27 °C Budapest

Halálos veszélyben a New Yorkiak?

Pénzcentrum
2008. augusztus 25. 10:30

Egy friss tanulmány eredményei szerint több olyan aktív törésvonal is található New York City körül, melyek együttesen hatalmas földrengést is okozhatnak. A legtöbb ilyen törésvonal az Indian Point nevű atomreaktor 3,2 kilométeres körzetén belül található, ami New Yorktól 40 km-re, északon fekszik.

A tanulmány készítői hozzáteszik, hogy bár a legnagyobb, 6-os, 7-es erősségű földrengés esélye igen kicsi, hozzávetőleg 3400 évente fordul elő, azt nem lehet tudni, hogy mikor volt ilyen utoljára, ráadásul a város népsűrűsége, valamint az épületek koncentrációja miatt egy ennél enyhébb földrengés is rengeteg emberáldozatot, és több száz milliárd dolláros károkat okozhat.

Mivel a feltérképezett és újonnan felfedezett törésvonalak meglehetősen szétszórtan helyezkednek el, ezért a földrengések nem egy központból, hanem elszórtan jelenhetnek meg, azonban összeadódva ezek hatalmas katasztrófához vezethetnek.

A kutatás során 383 New York környéki ismert és feljegyzett földrengést vizsgáltak meg a szakemberek. A legnagyobb, 5-ös fokozatú volt, ebből azonban három is akadt az elmúlt 330 évben, 1737-ben, 1783-ban és 1884-ben.

Mivel a nukleáris erőmű közelében a már ismert törésvonalon kívül újabbat is felfedeztek, ez meglehetősen veszélyes színben tűnteti fel annak működését, és többen vitatják azt is, hogy meg szabad-e hosszabbítani az erőmű működési engedélyét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor a vállalat szóvivője szerint, még ha nagyobb is a földrengések esélye, és várható mértéke ma, mint az erőmű megépítésekor, ez akkor sem változtat lényegileg annak biztonságán, sőt, állítása szerint egy földrengés bekövetkezésekor az egyik legbiztonságosabb óvóhelynek is tekinthető annak épülete.

Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM