13 °C Budapest

Nálunk is lesz személyi csőd?

Pénzcentrum
2008. július 17. 08:45

Az igazságügyi és rendészeti tárca fontolgatja a személyi csőd intézményének bevezetését, amely segédkezet nyújthat az eladósodott magánszemélyek számára. Az elképzelések szerint ez nem jelentethet egyet az adósságleírással, és a jóhiszemű bajbajutottaknak komoly kötelezettségeket kell majd teljesíteniük ahhoz, hogy mentesüljenek a tartozás egy része alól - tudósít a Világgazdaság.

A bevezetés azonban még csak távoli jövő, hiszen még szükség van az egyes tagállamokban létező modellek elemzésére és érdemi szakmai-társadalmi vitára, s majd csupán hatásvizsgálat után dönthető el, szükség van-e az adósoknak nyújtandó intézményes segítségre itthon is. Gadó Gábor szakállamtitkár szerint a módosítást indokolnál a magyar háztartások növekvő eladósodottsága is, amely ugyan egyelőre alacsonyabb az uniós átlagnál, azonban folyamatosan emelkedik. A szakállamtitkár szerint a támogatás nem feltétlenül jelentene egyet az adósságleírással.

A külhoni szabályozások a rendszeres jövedelemmel rendelkező eladósodott fogyasztókra vonatkoznak, s csupán szigorú szabályok mellett nyújtanak segítséget az adósságkezelő eljárások. Akad olyan ország, ahol a céges csőddel együtt, máshol önálló törvényben rendezik a kérdést. A németeknél 2006 során már 93 ezer személy tudott ezen intézmény segítségével új életet kezdeni.

Az elképzelések szerint itthon az elismert tartozások teljesítésére, törlesztésére tartósan képtelen személy az erre kijelölt hatóságnál (például a közigazgatási hivatalnál) kezdeményezheti az adósságrendezési eljárást. A hatóság a kérelmező előéletét is figyelembe venné, így például azt, nem követett-e el gazdasági bűncselekményt.

Az eljárást egy kirendelt vagyonügyi szakértő vezényelné le, aki az adós vagyoni helyzetét megvizsgálva dolgozná ki az adósságrendezés menetét, ebben szerepelhetne többek között az érintett törlesztési, egyéb esetben vagyontárgy-értékesítési, vagy végrehajtás-tűrési kötelezettsége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A program határozott ideig tartana, s alapvető feltétele lenne, hogy a hitelezők többsége is támogassa, akikkel az adósnak együtt kell működnie. Ha az érintett időben eleget tesz a számára előírtaknak, a bíróság határozhat a fennmaradt tartozás elengedéséről. A szakállamtitkár mindemellett fontosnak tartaná az adósságrendező program bizonyos fokú nyilvánosságát, ugyanis módot kell adni arra, hogy akit érdekel megtudhassa, az illető vagyonjogi státusza eltér az általánostól.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?