32 °C Budapest

Szobafoglalás bankkártyával: könyöröghetsz a pénzedért!

Pénzcentrum
2008. július 9. 05:40

Amikor egy szállodában a bejelentkezésnél a recepciós elkéri a dombornyomott kártyát, akkor baj van. Nem elsősorban azért, mert valami visszafordíthatatlanul rossz dolog fog történni az utazóval, sokkal inkább azért, mert egy pillanatig sem lehetünk biztosak benne, hogy mit varázsolnak a plasztikunkkal a pult mögött. A gyakorlatban általában zároltatnak egy bizonyos összeget, mely olykor még a számla végösszegét is meghaladja. Az igazi problémát azonban az jelenti, hogy ezután a pénz után hetekig futhatunk, mire végre visszakapjuk! Lássuk, hogyan is működik a bankkártyás zárolás és mire kell számítaniuk a tapasztalatlan utazóknak!

A recepciós pult...és ami mögötte van

Világszerte számos hotelben (így a budapesti ötcsillagos szállodákban is) bevett szokás, hogy a vendég bejelentkezésekor elkérik a dombornyomott bankkártyáját. Sok vendég ilyenkor azt hiszi, csak ellenőrzik, hogy van-e elég fedezet a kártyán a számla majdani kiegyenlítéséhez, ennél azonban jóval biztosabbra mennek a hotelek: a vendég bankjával zároltatják a jelzett tartózkodási időre vonatkozó szobaárat, plusz némi minibár-fogyasztásra elkülönített összeget. Számos szállodában a zárolandó összeg nagyságát egy számítógépes program határozza meg a napok száma és a prognosztizált minibár-fogyasztás függvényében.

A végeredmény mindenképp ugyanaz: a kártyabirtokos egy pillanatig sem került döntési pozícióba, ugyanis bevett szokásként nem tudatták vele, hogy mi történik a kártyájával (ezt jó esetben majd csak otthon tudja meg, amikor rádöbben, hogy gyakorlatilag nem juthat hozzá saját pénzéhez). Az úgynevezett depozit zárolásáról semmiféle papírt nem kap a vendég.

A tartózkodás végével persze a számla rendezésre kerül, jó esetben a vendég a már ismert kártyájával egyenlíti ki az összeget, vagy éppen készpénzzel fizet, valami azonban biztosra vehető: a bejelentkezéskor zárolt összeg nem kerül felszabadításra csak úgy, ahhoz még futni kell néhány kört!

Itthon ér a meglepetés!

A zárolásról persze a legtöbben tájékoztatás híján nem is tudnak és csak hazaérkezve éri őket a "kellemes" meglepetés, hogy esetleg fedezet híján nem tudnak fizetni a kártyájukkal, a zárolt összeg a zárolás időtartama alatt ugyanis szinte olyan, mintha ott sem lenne. Jogos kérdés persze, hogy mit értünk zárolási időtartam alatt, és amikor a számla már kiegyenlítésre került, akkor miért nem szabadult fel az eredetileg csak biztonsági okokból elkülönített összeg.

A helyzet korántsem egyszerű: a hazai bankunkat az immár felismert problémával megkeresve nagy valószínűség szerint azt a választ kapjuk, hogy ők azért nem oldják fel a zárolást, mert a hotel nem értesítette őket a számla kiegyenlítéséről. (Ez az értesítés természetesen szinte mindig elmarad!)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Értesítés híján a bank az előautorizációt követő 14 napig nem oldja fel a zárolást, a hotelek ugyanis olyan megállapodást kötöttek a kártyatársaságokkal, miszerint ezen időtartamon belül küldhetik a terhelést az ügyfél bankjának, a pénzintézet pedig akkor is köteles fizetni, ha az ügyfél számláján nincs pénz. A bank tehát saját szemszögéből nézve jogosan igyekszik biztosítani, hogy ne tűnjön a fedezet az előírt két héten belül, ez azonban azt jelenti, hogy az ügyfél könnyen lemondhat pénzéről 14 napra.

Mit lehet tenni? Készülj fel a legrosszabbra!

A kialakult helyzetben a kártyabirtokos két dolgot tehet: vagy megkéri a szállodát, hogy a bankkal kapcsolatba lépve szabadítsák fel a szóban forgó zárolást, hiszen a számla kiegyenlítésre került, vagy egyszerűen megvárja a 14 nap elteltét.

Ami ennél a teljesen általános esetnél is kényelmetlenebb lehet az az, ha a hotel a számla rendes kiegyenlítése után mégis újabb terhelést küld a vendég után, például azt állítva, hogy az általa bevallott minibár-fogyasztás nem felel meg a valóságnak. A bank ilyen esetben csak magas összegnél kérdez rá az ügyfélnél, hogy elismeri-e a tartozást, standard esetben azonban szó nélkül utal. Ha az ügyfél utólag jogtalannak érzi ezt a tételt, akkor kivizsgálást kérhet, a pénzintézetnek azonban a jogszabály szerint erre 180 napja van, tehát legrosszabb esetben fél évig lehet várakozni a vitatott összegre (ami azért nem a teljes zárolt összeget jelenti).

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy ez a gyakorlat nem a hotelek specialitása, hanem például az autókölcsönzőknél is ilyesmivel szembesülünk, akkor beláthatjuk, hogy az átadott bankkártyánkon minimum a szükséges összeg duplájának kell lennie, amellett hogy ismerjük az ügylet játékszabályait. Akinek ezek a szabályok nem tetszenek, megpróbálkozhat készpénzes depozitot kierőszakolni a szállodában, ám a legtöbb helyen nem lesz könnyű dolga...

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm