26 °C Budapest

Hazai bankmentő csomag: kényszerállamosítás is lehet!

Pénzcentrum
2008. november 12. 10:00

A 600 milliárd forint értékű állami mentőcsomag a tövényjavaslat szerint nem csak opcionális lesz, ha az állam úgy ítéli meg, akár a tulajdonosok akarata ellenére is tulajdonjogot szerezhet - írja a Világgazdaság.

A banki mentőcsomagot a Valutaalap kérte hazánktól, és ők javasolták a 600 milliárd forintnyi elkülönítést is erre a célra, melynek felét bankok feltőkésítésére, másik felét pedig egy forrásgarancia-alap létrehozására lehetne használni, a bankok általi hitelfelvétel megkönnyítésére.

A törvényjavaslat bankok körében kevésbé népszerű eleme azonban azt is leszögezi, hogy a pénzügyi felügyelet és az MNB elnökének együttes javaslata esetén akkor is sor kerülhet állami tulajdonszerzésre, ha a tulajdonosok azt nem kérik.

Indoklásként az szerepel, hogy ha az érintett bank tulajdonosai fel szeretnék számolni a hitelintézetet, azt ne tehessék meg, ha a társadalom számára a továbbműködés lenne célravezetőbb.

Az állam három formában szerezhet tulajdont. Az osztalékelsőbbségi részvények azért előnyösek, mert sikeres mentőakció esetén a bank pozitív eredményeiből az adófizetők nagyobb mértékben részesülhetnek. A vétójogot adó szavazatelsőbbségi részvénnyel különleges kérdésekben leszavazhatja a közgyűlést. A legnagyobb hatalmat a feltételes tulajdonosi hatalmat biztosító szavazatelsőbbségi részvény biztosítja, ilyenkor ugyanis teljes tulajdonosi irányítást is gyakorolhat az állam.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyelőre még szerepel a javaslat szövegében, hogy csak azok a bankok vehetnék igénybe a mentőcsomagot, melyek szavatolótőkéje meghaladja a 200 milliárd forintot. Ennek mindössze három bank tesz eleget, a CIB Bank, amely már leszögezet, nem kér az állami segítségből. Az OTP Bank és az MKB Bank azonban még nem döntöttek, előbbi ugyan elismeri, hogy bizalomépítés szempontjából előnyös lenne a csomag, azonban tőkehelyzetét, és likviditását megfelelőnek ítéli, így majd csak a jogszabályok megszületése után döntenek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 13:56
A Médiatanács úgy döntött, hogy június 14-ével az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató elindíthatja a Bud...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem