Nincs több hitelkártyás fizetés: fellázadtak az amerikai benzinkutak!

Pénzcentrum
2008. június 19. 10:06

Sok kúttulajdonos egyre elégedetlenebb azzal a ténnyel, hogy minden egyes hitelkártyás vásárlás után, legyen szó akármilyen kis összegről, nekik bizony díjat kell fizetniük. Emiatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy véget vetnek a hitelkártyás fizetéseknek.

Bár ténylegesen még csak egy-egy töltőállomáson lehet ezzel találkozni, de szerte az Egyesült Államokban egyre több tulajdonos ad hangot aggodalmainak növekvő díjak miatt, amelyeket a hitelkártya elfogadása miatt fizetnek a szolgáltatóknak, mivel ez jelentősen csökkenti a profitot az amúgy sem túl ideális piacon.

Minél többen vásárolnak ugyanis kártyával, a benzinkutaknak annál többet kell fizetnie. Az emelkedő üzemanyagárak miatt pedig a forgalom sem olya mint régen. A szolgáltatóknak fizetendő százalék a vásárlások után fix, jelenleg két százalék körüli, de a fizetendő összeg az árak emelkedése miatt egyre nő.

Egy gallon (3,78 liter) üzemanyag jelenleg 4 dollár (634 forint) körül van, ami viszont már eddig is 10 centtel (15,8 forint) emelte a fizetendő összeget. Ilyen árak mellett sokaknak már egyáltalán nem éri meg elfogadni a kártyákat. A tavalyi adatok szerint a kártyát elfogadó helyek összesen 7,6 milliárd dollárt (1200,8 milliárd forint) fizettek ki a vásárlások után, miközben a teljes profit mindössze 3,4 milliárd dollár (537,2 milliárd forint) volt.

Sokak szerint a fizetési kötelezettség nem egészen fair, mivel az üzemanyagárak emelkedésével a fizetendő összeg is emelkedik, miközben a magának a kártyás fizetésnek a lebonyolítása a szolgáltató részéréről ugyanannyiba kerül. A szolgáltatónak teljesen mindegy, hogy 1000 vagy 100 dollárról van szó, a tranzakció költsége ugyanakkora.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kártyatársaságokkal azonban úgy tűnik, nem lehet semmit tenni, mivel ők természetesen jogosnak tartják a díjakat, így a szakértők szerint a benzinkutaknak más megoldáshoz kellene folyamodniuk. Ilyen lehet például az, ha valamekkora engedményt adnak a vásárlóknak, ha készpénzzel fizetnek.

Ennek ellenére vannak, akik a radikálisabb megoldást követik, és egyszerűen betiltották a kártyás fizetést. A tapasztalatok szerint az embereket ez nem riasztja el, az ügyfelek nagy része elfogadja a helyzetet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35