1 °C Budapest

Százezer család megélhetése forog kockán: kritikus év elé nézünk!

Pénzcentrum
2008. december 10. 05:55

Közös mederbe kell terelni a piaci szereplők érdekeit Az autóipar megpróbáltatásai a válság hatására egyre mélyülnek, ezért elérkezetté vált az idő, hogy a hazai autópiac irányításában vezető szerepet betöltő Magyar Lízingszövetségnek, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szervezetének és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének képviselői tárgyalóasztalhoz üljenek és megvitassák a piac legégetőbb kérdéseit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt két hónapban számos olyan hír látott napvilágot, melyek a globális autóipart sújtó problémákat taglalták. Az értékesítési mutatók évtizedes negatív csúcsokat döntöttek, a gyárak visszafogták a termelést, majd elkezdődtek a tömeges elbocsátások. Hazánkban százezer család megélhetése függ a szektor teljesítményétől.

A három szervezet egyöntetű véleménye, hogy az iparág megpróbáltatásai akár másfél évig is eltarthatnak, ezért kulcsfontosságú olyan intézkedések bevezetése, melyek minél kevesebb ember megélhetését veszélyeztetik. A válság hatásainak tompítása érdekében összefogást szorgalmaz az autósszakma.

Az importőrök, a kereskedők és a finanszírozók közös mederbe próbálják terelni az érdekeiket úgy, hogy az iparág működése fenntartható szinten maradjon. Az MKB-Euroleasing a fogyasztóvédőkkel közös programot indít, melynek keretében hadat üzennek a veszélyes konstrukcióknak és hasznos tanácsokkal látják el a finanszírozási problémáktól szenvedő ügyfeleket.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon hány kereskedő húzza le a rolót az előttünk álló kritikus időszakban. Nagy valószínűséggel konszolidálódik a piac és lesznek, akik nem tudják majd átvészelni a 2009-es évet. Gyakori jelenség lehet majd a tulajdonosváltás, a tőkeerős cégek felvásárolják a csőd-közeli állapotba került kereskedések többségét.

Az importőrök érdeke a minél magasabb volumenű értékesítés lenne, a kereskedőket a piaci egyensúly fenntartása érdekében mégis a készletek optimalizálására ösztönzik. A raktáron maradt készletek kiárusításával elkerülhetőek a további veszteségek, a befolyt vételárat pedig úgy kell forgatni, hogy egyetlen szalon se tartson három hónapnál magasabb készletet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forgási sebesség helyes megválasztása döntőnek bizonyulhat 2009-ben, különben egy csődhullám esetén olyan mennyiségű autó árasztaná el a piacot, ami az árak drasztikus csökkenéséhez vezetne. Az átgondolt készletgazdálkodás mellett 6 hónapra felfüggesztették a nagyobb lélegzetvételű fejlesztéseket és a szalonokhoz kapcsolódó beruházásokat is.

Az idei évben a becsült decemberi eladásokkal együtt 170 ezer darab új autó talált gazdára, a piaci előrejelzéseket többször módosítva jelenleg 140 ezer új eladást prognosztizálnak 2009-re.

Mi lesz az autóhitelekkel?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59