16 °C Budapest

Ezermilliárdos időzített bombán ülnek

Pénzcentrum
2008. április 23. 10:05

Ezermilliárdos időzített bombán ülnek az Amerikai Egyesült Államokban, legalábbis a CNNMoney elemzése erre figyelmeztet. A tengerentúlon már így is eléggé aggasztó a helyzet a lakás- és hitelpiacon, most azonban attól tartanak, hogy mindez a két nagy jelzáloghitel-intézetet (Fannie Mae és Freddie Mac) is megviseli.

Egyelőre még nem valószínű, hogy kormányzati beavatkozásra volna szükség, azonban mindenképp riasztó a Strandard & Poor's hitelminősítő becslése, amely szerint a legrosszabb esetben a válság legalább 420 milliárd dollárt húzhat ki az adófizetők zsebéből, de az is előfordulhat, hogy ez az összeg 1,1 ezer milliárd dollár lesz. A hitelminősítő mindehhez még azt is hozzátette, hogy a szövetségi kormányzat, amennyiben arra kényszerül, hogy kisegítse a Fanniet és a Freddiet, abban az esetben veszélybe kerül az AAA minősítése, vagyis megdrágulna a kormányzati hitelfelvétel is.

A két nagy hitelintézetet azért érintheti a tavaly kirobbant válság, mert a jelzáloghitel-piacon tevékenykednek oly módon, hogy a hitelek csoportjait vásárolják meg, majd ezeket értékpapírosítva tovább értékesítik. Tevékenységükből fakadóan tehát kiemelten fontos prudens és állandó működésük.

A Fannie nem kívánta kommentálni az S&P becslését, míg a Freddie által kiadott közlemény szerint a becslés csupán egy lehetséges forgatókönyv, nem pedig elemzés, vagy előrejelzés, s hozzá is tették, a Freddie Mac továbbra is megfelelő tőkeellátottsággal rendelkezik.

Az S&P elemzői ezt nem is tagadják, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy mivel mindkét intézmény igen fontos szerepet tölt be a jelzáloghitel-piacon, ezért a jelentkező problémák hatása nem elhanyagolható. Ráadásul mindkét hitelintézet előrejelzései szerint veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni a zuhanó lakásárak és a növekvő csődráta miatt.

Az intézmények fontosságát mutatja az is, hogy január végén az összes amerikai jelzáloghitel-állomány 82 százaléka mögött állt valamelyik intézmény, 2007 második negyedévében ez az arány mindössze 46 százalékos volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Fanniet és Freddiet felügyelő Office of Federal Housing Enterprise Oversight (OFHEO) már lecsökkentette a két intézmény minimális tőkekövetelményét annak érdekében, hogy még több pénz áramolhasson a hitelpiacokra. Mindez ugyanakkor növeli a kockázatokat és a lehetséges veszteségeket.

A helyzetet súlyosbíthatja, hogy több szakértő szerint a következő hónapokban egyre több hitelfelvevő nem fogja tudni fizetni a hitelét, mivel a csökkenő lakáspiaci árak az ingatlan értékének csökkenéséhez vezetnek. Ebbe az irányba mutat a növekvő munkanélküliségi tendencia is.

A befektetők irányából is negatív jelzések érkeznek, ugyanis a Freddie és Fannie által kibocsátott értékpapírok amerikai államkötvényekhez viszonyított kockázati felára 2,25 százalékpontra emelkedett az év eleji 1,7 százalékpontról. Emellett az OFHEO legújabb éves jelentése szerint a Fannie és a Freddie jelentős lépéseket tett a könyvelési problémák felszámolása érdekében, azonban még mindig jelentős felügyeleti kockázatot jelentenek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 11:46
Ahogy tavaly az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék, most kedden a másodfokon eljáró Fővá...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm