A világ leggazdagabb emberének jótanácsa!

Pénzcentrum
2008. szeptember 14. 08:00

A tengerentúli jelzálogpiacon tapasztalt törlesztési nehézségekről szóló beszámolókat követően végre olyan hírek érkeztek, melyek egy piaci szereplő sikereiről számoltak be. A Berkshire Hathaway leányvállalataként számon tartott Clayton Homes sikereinek hátterében nem utolsósorban az áll, hogy a cég vezetője nem más, mint a világ leggazdagabb üzletembereként számon tartott Warren Buffett.


Warren Buffett: "Fel kell hagyni a spekulánsok finanszírozásával!"

Az intézmény hitelezési politikájának kidolgozása során ügyeltek arra, hogy kerüljék a kockázatos ügyleteket és elsősorban olyan ügyfeleknek nyújtsanak hitelt, akik nem spekulatív szándékkal, hanem otthonteremtés céljából vásárolnak ingatlant.

A cég hitelportfóliójának 45 %-a a kockázatosabb ügyletek közé sorolt subprime hitelek teszik ki, ennek ellenére a hátralékos ügyfelek aránya, a felmondott hitelek és a végrehajtások száma az üzletági átlag alatt található.

A késedelmes ügyfelek aránya az elmúlt négy évben ugyan 3,26 %-ról 3,82 %-ra emelkedett, de a 6,4 %-os országos átlaggal összevetve ez mindenképpen elfogadhatónak tekinthető. Ugyanakkor a végrehajtások számát a két évvel ezelőtti szintről 22 %-kal 4.588-ra csökkentették.

Az állomány szilárdságának a hátterében egyértelműen a jelzálogpiaci gyakorlattól némileg eltérő hitelezési politika áll. A Clayton minden egyes ügyletet úgy bírál, hogy a kockázatokat minimálisra csökkenti, de átlagosan még ennek ellenére is bedől a hitelek 1,5 %-a.

A jövedelemvizsgálat során szigorúan ellenőrzik az ügyfél fizetési képességét és hosszú távon finanszírozzák az adásvételeket. Elsősorban olyan ügyfeleket keresnek, akik nem befektetési céllal vásárolnak ingatlanokat, hanem a lakhatási problémák orvoslására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Buffett szerint ezek az ügyfelek nem állnak tovább - egyik napról a másikra - csak azért mert a házuk veszített az értékéből, hanem akkor is tovább fizetik a hitelüket. A Clayton nem csábítja alacsonyabb induló részletekkel az ügyfeleket, hanem egyenletes törlesztést kínál a teljes futamidő alatt.

A spekulánsok finanszírozása azért veszélyes, mert ők nem hosszú távon gondolkodnak és amennyiben bizonyos időn belül nem jön be a számításuk, akkor könnyebben felhagynak a havi részletek fizetésével. Buffett szerint az óvatosabb hitelezési gyakorlat szélesebb körben való alkalmazásával jelentősen csökkenteni lehetne a végrehajtások számát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?