8 °C Budapest

Súlyos hatással lehet Gustav a gazdaságra!

Pénzcentrum
2008. szeptember 1. 11:00

Bár elsősorban az olajpiacot riogatja erősen a Gustav névre keresztelt, az amerikai partokat várhatóan mai napon elérő hurrikán, melynek hatására leállították a Mexikói-öböl kőolaj- és földgázkitermelését, több milliárd dollár forog kockán azonban más iparágakban is, a turizmustól kezdve a hajózáson át egészen az olyan szűk piaccal rendelkező termékekig, mint a tabasco szósz.

A parti őrség a napokban lezárta a Mississippi folyó partját, így a new orleansi kikötőt is, bezárt a legtöbb hotel, kiürítették a Francia Negyedet, bezártak a parti kaszinók, és két lépcsőben megtörtént a lakosság evakuálása is, miután a 2005. augusztus végi Katrina után újabb hurrikán söpör végig a térségen.

A mobil szolgáltatók már felkészültnek tartják magukat a viharra, akik több száz millió dollárt költöttek az elmúlt években hálózatfejlesztésre, illetve a katasztrófa idején várhatóan megnövekedő hívásforgalom kezelésére.

A legtöbb kábelt lecserélték vízállóra, illetve rengeteg generátort szereztek be, amelyek több órás áramkimaradás esetén is gondoskodnak az ellátásról.

New Orleans város kikötője 2005-ben mintegy 260 millió dolláros (42 milliárd forint) veszteséget könyvelhetett el, azonban a hurrikán elvonulása után egy héttel már újra üzemelni tudott. Az elmúlt napokban a hajózási cégek alaposan felkészültek, főleg Katrinából okulva, és minden létező járművet "eltakarítottak" Gustav útjából.

Nem mondhatja azonban minden vállalkozás ilyen mobilisnak magát, így a térség mintegy 600 cukornád ültetvényese és 11 feldolgozó üzeme sem, akik évente mintegy 500 millió dollárnyi cukor előállításáról gondoskodnak.

Számukra a legnagyobb problémát a hurrikán levonulása utáni fertőtlenítési feladatok, és ezek költségvonzata jelenti, ami idén csak hab a tortán, hiszen a magas üzemanyagárak, az import által okozott nyomott árak, és az esős nyár már így is rengeteg problémát okoztak az ágazat számára. Nem véletlen, hogy sok termelő cukornád helyett áttért a szójabab termesztésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

New Orleans turizmusa szintén jelentősen megsínyli az időjárás viszontagságait, igaz Katrina után még szerencsés helyzetűnek tűnt az iparág. Korábban az ágazat évi mintegy 9,6 milliárd dollárnyi (1550 milliárd forint) bevételt hozott a gazdaságnak, ami a legutóbbi hurrikán után másfél évvel újra talpra tudott állni.

2007 ismét 7,1 millió ember látogatott el New Orleansba, szemben a 2006-os 3,7 millióval. Ehhez nagyban hozzájárult a part menti kaszinók gyors újjáépülése, hiszen így 2007-ben a játékosok újra 2,9 milliárd dollárt (469 milliárd forint) hagyhattak a játéktermekben, ami 332,3 millió dolláros (53,7 milliárd forint) adóbevételt jelentett az állam számára.

Nem mindenki igyekszik azonban vissza egy ilyen katasztrófa sújtotta övezetbe, ami szakértők szerint is problémát jelenthet majd a munkaerőpiacon, különösen ami a szakképzett, magas kvalitású munkaerőt jelenti.

Összességében azonban nem tartják elkeserítőnek a helyzetet a közgazdászok, mondván az USA gazdaságához mérten Gustav csak elenyésző károkat tud okozni, hosszú távon pedig egyáltalán nem kell, hogy következményekkel járjon a hurrikán. Az azonban szinte biztos, hogy a kőolaj és földgáz ára rövid távon emelkedni fog a természeti katasztrófa hatására.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem