11 °C Budapest

Halálos veszélyben a New Yorkiak?

Pénzcentrum
2008. augusztus 25. 10:30

Egy friss tanulmány eredményei szerint több olyan aktív törésvonal is található New York City körül, melyek együttesen hatalmas földrengést is okozhatnak. A legtöbb ilyen törésvonal az Indian Point nevű atomreaktor 3,2 kilométeres körzetén belül található, ami New Yorktól 40 km-re, északon fekszik.

A tanulmány készítői hozzáteszik, hogy bár a legnagyobb, 6-os, 7-es erősségű földrengés esélye igen kicsi, hozzávetőleg 3400 évente fordul elő, azt nem lehet tudni, hogy mikor volt ilyen utoljára, ráadásul a város népsűrűsége, valamint az épületek koncentrációja miatt egy ennél enyhébb földrengés is rengeteg emberáldozatot, és több száz milliárd dolláros károkat okozhat.

Mivel a feltérképezett és újonnan felfedezett törésvonalak meglehetősen szétszórtan helyezkednek el, ezért a földrengések nem egy központból, hanem elszórtan jelenhetnek meg, azonban összeadódva ezek hatalmas katasztrófához vezethetnek.

A kutatás során 383 New York környéki ismert és feljegyzett földrengést vizsgáltak meg a szakemberek. A legnagyobb, 5-ös fokozatú volt, ebből azonban három is akadt az elmúlt 330 évben, 1737-ben, 1783-ban és 1884-ben.

Mivel a nukleáris erőmű közelében a már ismert törésvonalon kívül újabbat is felfedeztek, ez meglehetősen veszélyes színben tűnteti fel annak működését, és többen vitatják azt is, hogy meg szabad-e hosszabbítani az erőmű működési engedélyét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanakkor a vállalat szóvivője szerint, még ha nagyobb is a földrengések esélye, és várható mértéke ma, mint az erőmű megépítésekor, ez akkor sem változtat lényegileg annak biztonságán, sőt, állítása szerint egy földrengés bekövetkezésekor az egyik legbiztonságosabb óvóhelynek is tekinthető annak épülete.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?