-4 °C Budapest

Szigorodó autófinanszírozás: vége a kamikazehiteleknek!

Pénzcentrum
2009. január 12. 09:15

Januártól a pénzügyi felügyelet rendet tett az autóhitelezésben, és szigorított a lízing feltételein, így nem is csoda, hogy még a legoptimistábbak szerint is 5-10 százalékkal visszaesik idén a piac - írja a Világgazdaság.

Pesszimistábbak azonban akár 30-40 százalékos csökkenésre is számítanak, így például a Budapest Bank lízingcége, a Budapest Autó is. Szerintük azonban a csökkenésnek mindössze harmadáért felelős a PSZÁF szigorítása, a többiért a gazdasági válság okolható.

A Magyar Lízingszövetség előrejelzései szerint idén 160-170 ezer helyett mindössze 120 ezer új autót értékesítenek majd, amiben a kisebb lízingcégek bizonyára elvéreznek.

A PSZÁF tavaly év végén tette közzé referencia konstrukcióját, miszerint legalább 20 százalékos önerőt, és legfeljebb 8 éves futamidőt tart elfogadhatónak autóhitelek esetén, továbbá a törlesztőrészleteknek egyenletesnek, a ügyleti kamatlábnak pedig változatlannak kell lennie a futamidő alatt.

Bár ez csak ajánlás, vagyis nem kötelező érvényű előírás, a Lízingszövetség tagjai betartják majd, ugyanis a többlettartalékolási kötelezettség igencsak eltántorító erő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MKB Euroleasing a korábbi konstrukciókat, melyek önerő nélküliek, és hosszú futamidejűek voltak, csak kamikazehiteleknek nevezte, ezen ügyletek visszaszorulásával azonban az autóvásárlásra még nem érett ügyfélkör is el fog tűnni a piacról, így 30-40 százalékos visszaesés reális 2009-ben.

Az autópiac talpráállására 2010 előtt senki nem számít.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?