Nálunk is lesz személyi csőd?

Pénzcentrum
2008. július 17. 08:45

Az igazságügyi és rendészeti tárca fontolgatja a személyi csőd intézményének bevezetését, amely segédkezet nyújthat az eladósodott magánszemélyek számára. Az elképzelések szerint ez nem jelentethet egyet az adósságleírással, és a jóhiszemű bajbajutottaknak komoly kötelezettségeket kell majd teljesíteniük ahhoz, hogy mentesüljenek a tartozás egy része alól - tudósít a Világgazdaság.

A bevezetés azonban még csak távoli jövő, hiszen még szükség van az egyes tagállamokban létező modellek elemzésére és érdemi szakmai-társadalmi vitára, s majd csupán hatásvizsgálat után dönthető el, szükség van-e az adósoknak nyújtandó intézményes segítségre itthon is. Gadó Gábor szakállamtitkár szerint a módosítást indokolnál a magyar háztartások növekvő eladósodottsága is, amely ugyan egyelőre alacsonyabb az uniós átlagnál, azonban folyamatosan emelkedik. A szakállamtitkár szerint a támogatás nem feltétlenül jelentene egyet az adósságleírással.

A külhoni szabályozások a rendszeres jövedelemmel rendelkező eladósodott fogyasztókra vonatkoznak, s csupán szigorú szabályok mellett nyújtanak segítséget az adósságkezelő eljárások. Akad olyan ország, ahol a céges csőddel együtt, máshol önálló törvényben rendezik a kérdést. A németeknél 2006 során már 93 ezer személy tudott ezen intézmény segítségével új életet kezdeni.

Az elképzelések szerint itthon az elismert tartozások teljesítésére, törlesztésére tartósan képtelen személy az erre kijelölt hatóságnál (például a közigazgatási hivatalnál) kezdeményezheti az adósságrendezési eljárást. A hatóság a kérelmező előéletét is figyelembe venné, így például azt, nem követett-e el gazdasági bűncselekményt.

Az eljárást egy kirendelt vagyonügyi szakértő vezényelné le, aki az adós vagyoni helyzetét megvizsgálva dolgozná ki az adósságrendezés menetét, ebben szerepelhetne többek között az érintett törlesztési, egyéb esetben vagyontárgy-értékesítési, vagy végrehajtás-tűrési kötelezettsége.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A program határozott ideig tartana, s alapvető feltétele lenne, hogy a hitelezők többsége is támogassa, akikkel az adósnak együtt kell működnie. Ha az érintett időben eleget tesz a számára előírtaknak, a bíróság határozhat a fennmaradt tartozás elengedéséről. A szakállamtitkár mindemellett fontosnak tartaná az adósságrendező program bizonyos fokú nyilvánosságát, ugyanis módot kell adni arra, hogy akit érdekel megtudhassa, az illető vagyonjogi státusza eltér az általánostól.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm