8 °C Budapest

Folytatódott a PayPass térnyerése 2008-ban

Pénzcentrum
2008. november 24. 13:21

2008 harmadik negyedévének végéig a MasterCard érintés nélküli fizetési szolgáltatását, a PayPass™-t a kártyabirtokosok összesen 44 millió kártyán és eszközön használták mintegy 135 000 kereskedői elfogadóhelyen világszerte. Jelenleg 25 országban folyik PayPass program bevezetése vagy tesztprogramja.

2008-ban számos új piacon jelent meg a MasterCard érintésnélküli technológiája, melyet ebben az évben vezettek be Csehországban, Portugáliában, Oroszországban és Mongóliában. A lengyel kártyabirtokosok is ez év nyarán fizethettek először PayPass kártyával a krakkói Coke Fesztiválon.

Számos tengerentúli projekt mellett az európai szintéren is jelentős számban indultak érintésnélküli programok. Ami a egyik fő alkalmazási területét, a tömegközlekedést illeti, nagy előrelépés volt, hogy a liverpooli buszjáratokon és a londoni taxikban is lehetővé tették a kis összegű fizetések gyors kiegyenlítését. Emellett a párizsi metróban is elindult a PayPass technikai feltételeinek megteremtése.

A mobiltelefonról működtethető PayPass alkalmazás Törökországban startolt, valamint egy spanyolországi program keretében a kártyabirtokosok már kulcstartóra fűzhető mini kártyán is használhatják az érintésnélküli technológiát.

A PayPass a MasterCard érintés nélküli szolgáltatása, amely gyors és kényelmes alternatívát kínál a mindennapi, kis összegű vásárlások készpénzes kiegyenlítésére. A szolgáltatást többek között tömegközlekedési jegyek, kávé, szendvicsek, gyorséttermi számlák, benzin és egyéb 15 euro alatti kiadások kifizetésére tervezték. A PayPass hozzárendelhető bármilyen MasterCard hitel-, betéti, vagy pre-paid kártyához, illetve a Maestro betéti kártyához.

A PayPass biztonságról

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A PayPass használata nem kevésbé biztonságos, mint a hagyományos fizetési módok. A kártyában található chipnek köszönhetően számos biztonsági megoldás együttesen működik a kártyában. Ennek egyik példája, hogy a kártya zárolja saját működését abban az esetben, ha az egymást követő, PIN kód nélküli műveletek száma meghalad egy előre meghatározott értéket. A limit meghatározása a kibocsátó bank feladata, az adott kártyabirtokos használati szokásainak tükrében. A PayPass funkció kikapcsolása megelőzhető, ha a kereskedői terminál kérésére a kártyabirtokos megadja a plasztikhoz tartozó PIN kódot így azonosítva magát.

Fizikai értelemben a PayPass nagyobb kontrollt nyújt a kártyabirtokosnak, hiszen a plasztikot nem kell átadni a kereskedőnek. A sikeres olvasáshoz a kártyát 4-6 centiméteren belülre kell helyezni a terminál elé.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem