11 °C Budapest

Óriási hacker támadás: 40 millió bankkártya adatát lopták el

Pénzcentrum
2008. augusztus 6. 11:00

Valószínűleg az eddigi legnagyobb hacker támadást sikerült lefülelnie az amerikai hatóságoknak, melynek keretében a tegnapi napon 11 vádlott neve is felmerült, köztük észteké, ukránoké, kínaiaké és egy beloruszé is.

Az eset arra is felhívja a figyelmet, hogy a globalizálódás a bűncselekményeket sem kerüli el, hiszen az adatok eltulajdonítása ugyan az USA-ban történt, azonban azok tárolásában és értékesítésében Kelet-Európa, sőt Kelet-Ázsia is érintett.

A gyanúsítottak közül eddig egy ember személyazonosságát, illetve nemzetiségét nem tudták azonosítani, neki csak az online fedőneve ismert ez idáig.

A bankkártya adatok úgy sikerült eltulajdonítaniuk, hogy különböző áruházak előtt furikázva felcsatlakoztak azok wireless hálózatára, feltöltöttek egy programot, melynek segítségével azonnal megszerezték a kártyával fizetők adatait. A csalássorozat 2003-ban kezdődött, és azóta mintegy 40 millió bankkártya adatát sikerült lehalászniuk.

2007-ben már kiderült, hogy valakiknek sikerült megszerezniük az egyik legnagyobb üzletlánc, a TJX ügyfeleinek bankkártya adatát, ekkor azonban még nem tudták, hogy ez nem egyedüli eset.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A "főbűnös", Albert "Segvec" Gonzalez volt az, aki a megszerzett adatokat egy ukrán és litván szerveren tárolta, majd azokat mágneskártyára kódolta, melyekkel ő és társai több tízezer dollárt vettek fel ATM-ekből.

Az általuk okozott kár azonban bőven meghaladja az automatákból felvett pénzek értékét, hiszen az adatok egy részét a nemzetközi piacon értékesítették, az így befolyt pénzeket pedig különböző bankszámlákon tárolták. Ezen kívül a kártyát kibocsátó bankok, és természetesen a " megkurtított" üzletek is több milliárd dolláros kárt szenvedtek el az évek alatt

EZT OLVASTAD MÁR?