16 °C Budapest

Hazai bankmentő csomag: kényszerállamosítás is lehet!

Pénzcentrum
2008. november 12. 10:00

A 600 milliárd forint értékű állami mentőcsomag a tövényjavaslat szerint nem csak opcionális lesz, ha az állam úgy ítéli meg, akár a tulajdonosok akarata ellenére is tulajdonjogot szerezhet - írja a Világgazdaság.

A banki mentőcsomagot a Valutaalap kérte hazánktól, és ők javasolták a 600 milliárd forintnyi elkülönítést is erre a célra, melynek felét bankok feltőkésítésére, másik felét pedig egy forrásgarancia-alap létrehozására lehetne használni, a bankok általi hitelfelvétel megkönnyítésére.

A törvényjavaslat bankok körében kevésbé népszerű eleme azonban azt is leszögezi, hogy a pénzügyi felügyelet és az MNB elnökének együttes javaslata esetén akkor is sor kerülhet állami tulajdonszerzésre, ha a tulajdonosok azt nem kérik.

Indoklásként az szerepel, hogy ha az érintett bank tulajdonosai fel szeretnék számolni a hitelintézetet, azt ne tehessék meg, ha a társadalom számára a továbbműködés lenne célravezetőbb.

Az állam három formában szerezhet tulajdont. Az osztalékelsőbbségi részvények azért előnyösek, mert sikeres mentőakció esetén a bank pozitív eredményeiből az adófizetők nagyobb mértékben részesülhetnek. A vétójogot adó szavazatelsőbbségi részvénnyel különleges kérdésekben leszavazhatja a közgyűlést. A legnagyobb hatalmat a feltételes tulajdonosi hatalmat biztosító szavazatelsőbbségi részvény biztosítja, ilyenkor ugyanis teljes tulajdonosi irányítást is gyakorolhat az állam.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyelőre még szerepel a javaslat szövegében, hogy csak azok a bankok vehetnék igénybe a mentőcsomagot, melyek szavatolótőkéje meghaladja a 200 milliárd forintot. Ennek mindössze három bank tesz eleget, a CIB Bank, amely már leszögezet, nem kér az állami segítségből. Az OTP Bank és az MKB Bank azonban még nem döntöttek, előbbi ugyan elismeri, hogy bizalomépítés szempontjából előnyös lenne a csomag, azonban tőkehelyzetét, és likviditását megfelelőnek ítéli, így majd csak a jogszabályok megszületése után döntenek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter egy nem is olyan kis szeglete, hogy Balaji Srinivasan...
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?