Nem csökken a hitelfelvételi kedv: 53 milliárdot veszünk fel havonta!

Pénzcentrum
2008. április 29. 10:00

Főleg hitelkiváltás áll a jelzálogkölcsönök növekedése mögött, a szabad felhasználású jelzáloghitelek állománya három év alatt 200 milliárd forintról 1445,7 milliárd forintra növekedett. A devizanem szerinti megoszlásban a svájci frank alapú hitelek 93,76 %-kal taroltak, az euró-hitelek aránya 3,78 %, a forint hiteleké 2,46 % az MNB legfrissebb statisztikái szerint, írja a Világgazdaság.

A bankok tapasztalatai szerint elsősorban a kedvezőtlen kamatozású korábbi jelzáloghitelek kiváltása és a lakásfelújítás áll az első két helyen a hitelfelvevők körében. A K&H Bank tapasztalatai szerint az adósságrendezés mellett egyre többen vesznek fel szabad felhasználású hitelt lakáscélra az egyszerűbb ügyintézési eljárásnak köszönhetően.

Az Erste Bank tapasztalati alapján a fenti hitelcélok mellett jellemző az autóvásárlás, a tartós fogyasztási cikkek vásárlása és a nyaralási költségek finanszírozása is. Az MKB szerint is jellemzően utazásra, garázs, vagy üzlethelység vásárlására fordítják a hitelösszeget, de előfordul, hogy az esküvőjüket finanszírozzák belőle a hitelfelvevők.

Az átlagos hitelösszeg a megkérdezett bankoknál kisebb eltérést mutat a hazai bankoknál, a K&H Banknál 4-5 millió forint, az Erste Banknál 4-6 millió forint, a CIB Banknál 3,6 millió forint és az MKB-nál a legmagasabb 7-8 millió forinttal a jellemzően felvett összeg. Az átlagos futamidő az Ersténél a legalacsonyabb 14 évvel, a K&H-nál 20-25 és, az MKB Banknál inkább a 25 évet részesítik előnyben az ügyfelek.

A Kereskedelmi és Hitelbank arról számolt be, hogy egy lakáshitelre három szabad felhasználású hitel jut, addig az Erste Banknál a lakáshitel állomány 25 %-kal meghaladja a szabad felhasználásúakat. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a lakáshitelek átlagos összege magasabb, így kisebb volumen is jelenthet magasabb állományt. Az MKB Banknál 60/40 arányban még a lakáskölcsönök felé billen ez az arány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Magyar Nemzeti Bank szerint az elmúlt egy évben havonta átlagosan 53 milliárd forinttal nőtt a szabad felhasználású hitelek állománya.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?