13 °C Budapest

Így verik át a lakáshiteleseket: ez is a válsággal jár?

Pénzcentrum
2008. január 17. 05:55

Érdekes kutatási eredményeket tett közzé a University of Iowa jogász professzora, Katherine Porter, aki 1700 lakástulajdonos magáncsőd esetét tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy az érintettek 70%-ánál a bank szerint fennálló jelzáloghitel tartozás összege meghaladta az ügyfél által vélt szintet. A különbség átlagosan 6309 dollárra tehető, azaz korántsem elhanyagolható mértékű, ha pedig ehhez azt is hozzávesszük, milyen indokok állnak a háttérben, könnyen beláthatjuk, hogy a legdurvább csalások egyikéről van szó. Mindez persze az amerikai jelzáloghitelezés sajátosságainak velejárója és Magyarországon szerencsére még teljesen más fázisban tart ezen szegmens fejlődése, amint arra kitérünk alábbi összeállításunkban.

Értékbecslés heti kilencszer? Hajmeresztő tételek...

A professzor adatai szerint a misztikus túlszámlázásos tételek a késedelmesen fizetők esetében jelennek meg a kivonaton, kedvező esetben: a vizsgált piaci szereplők 40%-a ugyanis nem is részletezte megfelelően a felszámított díjakat. A tételek között faxolással és emailes információszolgáltatással kapcsolatos költségek mellett szükségtelen értékbecslések és hasonló érdekességek sorakoztak.

Amint arról egy korábbi részletesebb összeállításunkban beszámoltunk, az amerikai magáncsőd esetekben bíróság működik közre, mely a kutatásban szereplő esetekben sem volt tétlen: a kiszabott díjak túlnyomó részét jogtalannak ítélte meg, így érvénytelenítette. Az egyik esetben az adós 67 202 dollárt kapott, miután fény derült arra, hogy a bank számos könyvelési hibát vétett hitelével kapcsolatban és több mint 15 000 dollárt számított fel késedelmi díjként.

A magáncsőd esetekre specializálódott ügyvédek tapasztalatai szerint az esetek mintegy 90-95%-ában lehet megkérdőjelezhető banki díjakkal találkozni, mely csalássorozat már évek óta húzódik. A helyzetet súlyosbítja, hogy a tisztességtelen díjszabás nem csak a csőd közeli helyzetben lévőket sújtja, hanem az egyetlen alkalommal késedelmesen fizetőket is.

Az egyik legérdekesebb esetben az adós a késedelmi díjak felett 1000 dollárt kellett volna hogy megfizessen rendkívüli értékbecslés címén, majd a vizsgálat során kiderült, hogy ingatlanja papíron egyetlen hét során kilenc alkalommal esett át úgynevezett "drive-by inspection"-ön, azaz éppen csak ránéztek, hogy a hitelező számára megfelelő fedezetet biztosító állapotban van-e.

Hogy juthat eddig egy piac? A lehúzás kódolva van a rendszerbe...

A fentiekből persze úgy tűnik, hogy egyszerűen csak ügyvédet kell fogadniuk a bajbajutottaknak és máris megússzák a jogtalanul felszámított díjakat, ha azonban jobban belegondolunk beláthatjuk, hogy a jogi képviselet megfizetése nem minden esetben éri meg, olykor ugyanis a vitatott tételek összértéke kisebb az esetleges jogi költségeknél. Ilyenkor a pénzügyi szolgáltatók gyakorlatilag tisztességtelen magatartásuk folytán jutnak extra profithoz.

A hibalehetőség persze nem a bankok gonoszságára vezethető vissza, különösen mert nem is ők állnak a kulcspozícióban! Míg évekkel ezelőtt az a bank kezelte az adós törlesztését hónapról-hónapra, aki a hitelt folyósította, addig mára a rendszer sokkal bonyolultabbá vált. A régi struktúrában ha az ügyfélnek nem tetszett valami, egyszerűen refinanszíroztatott egy másik bankkal, újabban azonban már ez sem garancia a sikerre, lássuk miért!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ma már úgy működik a piac, hogy a hitelt folyósító pénzintézet a legritkább esetben tartja meg magának, saját portfoliójában az ügyfelet, sokkal inkább összecsomagolja a hiteleket és értékpapírosítva továbbértékesíti őket. A portfoliót kezelő cég ilyenkor megbíz egy harmadik felet azzal, hogy kezelje az adósságot, azaz hónapról-hónapra szedje be a törlesztést jutalék fejében. (Ez a jutalék a prime jelzáloghitelek esetén a kezelt törlesztési összeg 0,25%-ára, míg subprime hitel esetén annak 0,5%-ára tehető.)

Ezen standard jutalék felett a harmadik félként belépő szolgáltatók profitra tehetnek szerint a beérkezett tételeken a továbbutalásig elért hozamból, erre azonban csak rendkívül rövid idejük van, úgy tűnik azonban, hogy az extra díjak kitalálásával igyekeznek orvosolni a problémát.

A legnagyobb gondot talán az jelenti, hogy az adós refinanszírozás útján sem lehet biztos a szabadulásban, könnyen lehet ugyanis, hogy az új folyósító bank ugyanannak az adósságkezelő társaságnak adja majd ki a feladatot, amely azelőtt tisztességtelenül járt el az ügyféllel.

Magyarország: szerencsére le vagyunk maradva!

A fenti eseteket sokkal inkább érdekességük és az amerikai struktúra miatt foglaltuk össze, mintsem hazai relevanciájuknak köszönhetően. A magyarországi jelzáloghitel piacon ugyanis a kínálati paletta szélesedése mellett a termékek egyszerűségére, könnyebb átláthatóságára való törekvés jelenik meg. Ennek egyik eleme többek között a tisztán kamat típusú hiteltermékek feltűnése, melyek esetén minden költségtétel ebbe az egy elembe kerül beárazásra a könnyebb áttekinthetőség érdekében.

Hazánkban minden bizonnyal nem járna jól az a bank, mely hasonlóan durva trükközésbe kezdene, itt ugyanis nem alakult még (?) ki az amerikaihoz hasonló bonyolultságú struktúra, azaz egy refinanszírozással az adós könnyen megmenekülhetne a tisztességtelen praktikáktól. Mindezeknek köszönhetően a hazai piacon a tengerentúlihoz hasonló horderejű és elterjedtségű trükkökről nincs tudomásunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem