21 °C Budapest

Szobafoglalás bankkártyával: könyöröghetsz a pénzedért!

Pénzcentrum
2008. július 9. 05:40

Amikor egy szállodában a bejelentkezésnél a recepciós elkéri a dombornyomott kártyát, akkor baj van. Nem elsősorban azért, mert valami visszafordíthatatlanul rossz dolog fog történni az utazóval, sokkal inkább azért, mert egy pillanatig sem lehetünk biztosak benne, hogy mit varázsolnak a plasztikunkkal a pult mögött. A gyakorlatban általában zároltatnak egy bizonyos összeget, mely olykor még a számla végösszegét is meghaladja. Az igazi problémát azonban az jelenti, hogy ezután a pénz után hetekig futhatunk, mire végre visszakapjuk! Lássuk, hogyan is működik a bankkártyás zárolás és mire kell számítaniuk a tapasztalatlan utazóknak!

A recepciós pult...és ami mögötte van

Világszerte számos hotelben (így a budapesti ötcsillagos szállodákban is) bevett szokás, hogy a vendég bejelentkezésekor elkérik a dombornyomott bankkártyáját. Sok vendég ilyenkor azt hiszi, csak ellenőrzik, hogy van-e elég fedezet a kártyán a számla majdani kiegyenlítéséhez, ennél azonban jóval biztosabbra mennek a hotelek: a vendég bankjával zároltatják a jelzett tartózkodási időre vonatkozó szobaárat, plusz némi minibár-fogyasztásra elkülönített összeget. Számos szállodában a zárolandó összeg nagyságát egy számítógépes program határozza meg a napok száma és a prognosztizált minibár-fogyasztás függvényében.

A végeredmény mindenképp ugyanaz: a kártyabirtokos egy pillanatig sem került döntési pozícióba, ugyanis bevett szokásként nem tudatták vele, hogy mi történik a kártyájával (ezt jó esetben majd csak otthon tudja meg, amikor rádöbben, hogy gyakorlatilag nem juthat hozzá saját pénzéhez). Az úgynevezett depozit zárolásáról semmiféle papírt nem kap a vendég.

A tartózkodás végével persze a számla rendezésre kerül, jó esetben a vendég a már ismert kártyájával egyenlíti ki az összeget, vagy éppen készpénzzel fizet, valami azonban biztosra vehető: a bejelentkezéskor zárolt összeg nem kerül felszabadításra csak úgy, ahhoz még futni kell néhány kört!

Itthon ér a meglepetés!

A zárolásról persze a legtöbben tájékoztatás híján nem is tudnak és csak hazaérkezve éri őket a "kellemes" meglepetés, hogy esetleg fedezet híján nem tudnak fizetni a kártyájukkal, a zárolt összeg a zárolás időtartama alatt ugyanis szinte olyan, mintha ott sem lenne. Jogos kérdés persze, hogy mit értünk zárolási időtartam alatt, és amikor a számla már kiegyenlítésre került, akkor miért nem szabadult fel az eredetileg csak biztonsági okokból elkülönített összeg.

A helyzet korántsem egyszerű: a hazai bankunkat az immár felismert problémával megkeresve nagy valószínűség szerint azt a választ kapjuk, hogy ők azért nem oldják fel a zárolást, mert a hotel nem értesítette őket a számla kiegyenlítéséről. (Ez az értesítés természetesen szinte mindig elmarad!)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Értesítés híján a bank az előautorizációt követő 14 napig nem oldja fel a zárolást, a hotelek ugyanis olyan megállapodást kötöttek a kártyatársaságokkal, miszerint ezen időtartamon belül küldhetik a terhelést az ügyfél bankjának, a pénzintézet pedig akkor is köteles fizetni, ha az ügyfél számláján nincs pénz. A bank tehát saját szemszögéből nézve jogosan igyekszik biztosítani, hogy ne tűnjön a fedezet az előírt két héten belül, ez azonban azt jelenti, hogy az ügyfél könnyen lemondhat pénzéről 14 napra.

Mit lehet tenni? Készülj fel a legrosszabbra!

A kialakult helyzetben a kártyabirtokos két dolgot tehet: vagy megkéri a szállodát, hogy a bankkal kapcsolatba lépve szabadítsák fel a szóban forgó zárolást, hiszen a számla kiegyenlítésre került, vagy egyszerűen megvárja a 14 nap elteltét.

Ami ennél a teljesen általános esetnél is kényelmetlenebb lehet az az, ha a hotel a számla rendes kiegyenlítése után mégis újabb terhelést küld a vendég után, például azt állítva, hogy az általa bevallott minibár-fogyasztás nem felel meg a valóságnak. A bank ilyen esetben csak magas összegnél kérdez rá az ügyfélnél, hogy elismeri-e a tartozást, standard esetben azonban szó nélkül utal. Ha az ügyfél utólag jogtalannak érzi ezt a tételt, akkor kivizsgálást kérhet, a pénzintézetnek azonban a jogszabály szerint erre 180 napja van, tehát legrosszabb esetben fél évig lehet várakozni a vitatott összegre (ami azért nem a teljes zárolt összeget jelenti).

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy ez a gyakorlat nem a hotelek specialitása, hanem például az autókölcsönzőknél is ilyesmivel szembesülünk, akkor beláthatjuk, hogy az átadott bankkártyánkon minimum a szükséges összeg duplájának kell lennie, amellett hogy ismerjük az ügylet játékszabályait. Akinek ezek a szabályok nem tetszenek, megpróbálkozhat készpénzes depozitot kierőszakolni a szállodában, ám a legtöbb helyen nem lesz könnyű dolga...

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem