30 °C Budapest

Ezermilliárdos időzített bombán ülnek

Pénzcentrum
2008. április 23. 10:05

Ezermilliárdos időzített bombán ülnek az Amerikai Egyesült Államokban, legalábbis a CNNMoney elemzése erre figyelmeztet. A tengerentúlon már így is eléggé aggasztó a helyzet a lakás- és hitelpiacon, most azonban attól tartanak, hogy mindez a két nagy jelzáloghitel-intézetet (Fannie Mae és Freddie Mac) is megviseli.

Egyelőre még nem valószínű, hogy kormányzati beavatkozásra volna szükség, azonban mindenképp riasztó a Strandard & Poor's hitelminősítő becslése, amely szerint a legrosszabb esetben a válság legalább 420 milliárd dollárt húzhat ki az adófizetők zsebéből, de az is előfordulhat, hogy ez az összeg 1,1 ezer milliárd dollár lesz. A hitelminősítő mindehhez még azt is hozzátette, hogy a szövetségi kormányzat, amennyiben arra kényszerül, hogy kisegítse a Fanniet és a Freddiet, abban az esetben veszélybe kerül az AAA minősítése, vagyis megdrágulna a kormányzati hitelfelvétel is.

A két nagy hitelintézetet azért érintheti a tavaly kirobbant válság, mert a jelzáloghitel-piacon tevékenykednek oly módon, hogy a hitelek csoportjait vásárolják meg, majd ezeket értékpapírosítva tovább értékesítik. Tevékenységükből fakadóan tehát kiemelten fontos prudens és állandó működésük.

A Fannie nem kívánta kommentálni az S&P becslését, míg a Freddie által kiadott közlemény szerint a becslés csupán egy lehetséges forgatókönyv, nem pedig elemzés, vagy előrejelzés, s hozzá is tették, a Freddie Mac továbbra is megfelelő tőkeellátottsággal rendelkezik.

Az S&P elemzői ezt nem is tagadják, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy mivel mindkét intézmény igen fontos szerepet tölt be a jelzáloghitel-piacon, ezért a jelentkező problémák hatása nem elhanyagolható. Ráadásul mindkét hitelintézet előrejelzései szerint veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni a zuhanó lakásárak és a növekvő csődráta miatt.

Az intézmények fontosságát mutatja az is, hogy január végén az összes amerikai jelzáloghitel-állomány 82 százaléka mögött állt valamelyik intézmény, 2007 második negyedévében ez az arány mindössze 46 százalékos volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fanniet és Freddiet felügyelő Office of Federal Housing Enterprise Oversight (OFHEO) már lecsökkentette a két intézmény minimális tőkekövetelményét annak érdekében, hogy még több pénz áramolhasson a hitelpiacokra. Mindez ugyanakkor növeli a kockázatokat és a lehetséges veszteségeket.

A helyzetet súlyosbíthatja, hogy több szakértő szerint a következő hónapokban egyre több hitelfelvevő nem fogja tudni fizetni a hitelét, mivel a csökkenő lakáspiaci árak az ingatlan értékének csökkenéséhez vezetnek. Ebbe az irányba mutat a növekvő munkanélküliségi tendencia is.

A befektetők irányából is negatív jelzések érkeznek, ugyanis a Freddie és Fannie által kibocsátott értékpapírok amerikai államkötvényekhez viszonyított kockázati felára 2,25 százalékpontra emelkedett az év eleji 1,7 százalékpontról. Emellett az OFHEO legújabb éves jelentése szerint a Fannie és a Freddie jelentős lépéseket tett a könyvelési problémák felszámolása érdekében, azonban még mindig jelentős felügyeleti kockázatot jelentenek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 14:41
A Magyar Terjesztés-ellenrzési Szövetség (MATESZ) legújabb, 2022 második negyedéves gyorsjelentése s...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?