A lízing-ügyleteket érintő legfontosabb adóváltozások

2009. február 13. 12:45

A lízingügyletek során felmerülő költségek áfa-kezelése A 2009-es esztendő több változást is hozott a lízing-ügyleteket érintő adószabályozásokban. A lízingcégeket általánosan érintő kérdések - így például a felmerülő költségek áfa-kezelése, az ügyletek során alkalmazandó deviza-árfolyam, vagy külföldről nyújtott lízingügyletek - mellett érdemes odafigyelni a speciálisan az ingatlanok lízingbe adásával foglalkozó vállalkozásokat, illetve a cégautó adóját érintő idei változásokra is.

A lízingügyletek során felmerülő költségek áfa-kezelése

Veszprémi István, a Deloitte Adótanácsadási üzletágának partnere elmondta: A lízingügyletek során felmerülő egyes költségek áfa-kezelését általános jelleggel a "Lízing áfa-rendszerbeli kezelése 2008. január 1-jétől" című hatósági állásfoglalás rendezte. Ez az állásfoglalás bár általános jelleggel rendezte a lízingügyletek forgalmi adózási megítélését, nem tért ki azonban egyes speciális ügyletek kezelésére, így azok tisztázása érdekében a Deloitte és a Lízingszövetség több állásfoglalás iránti kérelmet nyújtott be az illetékes szervekhez.

A Deloitte szakértője elmondta: A lízingügyletekhez kapcsolódó ügynöki jutalék áfa-összegének levonhatóságával kapcsolatban az adóhatóság úgy rendelkezett, hogy ha a lízingtárgyat értékesítő adóalany által teljesített, a hitelközvetítésre vonatkozó ügynöki szolgáltatás a termékértékesítéshez kapcsolódik, akkor az ügynöki szolgáltatás ellenértéke beépül a termékértékesítés adóalapjába. Ez azt jelenti, hogy az ügynöki szolgáltatás ellenértéke is áfás lesz. A termékértékesítés és az ügynöki szolgáltatás kapcsolatában az egyik szempont lehet az ügyletek teljesítési időpontja is. Amikor a közvetítés - mint szolgáltatásnyújtás - adóköteles, akkor a lízingbe adó jogosult az ügynöki díjban foglalt áfa levonására.

Vannak azonban olyan speciális ügyletek, amelyek adójogi megítélése mégsem vezethető le az adóhatósági állásfoglalásból. Jó példa erre a behajtási költségként alkalmazott költségelemek esete, amelyek a lízingügylet megszűnésekor merülnek fel. Ilyen költségelem lehet az ingatlanközvetítő díja, az ügyvédi költségek, illetve egyéb közreműködők költsége. Ezen költségek megtérítése kártérítésnek, azaz az áfa tárgyi hatályán kívüli ügyletnek minősül, mivel a lízingszerződés a költségek felmerülésekor már megszűnt. Egy a szerződés fennállása idején történő, esetleges behajtás során áthárított behajtási költségek viszont a lízingügylet adómentes részének az adóalapjába épülnek be. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A biztosítási költségek áfa-kezelésére vonatkozóan eddig kialakult elveket a legutóbb kiadott adóhatósági állásfoglalás tovább pontosította. Alapesetben, ha a lízinghez kapcsolódóan a lízingbe adó saját nevében, de a lízingbevevő javára köti meg a biztosítási szerződést, akkor a lízingbevevőre terhelt biztosítási költségek adókötelesek, mivel azok a lízingügylet tőkerészéhez kapcsolódnak. Ugyanakkor bizonyos esetekben - például zárt végű lízingnél, vagy lízingügylet megszűnése után úgynevezett túlfutó biztosítási ügyleteknél - nem lehet járulékos ügyletként kezelni a lízingbeadó által (a lízingbevevő javára) kötött biztosítási szerződési díjak továbbszámlázását. Ilyenkor ezt a továbbszámlázást önálló teljesítésként, adóköteles ügyletként kell kezelni, mivel erre vonatkozóan nem teljesülnek az adómentesség feltételei. Az értékbecslés és a hitelbírálat díja viszont a lízing adómentes hitelezési részének adóalapjába épül be, mivel ezekre a költségekre a hiteljogviszony létesítése miatt van szükség.

A zárt végű lízingügylet során alkalmazandó devizaárfolyam

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem