16 °C Budapest

Hazai bankmentő csomag: kényszerállamosítás is lehet!

Pénzcentrum
2008. november 12. 10:00

A 600 milliárd forint értékű állami mentőcsomag a tövényjavaslat szerint nem csak opcionális lesz, ha az állam úgy ítéli meg, akár a tulajdonosok akarata ellenére is tulajdonjogot szerezhet - írja a Világgazdaság.

A banki mentőcsomagot a Valutaalap kérte hazánktól, és ők javasolták a 600 milliárd forintnyi elkülönítést is erre a célra, melynek felét bankok feltőkésítésére, másik felét pedig egy forrásgarancia-alap létrehozására lehetne használni, a bankok általi hitelfelvétel megkönnyítésére.

A törvényjavaslat bankok körében kevésbé népszerű eleme azonban azt is leszögezi, hogy a pénzügyi felügyelet és az MNB elnökének együttes javaslata esetén akkor is sor kerülhet állami tulajdonszerzésre, ha a tulajdonosok azt nem kérik.

Indoklásként az szerepel, hogy ha az érintett bank tulajdonosai fel szeretnék számolni a hitelintézetet, azt ne tehessék meg, ha a társadalom számára a továbbműködés lenne célravezetőbb.

Az állam három formában szerezhet tulajdont. Az osztalékelsőbbségi részvények azért előnyösek, mert sikeres mentőakció esetén a bank pozitív eredményeiből az adófizetők nagyobb mértékben részesülhetnek. A vétójogot adó szavazatelsőbbségi részvénnyel különleges kérdésekben leszavazhatja a közgyűlést. A legnagyobb hatalmat a feltételes tulajdonosi hatalmat biztosító szavazatelsőbbségi részvény biztosítja, ilyenkor ugyanis teljes tulajdonosi irányítást is gyakorolhat az állam.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Egyelőre még szerepel a javaslat szövegében, hogy csak azok a bankok vehetnék igénybe a mentőcsomagot, melyek szavatolótőkéje meghaladja a 200 milliárd forintot. Ennek mindössze három bank tesz eleget, a CIB Bank, amely már leszögezet, nem kér az állami segítségből. Az OTP Bank és az MKB Bank azonban még nem döntöttek, előbbi ugyan elismeri, hogy bizalomépítés szempontjából előnyös lenne a csomag, azonban tőkehelyzetét, és likviditását megfelelőnek ítéli, így majd csak a jogszabályok megszületése után döntenek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06