15 °C Budapest

Elévült díjak, pórul járt ügyfelek!

Pénzcentrum
2008. április 29. 10:07

A legfelsőbb bíróság döntése szerint az üzleti számlával rendelkező ügyfelek nem követelhetik a bankoktól a korábban jogosulatlanul felszámított díjakat. A döntés még nem rendelkezik a lakossági számlákról, pedig a versenyhivatal már előterjesztette a legnagyobb lakossági bankok túlszámlázásait is, a hivatal szerint méltánytalan döntés született.


Sokan hiába követelik a díjakat vissza
A vállalkozói és a magánszámlák eltérő szabályozás alá esnek, de ennek ellenére mindkét típus jogosulatlan hátrányt szenvedett a felszámított költségek miatt. A bíróság elfogadta a bankok érvelését, miszerint az általuk használt hirdetmény apró betűs részeiben megtalálhatóak voltak a feltételek.

A jogvitát befolyásolja, hogy az általános szerződési feltételek és a hirdetmény hatálya másfél évre visszamenőleg érvényesíthető, szakértők szerint még vannak további lehetőségek az igények érvényesítésére. A döntés értelmében a másfél évnél korábbi tételek elévültek az üzleti számlák esetében, a továbbiakban pedig a jelenleg is hatályban lévő hirdetmény feltételei szerint kell eljárni.

Mivel nehéz visszakeresni és kiszámítani a jogos és a jogtalan költségeket, ezért úgy látják, hogy a lakosság kezdi elveszíteni a pénzéért vívott csatát a bankokkal. Talán lehet még esély a visszafizetésre, de a szakértők szerint is egyre kisebb ennek a valószínűsége. A bankok egy része egyszerűen felmondja a szerződést és ezzel megnehezíti az ügyfelek dolgát a későbbiekben. Az ügyfelek összefogtak és perközösséget alkotnak, így talán nehezebben sebezhetőek, mint ha önállóan próbálkoznának. Az ügyfelek bizakodóan várják a döntést a lakossági számlák ügyében.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?