Folytatódott a PayPass térnyerése 2008-ban

Pénzcentrum
2008. november 24. 13:21

2008 harmadik negyedévének végéig a MasterCard érintés nélküli fizetési szolgáltatását, a PayPass™-t a kártyabirtokosok összesen 44 millió kártyán és eszközön használták mintegy 135 000 kereskedői elfogadóhelyen világszerte. Jelenleg 25 országban folyik PayPass program bevezetése vagy tesztprogramja.

2008-ban számos új piacon jelent meg a MasterCard érintésnélküli technológiája, melyet ebben az évben vezettek be Csehországban, Portugáliában, Oroszországban és Mongóliában. A lengyel kártyabirtokosok is ez év nyarán fizethettek először PayPass kártyával a krakkói Coke Fesztiválon.

Számos tengerentúli projekt mellett az európai szintéren is jelentős számban indultak érintésnélküli programok. Ami a egyik fő alkalmazási területét, a tömegközlekedést illeti, nagy előrelépés volt, hogy a liverpooli buszjáratokon és a londoni taxikban is lehetővé tették a kis összegű fizetések gyors kiegyenlítését. Emellett a párizsi metróban is elindult a PayPass technikai feltételeinek megteremtése.

A mobiltelefonról működtethető PayPass alkalmazás Törökországban startolt, valamint egy spanyolországi program keretében a kártyabirtokosok már kulcstartóra fűzhető mini kártyán is használhatják az érintésnélküli technológiát.

A PayPass a MasterCard érintés nélküli szolgáltatása, amely gyors és kényelmes alternatívát kínál a mindennapi, kis összegű vásárlások készpénzes kiegyenlítésére. A szolgáltatást többek között tömegközlekedési jegyek, kávé, szendvicsek, gyorséttermi számlák, benzin és egyéb 15 euro alatti kiadások kifizetésére tervezték. A PayPass hozzárendelhető bármilyen MasterCard hitel-, betéti, vagy pre-paid kártyához, illetve a Maestro betéti kártyához.

A PayPass biztonságról

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A PayPass használata nem kevésbé biztonságos, mint a hagyományos fizetési módok. A kártyában található chipnek köszönhetően számos biztonsági megoldás együttesen működik a kártyában. Ennek egyik példája, hogy a kártya zárolja saját működését abban az esetben, ha az egymást követő, PIN kód nélküli műveletek száma meghalad egy előre meghatározott értéket. A limit meghatározása a kibocsátó bank feladata, az adott kártyabirtokos használati szokásainak tükrében. A PayPass funkció kikapcsolása megelőzhető, ha a kereskedői terminál kérésére a kártyabirtokos megadja a plasztikhoz tartozó PIN kódot így azonosítva magát.

Fizikai értelemben a PayPass nagyobb kontrollt nyújt a kártyabirtokosnak, hiszen a plasztikot nem kell átadni a kereskedőnek. A sikeres olvasáshoz a kártyát 4-6 centiméteren belülre kell helyezni a terminál elé.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?