Megbízhatunk a statisztikában?

Pénzcentrum
2008. július 21. 16:00

A Pénzcentrum.hu oldalain is hetente látnak napvilágot újabb és újabb adatok és statisztikák. Ma is éppen a zimbabwei hiperinflációról közvetítettünk. A téma igencsak aktuálisnak tekinthető, hiszen az Európai Központi Bank legfrissebb, havi jelentésének egyik keretes írása éppen azzal foglalkozik, hogy vajon az infláció mérésére alkalmazott Harmonizált Fogyasztói Árindex (HICP) alkalmas mérőszám-e.Nem tökéletes, nem is lesz az

Mielőtt pálcát törnénk bármelyik statisztikus, vagy akármelyik mérőszám felett, szögezzük le, tökéletes statisztika nem létezik. Számos ponton hiba csúszhat a rendszerbe, melyek közül van, amit utólag ki lehet küszöbölni, javítani, van, amit nem.

Mégis alapvető fontosságú, hogy a statisztika jó minőségű legyen, hiszen az EKB (és egyébként a magyar jegybanké is) elsődleges feladata az árstabilitás fenntartása, amiért nagy hangsúlyt helyeznek a HICP mérőszámára. Sőt, az EKB-nál ez alapján értékelik azt is, hogy az euroövezeten kívüli tagállamok készen állnak-e már a közös valuta bevezetésére, így az indexet mindegyik tagállam viszonylatában elkészítik.

Termékszintű lista

Az index a fogyasztói árak emelkedését méri, az árak változását ragadja meg a háztartások árukhoz és szolgáltatásokhoz kötődő fogyasztási kiadásait figyelembe véve. Összeállításához havi szinten több mint 1,7 millió ármegfigyelésre van szükség, melyet 200 ezer kereskedelmi egységben, s mintegy 1500 helységben tesznek meg.

Az egyes termékekről különböző kereskedelmi egységekből és régiókból gyűjtik össze az adatokat. A jelentés példaként a könyveket állítja, ahol is különböző műfajok szerepelnek (így például széppróza, nem széppróza, kézikönyv), s több üzletben is járnak az árfelírók, így könyvesboltokban, szupermarketekben, sőt, online elárusítóhelyeken is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Változó súlyok - nehéz kérdések

Természetesen nem mindegyik termék szerepel azonos súllyal a HICP-ben, hiszen egy háztartás vásárlási szokásai igencsak változóak. Ennek érdekében a mérőszámban szereplő termékek súlyait folyamatosan aktualizálják.

Azonban az index összeállítása során mindig akadnak problémák, az EKB-t idézve, van lehetőség a fejlődésre. Az egyik ilyen fontos terület a termékminőség megváltozásának kezelése, hiszen amennyiben például egy gépkocsigyártó új biztonsági eszközökkel szerel fel egy új modellt, párhuzamosan ezzel árat is emel, abban az esetben a tiszta árváltozás pontos méréséhez meg kell becsülni, hogy a kocsi árának emelkedése mennyiben tükrözi a légzsák általi minőségjavulást.

Egy másik fontos kérdés a saját tulajdonú lakások kezelése. A bérleti díjakat érintő változások érzékelhetőek a HICP-ben, ezzel ellentétben a háztartások saját lakáshoz kötődő kiadásainak nagy része viszont nem. Azonban a lakást birtokló és a lakást bérlő háztartások aránya lényegesen eltér az egyes tagországok között, így szükség volna a saját tulajdonú lakások indexbe vonására is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?