19 °C Budapest

Százezer család megélhetése forog kockán: kritikus év elé nézünk!

Pénzcentrum
2008. december 10. 05:55

Közös mederbe kell terelni a piaci szereplők érdekeit Az autóipar megpróbáltatásai a válság hatására egyre mélyülnek, ezért elérkezetté vált az idő, hogy a hazai autópiac irányításában vezető szerepet betöltő Magyar Lízingszövetségnek, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szervezetének és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének képviselői tárgyalóasztalhoz üljenek és megvitassák a piac legégetőbb kérdéseit.

Az elmúlt két hónapban számos olyan hír látott napvilágot, melyek a globális autóipart sújtó problémákat taglalták. Az értékesítési mutatók évtizedes negatív csúcsokat döntöttek, a gyárak visszafogták a termelést, majd elkezdődtek a tömeges elbocsátások. Hazánkban százezer család megélhetése függ a szektor teljesítményétől.

A három szervezet egyöntetű véleménye, hogy az iparág megpróbáltatásai akár másfél évig is eltarthatnak, ezért kulcsfontosságú olyan intézkedések bevezetése, melyek minél kevesebb ember megélhetését veszélyeztetik. A válság hatásainak tompítása érdekében összefogást szorgalmaz az autósszakma.

Az importőrök, a kereskedők és a finanszírozók közös mederbe próbálják terelni az érdekeiket úgy, hogy az iparág működése fenntartható szinten maradjon. Az MKB-Euroleasing a fogyasztóvédőkkel közös programot indít, melynek keretében hadat üzennek a veszélyes konstrukcióknak és hasznos tanácsokkal látják el a finanszírozási problémáktól szenvedő ügyfeleket.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon hány kereskedő húzza le a rolót az előttünk álló kritikus időszakban. Nagy valószínűséggel konszolidálódik a piac és lesznek, akik nem tudják majd átvészelni a 2009-es évet. Gyakori jelenség lehet majd a tulajdonosváltás, a tőkeerős cégek felvásárolják a csőd-közeli állapotba került kereskedések többségét.

Az importőrök érdeke a minél magasabb volumenű értékesítés lenne, a kereskedőket a piaci egyensúly fenntartása érdekében mégis a készletek optimalizálására ösztönzik. A raktáron maradt készletek kiárusításával elkerülhetőek a további veszteségek, a befolyt vételárat pedig úgy kell forgatni, hogy egyetlen szalon se tartson három hónapnál magasabb készletet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A forgási sebesség helyes megválasztása döntőnek bizonyulhat 2009-ben, különben egy csődhullám esetén olyan mennyiségű autó árasztaná el a piacot, ami az árak drasztikus csökkenéséhez vezetne. Az átgondolt készletgazdálkodás mellett 6 hónapra felfüggesztették a nagyobb lélegzetvételű fejlesztéseket és a szalonokhoz kapcsolódó beruházásokat is.

Az idei évben a becsült decemberi eladásokkal együtt 170 ezer darab új autó talált gazdára, a piaci előrejelzéseket többször módosítva jelenleg 140 ezer új eladást prognosztizálnak 2009-re.

Mi lesz az autóhitelekkel?

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?