12 °C Budapest

Súlyos vádak: túl hamar viszik a lakást a brit bankok!

Pénzcentrum
2008. augusztus 6. 10:05

Úgy tűnik, a bankok már előre intézkednek az esetleges károk csökkentése érdekében. A vádak szerint ugyanis a hitelpiaci válság kialakulása óta túl gyorsan veszik vissza a jelzáloghitellel terhelt ingatlanokat...

A hatóságok, miután kiderült, hogy hirtelen megnőtt az ingatlanok visszavételének száma, felhívták a figyelmet arra, hogy sokkal korrektebb viselkedésre lenne szükség a bankok részéről. Az első három hónapban idén 9152 ilyen eset volt, az egy évvel korábbi 6471 alkalommal szemben.

A pénzügyi felügyelet, az FSA szerint a bankok sokszor úgy cselekednek, hogy nem veszik figyelembe az adós anyagi és egyéb körülményeit, egyáltalán nem mutatnak méltányosságot egy esetleges nemfizetés esetén. Ráadásul azt is kifogásolták, hogy a bankok extra költségeket számítanak fel abban az esetben, ha az ügyfélnek segítségre van szüksége, mert nem tudja kifizetni a havi törlesztést. A szakértők szerint az ingatlan lefoglalásának kellene az utolsó lépésnek lennie, de a pénzintézetek az utóbbi időben túl gyorsan eljutnak idáig.

Az adatok azt is mutatják, hogy jelenleg is több, mint 300 ezer ember van hátralékban a törlesztést illetően, ami kétszerese a tavalyinak. Ennek köszönhetően év végéig összesen 45 ezer visszavett ingatlanra számítanak a szakértők.

A kormány is érdeklődéssel figyeli a helyzetet, Alistar Darling, a pénzügyminiszter bejelentette, hogy segítségképpen az illetéket elég ha később fizetik meg a lakástulajdonosok. Ez ugyanis további jelentős megterhelést jelent a tulajdonosoknak, a lakás árának 1 százalékát, ha az ingatlan ára 125 és 250 ezer font (37,125 - 74,25 millió forint) között mozog, 3 százalékot, ha 250 és 500 ezer font (74,25 - 148,5 millió forint) között, 500 ezer font (148,5 millió forint) felett pedig 4 százalékot.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?