20 °C Budapest

Tovább hódít a lakáslízing!

Pénzcentrum
2008. április 24. 09:15

A finanszírozók szerint a lakáshitel és a lakáslízing termékek nem versenyeznek egymással, hanem éppen kiegészíti egyik a másikat. Az elmúlt hónapokban tovább nőtt az érdeklődés a lakáslízing iránt, de alacsonyabb összegű finanszírozásnál, főleg az állami támogatásokra jogosult ügyfelek még inkább a lakáshitelt választják - írja a Napi Gazdaság.

A lakáslízing üzletág térhódítása folytatódik, az Erste Ingatlanlízing növekvő, a lakáshitelek bővülését meghaladó szerződésállományt vár az év végére. Az OTP Lakáslízing tavalyi 20 milliárdos állományát a piaci előrejelzések szerint 32 milliárdra emelheti az év végére. A lízingcégek tájékoztatása alapján az átlagos finanszírozási összeg meghaladja a 20 millió forintot és a magánszemélyek mellett egyre több vállalkozás veszi igénybe ezt a pénzügyi lehetőséget.

Elsősorban azok választják a lakáslízinget, akik nem kívánják a saját forrásaikat lakáscélra fordítani, vagy nem is rendelkeznek önerővel. Már 350 beruházóval kötött együttműködési megállapodást az OTP Lakáslízing, a szerződések létrejöttét a beruházók kezdeményezése mellett egyre több alkalommal az ügyfelek kérésére hozzák létre.

A lakáslízing kérelmek bírálatakor egyszerűsített jövedelemvizsgálatot tartanak a hitelezők, bizonyos önerő befizetése esetén jövedelemigazolás nélküli finanszírozási módozatot is bevezettek. A piacon jelen lévő finanszírozók eltérő óvatossággal kezelik ezt a kérdést, az UniCredit Leasing az önerő nélküli finanszírozást csak stabil jövedelmi viszonnyal rendelkező ügyfeleknek engedélyezi.

A bankok akciókkal ösztönzik az ügyfeleket a lakáslízing igénybevételére, egyes pénzintézetek az induló költségeket, vagy azok egy részét engedik el, mások a futamidő felemelését és a lejáratkor elérhető korhatárt törölték el. A CIB a piacon elsőként bevezette a fix díjas termékét (lakáshiteleknél mások is alkalmazzák), így kiszámíthatóbbá válnak az ügyfelek részére a havi terhek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Általános előnye a lakáslízingnek, hogy új lakás finanszírozása esetén csak a nettó összeg kamatozik, életkortól függetlenül fel lehet venni, kevésbé szigorú a jövedelemvizsgálat, mint a lakáshitelek esetében és akár maradványértékes konstrukcióban is lehet igényelni. A teljes visszafizetést követően szabad vevőkijelölési joga van az ügyfeleknek, ezzel az illetékfizetésen érhetnek el magtakarítást.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?