Súlyos hatással lehet Gustav a gazdaságra!

Pénzcentrum
2008. szeptember 1. 11:00

Bár elsősorban az olajpiacot riogatja erősen a Gustav névre keresztelt, az amerikai partokat várhatóan mai napon elérő hurrikán, melynek hatására leállították a Mexikói-öböl kőolaj- és földgázkitermelését, több milliárd dollár forog kockán azonban más iparágakban is, a turizmustól kezdve a hajózáson át egészen az olyan szűk piaccal rendelkező termékekig, mint a tabasco szósz.

A parti őrség a napokban lezárta a Mississippi folyó partját, így a new orleansi kikötőt is, bezárt a legtöbb hotel, kiürítették a Francia Negyedet, bezártak a parti kaszinók, és két lépcsőben megtörtént a lakosság evakuálása is, miután a 2005. augusztus végi Katrina után újabb hurrikán söpör végig a térségen.

A mobil szolgáltatók már felkészültnek tartják magukat a viharra, akik több száz millió dollárt költöttek az elmúlt években hálózatfejlesztésre, illetve a katasztrófa idején várhatóan megnövekedő hívásforgalom kezelésére.

A legtöbb kábelt lecserélték vízállóra, illetve rengeteg generátort szereztek be, amelyek több órás áramkimaradás esetén is gondoskodnak az ellátásról.

New Orleans város kikötője 2005-ben mintegy 260 millió dolláros (42 milliárd forint) veszteséget könyvelhetett el, azonban a hurrikán elvonulása után egy héttel már újra üzemelni tudott. Az elmúlt napokban a hajózási cégek alaposan felkészültek, főleg Katrinából okulva, és minden létező járművet "eltakarítottak" Gustav útjából.

Nem mondhatja azonban minden vállalkozás ilyen mobilisnak magát, így a térség mintegy 600 cukornád ültetvényese és 11 feldolgozó üzeme sem, akik évente mintegy 500 millió dollárnyi cukor előállításáról gondoskodnak.

Számukra a legnagyobb problémát a hurrikán levonulása utáni fertőtlenítési feladatok, és ezek költségvonzata jelenti, ami idén csak hab a tortán, hiszen a magas üzemanyagárak, az import által okozott nyomott árak, és az esős nyár már így is rengeteg problémát okoztak az ágazat számára. Nem véletlen, hogy sok termelő cukornád helyett áttért a szójabab termesztésre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

New Orleans turizmusa szintén jelentősen megsínyli az időjárás viszontagságait, igaz Katrina után még szerencsés helyzetűnek tűnt az iparág. Korábban az ágazat évi mintegy 9,6 milliárd dollárnyi (1550 milliárd forint) bevételt hozott a gazdaságnak, ami a legutóbbi hurrikán után másfél évvel újra talpra tudott állni.

2007 ismét 7,1 millió ember látogatott el New Orleansba, szemben a 2006-os 3,7 millióval. Ehhez nagyban hozzájárult a part menti kaszinók gyors újjáépülése, hiszen így 2007-ben a játékosok újra 2,9 milliárd dollárt (469 milliárd forint) hagyhattak a játéktermekben, ami 332,3 millió dolláros (53,7 milliárd forint) adóbevételt jelentett az állam számára.

Nem mindenki igyekszik azonban vissza egy ilyen katasztrófa sújtotta övezetbe, ami szakértők szerint is problémát jelenthet majd a munkaerőpiacon, különösen ami a szakképzett, magas kvalitású munkaerőt jelenti.

Összességében azonban nem tartják elkeserítőnek a helyzetet a közgazdászok, mondván az USA gazdaságához mérten Gustav csak elenyésző károkat tud okozni, hosszú távon pedig egyáltalán nem kell, hogy következményekkel járjon a hurrikán. Az azonban szinte biztos, hogy a kőolaj és földgáz ára rövid távon emelkedni fog a természeti katasztrófa hatására.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35