21 °C Budapest

Év végére elérheti az egymilliót a rossz adósok száma!

Pénzcentrum
2008. november 13. 09:15

Egy év alatt 39 %-kal nőtt a központi hitelinformációs rendszer (KHR) által nyilvántartott lakossági hiteladósok száma. A harmadik negyedév végére a több mint 900 ezer rossz adóst tartottak nyilván, a hitelválság miatt azonban a negyedik negyedévben az egymilliós határ is megdőlhet - írja a Napi Gazdaság.

Az élő mulasztások száma 58 %-kal emelkedett, az aktív tartozással rendelkezők száma 600 ezer fő felett van. A harmadik negyedévben 70 ezren kerültek fel a listára, az év utolsó három hónapjában ez a szám meghaladhatja a százezret.

A KHR azokat az adósokat tartja nyilván, akik több mint három hónapos késedelemmel rendelkeznek legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő törlesztőrrészletek megfizetésével. Felkerül, aki hamis okmánnyal igazolja magát, valótlan adatokat közöl, illetve bankkártyájával visszaélést követ el.

A tervek szerint jövőre létrejöhet a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás rendszere, amely a jelenlegi hátralékos adósok mellett a pozitív hiteladatokkal is bővülhet. Az ügyfelek jó fizetőképességének megismerését elősegítő lista jövő év májustól léphet hatályba, az adatvédelmi ombudsman viszont minden rendelkezésére álló eszközzel fellép annak megvalósulása ellen.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?