbszámlázását. Ilyenkor ezt a továbbszámlázást önálló teljesítésként, adóköteles ügyletként kell kezelni, mivel erre vonatkozóan nem teljesülnek az adómentesség feltételei. Az értékbecslés és a hitelbírálat díja viszont a lízing adómentes hitelezési részének adóalapjába épül be, mivel ezekre a költségekre a hiteljogviszony létesítése miatt van szükség.

A zárt végű lízingügylet során alkalmazandó devizaárfolyam

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30