Jelzáloghiteles csalások: új és továbbfejlesztett módszerrel...

Pénzcentrum
2008. október 20. 15:00

A hitelezők szigorítják a hitelnyújtás feltételeit, de a csalók máris megtalálták a legújabb módokat a rendszer kijátszására. A 2007-es adatokhoz képest a csalással szerzett hitelek száma 45 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban, ami nagyban köszönhető a kialakult jelzálogpiaci helyzetnek és a szigorú hitelnyújtásnak...

A Mortgage Asset Research Institute (MARI) kutatásában minden olyan esetet is csalásként definiált, amiben az igénylő "csak" elferdítette a tényeket, hogy kedvezőbb ajánlatot kapjon. Ide tartozik például az az eset is, amikor az illető egy kicsivel magasabb jövedelmet mond a banknak, hogy nagyobb hitelösszegre legyen jogosult.

Sokan viszont odáig jutnak, hogy akár hamis értékbecslést is képesek szerezni az ingatlanról, vagy kitalálni egy vételi ügyletet, amihez a hitel szükséges lenne, hogy aztán meglépjenek a kapott összeggel. Annak ellenére, hogy a szigorított feltételek sok lehetséges csalási esetet kizárnak, még mindig vannak olyan módszerek, amik működhetnek ha hitelt szeretne valaki felvenni jogosulatlanul.

A szakértők folyamatos harcban állnak, hogy idejében felfedjék és megakadályozzák az újabbnál újabb csalási formákat, különösen az ingatlanokhoz kapcsolódóan, ahol különösen nagy a kísértés és a csalás lehetősége is.

Az egyik legújabb húzás például az, hogy alulértékeltetik az ingatlant. Ez leginkább a gyors eladásoknál játszik szerepet, amikor az eladó már így is szorult helyzetben van, vagy több a hitele, mint amennyit az ingatlan ér. Íz alacsonyabb értékbecslés következtében a vevő el fogja adni az ingatlant áron alul, a hitelező pedig bele fog egyezni abba, hogy elfogadja az alacsonyabb összeget, a különbözetet pedig elfelejti.

Amennyiben a banki dolgozók nem ellenőrzik alaposan az értékbecslést, akkor bele fognak egyezni egy 200 ezer dollár (39,8 millió forint) értékű ingatlan, akár 150 ezerért (29,85 millió forint) vagy még kevesebbért való eladásába.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy másik csalási lehetőség, amit inkább az átlagemberek használnak ki, hogy a válság előtt jövedelemigazolás nélkül vettek fel hitelt, magasabb fizetést be mondva, mint amennyit tényleg keresnek, így jobb adósértékelést kaptak. A válsággal viszont az ilyen jövedelemigazolás nélkül felvehető hitelek eltűntek, de azok akiknek eddig olyan volt, nem. Az ilyen hitelek egyesek szerint már jól dokumentáltak, viszont iparági szakértőknek az a véleménye, hogy ezeknek a papíroknak a nagy része hamis. A mai technikával szinte már mindent gyerekjáték hamisítani.

Ezeken kívül van viszont egy teljesen új módszer is, amit eddig nem nagyon ismertek az intézetek. Ha úgy gondolja a tulaj, hogy szeretne egy kisebb lakást a környéken, mert a mostaninak a fenntartása már bajos, de ezt eladni nem lehet, akkor is megvan, hogyan lehet átverni a bankot. Mivel az új lakásra biztosan nem adnának hitelt a régi mellett, egyszerűen azt kell mondani a bankban, hogy a meglévőt ki szeretné adni. Ezt nagyon könnyen alá lehet támasztani egy hamis albérleti szerződéssel, amit a bank nem tud ellenőrizni. Így már meg is van a második hitel, már csak az a kérdés, hogy miből fogja kifizetni az illető...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?