Zuhanórepülésben az infláció

Pénzcentrum
2008. november 11. 09:50

Az idei év tizedik hónapjában az előző havi értékhez viszonyítva 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, az éves inflációs ráta pedig tovább csökkent, s így 5,1 százalékot tett ki - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


Mi történt 1 hónap alatt?

2008 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedtek az élelmiszerek árai, drágult a sertészsiradék (9,9%), az idényáras élelmiszerek (3,5%), a szalonna (3,1%), a tojás (1,3%), a péksütemények (1,2%), a szalámi, a szárazkolbász és a sonka (0,7%) ára. Árcsökkenés következett be a liszt (2,1%), az étolaj és a száraztészta (1,9%), valamint a csokoládé, a kakaó és a sajt (1,4%) esetében.

Októberben a legnagyobb mértékben a szezonváltás miatt a ruházati cikkek drágultak, emellett átlag feletti volt az emelkedés a háztartási energia és szeszes italok, illetve a dohányáru (0,4%) esetében. Az egyéb cikkek ára csökkent (0,9%), ezen belül is a járműüzemanyagok ára 3,2 százalékkal mérséklődött. A szolgáltatások árai nem változtak.


Mi történt 1 év alatt?

Újfent az átlagosnál magasabb mértékben emelkedtek az előző év azonos időszakához képest az élelmiszerek árai, 6,3 százalékkal. Ezen belül is sokkal többet kell fizetnünk étolajért (48,5%), a rizsért és hántolmányokért (32,2%), a sertészsiradékért (29,9%), a margarinért (17,9%), a sertéshúsért (12,5%), a tejért (10,3%), a párizsiért, kolbászért (10,0%), és a sajtért (9,6%).


Az energia ára átlagot meghaladó mértékben, 16,1 százalékkal növekedett, ezen belül a vezetékes gázért 31,5 százalékkal kellett többet fizetni októberben. Átlag felett drágultak a szeszes italok és a dohányáruk (6,0%), míg az átlagosnál alacsonyabb volt az áremelkedés a szolgáltatások (4,3%) és az egyéb cikkek esetében (3,4%). A ruházkodási cikkek ára nem változott, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1 százalékkal kellett kevesebbet kiadni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi van a kosarunkban és Európában?


Nyugdíjas infláció

A KSH által publikált nyugdíjas árindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest. Az előző év azonos időszakához képest 2008 októberében 5,6 százalékkal növekedett a nyugdíjas fogyasztói kosárban megtalálható termékek ára.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18