-1 °C Budapest

Tovább hódít a lakáslízing!

Pénzcentrum
2008. április 24. 09:15

A finanszírozók szerint a lakáshitel és a lakáslízing termékek nem versenyeznek egymással, hanem éppen kiegészíti egyik a másikat. Az elmúlt hónapokban tovább nőtt az érdeklődés a lakáslízing iránt, de alacsonyabb összegű finanszírozásnál, főleg az állami támogatásokra jogosult ügyfelek még inkább a lakáshitelt választják - írja a Napi Gazdaság.

A lakáslízing üzletág térhódítása folytatódik, az Erste Ingatlanlízing növekvő, a lakáshitelek bővülését meghaladó szerződésállományt vár az év végére. Az OTP Lakáslízing tavalyi 20 milliárdos állományát a piaci előrejelzések szerint 32 milliárdra emelheti az év végére. A lízingcégek tájékoztatása alapján az átlagos finanszírozási összeg meghaladja a 20 millió forintot és a magánszemélyek mellett egyre több vállalkozás veszi igénybe ezt a pénzügyi lehetőséget.

Elsősorban azok választják a lakáslízinget, akik nem kívánják a saját forrásaikat lakáscélra fordítani, vagy nem is rendelkeznek önerővel. Már 350 beruházóval kötött együttműködési megállapodást az OTP Lakáslízing, a szerződések létrejöttét a beruházók kezdeményezése mellett egyre több alkalommal az ügyfelek kérésére hozzák létre.

A lakáslízing kérelmek bírálatakor egyszerűsített jövedelemvizsgálatot tartanak a hitelezők, bizonyos önerő befizetése esetén jövedelemigazolás nélküli finanszírozási módozatot is bevezettek. A piacon jelen lévő finanszírozók eltérő óvatossággal kezelik ezt a kérdést, az UniCredit Leasing az önerő nélküli finanszírozást csak stabil jövedelmi viszonnyal rendelkező ügyfeleknek engedélyezi.

A bankok akciókkal ösztönzik az ügyfeleket a lakáslízing igénybevételére, egyes pénzintézetek az induló költségeket, vagy azok egy részét engedik el, mások a futamidő felemelését és a lejáratkor elérhető korhatárt törölték el. A CIB a piacon elsőként bevezette a fix díjas termékét (lakáshiteleknél mások is alkalmazzák), így kiszámíthatóbbá válnak az ügyfelek részére a havi terhek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Általános előnye a lakáslízingnek, hogy új lakás finanszírozása esetén csak a nettó összeg kamatozik, életkortól függetlenül fel lehet venni, kevésbé szigorú a jövedelemvizsgálat, mint a lakáshitelek esetében és akár maradványértékes konstrukcióban is lehet igényelni. A teljes visszafizetést követően szabad vevőkijelölési joga van az ügyfeleknek, ezzel az illetékfizetésen érhetnek el magtakarítást.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
MEDIA1  |  2023. december 8. 16:54
Úgy tűnik, mérföldkőhöz érkezett a Viasat és AXN csatornákat működtető Antenna Entertainment tévétár...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem