26 °C Budapest

Megbízhatunk a statisztikában?

Pénzcentrum
2008. július 21. 16:00

A Pénzcentrum.hu oldalain is hetente látnak napvilágot újabb és újabb adatok és statisztikák. Ma is éppen a zimbabwei hiperinflációról közvetítettünk. A téma igencsak aktuálisnak tekinthető, hiszen az Európai Központi Bank legfrissebb, havi jelentésének egyik keretes írása éppen azzal foglalkozik, hogy vajon az infláció mérésére alkalmazott Harmonizált Fogyasztói Árindex (HICP) alkalmas mérőszám-e.Nem tökéletes, nem is lesz az

Mielőtt pálcát törnénk bármelyik statisztikus, vagy akármelyik mérőszám felett, szögezzük le, tökéletes statisztika nem létezik. Számos ponton hiba csúszhat a rendszerbe, melyek közül van, amit utólag ki lehet küszöbölni, javítani, van, amit nem.

Mégis alapvető fontosságú, hogy a statisztika jó minőségű legyen, hiszen az EKB (és egyébként a magyar jegybanké is) elsődleges feladata az árstabilitás fenntartása, amiért nagy hangsúlyt helyeznek a HICP mérőszámára. Sőt, az EKB-nál ez alapján értékelik azt is, hogy az euroövezeten kívüli tagállamok készen állnak-e már a közös valuta bevezetésére, így az indexet mindegyik tagállam viszonylatában elkészítik.

Termékszintű lista

Az index a fogyasztói árak emelkedését méri, az árak változását ragadja meg a háztartások árukhoz és szolgáltatásokhoz kötődő fogyasztási kiadásait figyelembe véve. Összeállításához havi szinten több mint 1,7 millió ármegfigyelésre van szükség, melyet 200 ezer kereskedelmi egységben, s mintegy 1500 helységben tesznek meg.

Az egyes termékekről különböző kereskedelmi egységekből és régiókból gyűjtik össze az adatokat. A jelentés példaként a könyveket állítja, ahol is különböző műfajok szerepelnek (így például széppróza, nem széppróza, kézikönyv), s több üzletben is járnak az árfelírók, így könyvesboltokban, szupermarketekben, sőt, online elárusítóhelyeken is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Változó súlyok - nehéz kérdések

Természetesen nem mindegyik termék szerepel azonos súllyal a HICP-ben, hiszen egy háztartás vásárlási szokásai igencsak változóak. Ennek érdekében a mérőszámban szereplő termékek súlyait folyamatosan aktualizálják.

Azonban az index összeállítása során mindig akadnak problémák, az EKB-t idézve, van lehetőség a fejlődésre. Az egyik ilyen fontos terület a termékminőség megváltozásának kezelése, hiszen amennyiben például egy gépkocsigyártó új biztonsági eszközökkel szerel fel egy új modellt, párhuzamosan ezzel árat is emel, abban az esetben a tiszta árváltozás pontos méréséhez meg kell becsülni, hogy a kocsi árának emelkedése mennyiben tükrözi a légzsák általi minőségjavulást.

Egy másik fontos kérdés a saját tulajdonú lakások kezelése. A bérleti díjakat érintő változások érzékelhetőek a HICP-ben, ezzel ellentétben a háztartások saját lakáshoz kötődő kiadásainak nagy része viszont nem. Azonban a lakást birtokló és a lakást bérlő háztartások aránya lényegesen eltér az egyes tagországok között, így szükség volna a saját tulajdonú lakások indexbe vonására is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?