12 °C Budapest

Mi köze az időjárásnak a pénzügyekhez? Sokan milliomosok lesznek belőle!

Pénzcentrum
2008. augusztus 13. 12:00

Mikor esőisten dönti el, mennyi lesz a hozamod... A váratlan események, katasztrófák által okozott károk a klímaváltozás következtében várhatóan a jövőben emelkedni fognak, ami igen nehéz helyzetbe sodorhatja a biztosító társaságokat is, különösen a katasztrófáknak jobban kitett országokban. Éppen ezért számos olyan innovatív termékkel állnak elő a cégek, amivel továbbra is garantálni tudják a biztosítások megfizethetőségét és legfőképp elérhetőségét, és nem utolsó sorban a befektetőknek is jövedelmező üzletet jelentenek.

A Swiss Reinsurance világvezető az úgynevezett katasztrófa kötvények (catastrophe bond, rövidítve cat bond) kibocsátása terén, de egyéb társaságok, így a befektetési piacon működő Goldman Sachs is rendelkezik ilyen termékkel. Ez tulajdonképpen a biztosítási kockázat értékpapírosítását jelenti, amit a biztosító a tőkepiacon terít szét, ezzel csökkentve egy nagyobb katasztrófa esetén bekövetkező veszteségét.

A kötvényt jegyzők oldaláról közelítve ez tehát azt jelenti, hogy ők az időjárás kegyességében bízva abban reménykednek, hogy nem fog bekövetkezni az adott esemény, ami lehet földrengés, hurrikán, de akár terrortámadás is, így visszakapják befektetett tőkéjüket, és busás hozamukat is.

További előnye, különösen nagyobb portfolióval rendelkező befektetők számára, hogy kitűnően alkalmas a befektetések diverzifikálására, ugyanis a kötvény hozama és a gazdaság teljesítménye között nincs semmilyen kapcsolat, ellentétben például a vállalati részvényekkel, hiszen azok értékét nagyban befolyásolja az adott cég működése, illetve az ágazat, vagy gazdaság általános teljesítménye is. Ha tehát minden feltétel rosszra fordulna is a gazdaságban, ezen a kötvényen akkor is hozamot érhet el annak jegyzője, ha az időjárás úgy akarja.

A kötvényt jegyzők arra fogadnak, hogy egy adott területet bizonyos időszakban nem fogja katasztrófa sújtani (például elmarad a Mexikói-öböl környéki hurrikánszezon). Ha bejön a befektető számítása, akkor a befektető jelentős hozamot kap a kibocsátótól, ha mégis bekövetkezik a katasztrófa, akkor elveszti befektetését vagy annak jelentős részét.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Természetesen ezeket a kötvényeket is minősíti a Standard & Poor's, Moody's, vagy a Fitch Ratings , azonban míg a vállalatiak minősítése általában azon alapul, hogy mekkora eséllyel megy csődbe a kibocsátó, addig a cat bondok esetében ez a katasztrófák bekövetkezési valószínűségei alapján, úgynevezett katasztrófa-modellek segítségével történik. A legtöbb katasztrófa kötvényt BB, vagy B minősítést kap, ami viszonylag kockázatos befektetésre utal.

Azt, hogy a kötvény mikor nem fizet, egy vagy több esemény bekövetkeztéhez szokták kötni (önmagában az, hogy Mexikóban földrengés volt, még nem jelenti azt, hogy a befektetők elveszítették pénzüket, hiszen a rengés mértékét és még sok egyéb körülményt is meg kell vizsgálni). Vannak olyan katasztrófa kötvények is, amik nem is a földrengés, vagy hurrikán bekövetkezésétől teszik függővé a kifizetést, hanem a biztosító veszteségétől, ami közvetve ugyan összefüggésben áll az esemény bekövetkezésével. (Ha például a biztosító által földrengés miatt kifizetett összeg meghaladja az X forintot, akkor a befektető nem kap pénzt).

Hogyan teljesít a cat bond piac?

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?