30 °C Budapest

Halálos veszélyben a New Yorkiak?

Pénzcentrum
2008. augusztus 25. 10:30

Egy friss tanulmány eredményei szerint több olyan aktív törésvonal is található New York City körül, melyek együttesen hatalmas földrengést is okozhatnak. A legtöbb ilyen törésvonal az Indian Point nevű atomreaktor 3,2 kilométeres körzetén belül található, ami New Yorktól 40 km-re, északon fekszik.

A tanulmány készítői hozzáteszik, hogy bár a legnagyobb, 6-os, 7-es erősségű földrengés esélye igen kicsi, hozzávetőleg 3400 évente fordul elő, azt nem lehet tudni, hogy mikor volt ilyen utoljára, ráadásul a város népsűrűsége, valamint az épületek koncentrációja miatt egy ennél enyhébb földrengés is rengeteg emberáldozatot, és több száz milliárd dolláros károkat okozhat.

Mivel a feltérképezett és újonnan felfedezett törésvonalak meglehetősen szétszórtan helyezkednek el, ezért a földrengések nem egy központból, hanem elszórtan jelenhetnek meg, azonban összeadódva ezek hatalmas katasztrófához vezethetnek.

A kutatás során 383 New York környéki ismert és feljegyzett földrengést vizsgáltak meg a szakemberek. A legnagyobb, 5-ös fokozatú volt, ebből azonban három is akadt az elmúlt 330 évben, 1737-ben, 1783-ban és 1884-ben.

Mivel a nukleáris erőmű közelében a már ismert törésvonalon kívül újabbat is felfedeztek, ez meglehetősen veszélyes színben tűnteti fel annak működését, és többen vitatják azt is, hogy meg szabad-e hosszabbítani az erőmű működési engedélyét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor a vállalat szóvivője szerint, még ha nagyobb is a földrengések esélye, és várható mértéke ma, mint az erőmű megépítésekor, ez akkor sem változtat lényegileg annak biztonságán, sőt, állítása szerint egy földrengés bekövetkezésekor az egyik legbiztonságosabb óvóhelynek is tekinthető annak épülete.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?