Szobafoglalás bankkártyával: könyöröghetsz a pénzedért!

Pénzcentrum
2008. július 9. 05:40

Amikor egy szállodában a bejelentkezésnél a recepciós elkéri a dombornyomott kártyát, akkor baj van. Nem elsősorban azért, mert valami visszafordíthatatlanul rossz dolog fog történni az utazóval, sokkal inkább azért, mert egy pillanatig sem lehetünk biztosak benne, hogy mit varázsolnak a plasztikunkkal a pult mögött. A gyakorlatban általában zároltatnak egy bizonyos összeget, mely olykor még a számla végösszegét is meghaladja. Az igazi problémát azonban az jelenti, hogy ezután a pénz után hetekig futhatunk, mire végre visszakapjuk! Lássuk, hogyan is működik a bankkártyás zárolás és mire kell számítaniuk a tapasztalatlan utazóknak!

A recepciós pult...és ami mögötte van

Világszerte számos hotelben (így a budapesti ötcsillagos szállodákban is) bevett szokás, hogy a vendég bejelentkezésekor elkérik a dombornyomott bankkártyáját. Sok vendég ilyenkor azt hiszi, csak ellenőrzik, hogy van-e elég fedezet a kártyán a számla majdani kiegyenlítéséhez, ennél azonban jóval biztosabbra mennek a hotelek: a vendég bankjával zároltatják a jelzett tartózkodási időre vonatkozó szobaárat, plusz némi minibár-fogyasztásra elkülönített összeget. Számos szállodában a zárolandó összeg nagyságát egy számítógépes program határozza meg a napok száma és a prognosztizált minibár-fogyasztás függvényében.

A végeredmény mindenképp ugyanaz: a kártyabirtokos egy pillanatig sem került döntési pozícióba, ugyanis bevett szokásként nem tudatták vele, hogy mi történik a kártyájával (ezt jó esetben majd csak otthon tudja meg, amikor rádöbben, hogy gyakorlatilag nem juthat hozzá saját pénzéhez). Az úgynevezett depozit zárolásáról semmiféle papírt nem kap a vendég.

A tartózkodás végével persze a számla rendezésre kerül, jó esetben a vendég a már ismert kártyájával egyenlíti ki az összeget, vagy éppen készpénzzel fizet, valami azonban biztosra vehető: a bejelentkezéskor zárolt összeg nem kerül felszabadításra csak úgy, ahhoz még futni kell néhány kört!

Itthon ér a meglepetés!

A zárolásról persze a legtöbben tájékoztatás híján nem is tudnak és csak hazaérkezve éri őket a "kellemes" meglepetés, hogy esetleg fedezet híján nem tudnak fizetni a kártyájukkal, a zárolt összeg a zárolás időtartama alatt ugyanis szinte olyan, mintha ott sem lenne. Jogos kérdés persze, hogy mit értünk zárolási időtartam alatt, és amikor a számla már kiegyenlítésre került, akkor miért nem szabadult fel az eredetileg csak biztonsági okokból elkülönített összeg.

A helyzet korántsem egyszerű: a hazai bankunkat az immár felismert problémával megkeresve nagy valószínűség szerint azt a választ kapjuk, hogy ők azért nem oldják fel a zárolást, mert a hotel nem értesítette őket a számla kiegyenlítéséről. (Ez az értesítés természetesen szinte mindig elmarad!)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Értesítés híján a bank az előautorizációt követő 14 napig nem oldja fel a zárolást, a hotelek ugyanis olyan megállapodást kötöttek a kártyatársaságokkal, miszerint ezen időtartamon belül küldhetik a terhelést az ügyfél bankjának, a pénzintézet pedig akkor is köteles fizetni, ha az ügyfél számláján nincs pénz. A bank tehát saját szemszögéből nézve jogosan igyekszik biztosítani, hogy ne tűnjön a fedezet az előírt két héten belül, ez azonban azt jelenti, hogy az ügyfél könnyen lemondhat pénzéről 14 napra.

Mit lehet tenni? Készülj fel a legrosszabbra!

A kialakult helyzetben a kártyabirtokos két dolgot tehet: vagy megkéri a szállodát, hogy a bankkal kapcsolatba lépve szabadítsák fel a szóban forgó zárolást, hiszen a számla kiegyenlítésre került, vagy egyszerűen megvárja a 14 nap elteltét.

Ami ennél a teljesen általános esetnél is kényelmetlenebb lehet az az, ha a hotel a számla rendes kiegyenlítése után mégis újabb terhelést küld a vendég után, például azt állítva, hogy az általa bevallott minibár-fogyasztás nem felel meg a valóságnak. A bank ilyen esetben csak magas összegnél kérdez rá az ügyfélnél, hogy elismeri-e a tartozást, standard esetben azonban szó nélkül utal. Ha az ügyfél utólag jogtalannak érzi ezt a tételt, akkor kivizsgálást kérhet, a pénzintézetnek azonban a jogszabály szerint erre 180 napja van, tehát legrosszabb esetben fél évig lehet várakozni a vitatott összegre (ami azért nem a teljes zárolt összeget jelenti).

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy ez a gyakorlat nem a hotelek specialitása, hanem például az autókölcsönzőknél is ilyesmivel szembesülünk, akkor beláthatjuk, hogy az átadott bankkártyánkon minimum a szükséges összeg duplájának kell lennie, amellett hogy ismerjük az ügylet játékszabályait. Akinek ezek a szabályok nem tetszenek, megpróbálkozhat készpénzes depozitot kierőszakolni a szállodában, ám a legtöbb helyen nem lesz könnyű dolga...

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem