1 °C Budapest

Szigorodó autófinanszírozás: vége a kamikazehiteleknek!

Pénzcentrum
2009. január 12. 09:15

Januártól a pénzügyi felügyelet rendet tett az autóhitelezésben, és szigorított a lízing feltételein, így nem is csoda, hogy még a legoptimistábbak szerint is 5-10 százalékkal visszaesik idén a piac - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Pesszimistábbak azonban akár 30-40 százalékos csökkenésre is számítanak, így például a Budapest Bank lízingcége, a Budapest Autó is. Szerintük azonban a csökkenésnek mindössze harmadáért felelős a PSZÁF szigorítása, a többiért a gazdasági válság okolható.

A Magyar Lízingszövetség előrejelzései szerint idén 160-170 ezer helyett mindössze 120 ezer új autót értékesítenek majd, amiben a kisebb lízingcégek bizonyára elvéreznek.

A PSZÁF tavaly év végén tette közzé referencia konstrukcióját, miszerint legalább 20 százalékos önerőt, és legfeljebb 8 éves futamidőt tart elfogadhatónak autóhitelek esetén, továbbá a törlesztőrészleteknek egyenletesnek, a ügyleti kamatlábnak pedig változatlannak kell lennie a futamidő alatt.

Bár ez csak ajánlás, vagyis nem kötelező érvényű előírás, a Lízingszövetség tagjai betartják majd, ugyanis a többlettartalékolási kötelezettség igencsak eltántorító erő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az MKB Euroleasing a korábbi konstrukciókat, melyek önerő nélküliek, és hosszú futamidejűek voltak, csak kamikazehiteleknek nevezte, ezen ügyletek visszaszorulásával azonban az autóvásárlásra még nem érett ügyfélkör is el fog tűnni a piacról, így 30-40 százalékos visszaesés reális 2009-ben.

Az autópiac talpráállására 2010 előtt senki nem számít.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59