2 °C Budapest

Lakásvétel szülői segítség nélkül? A britek már csak álmodnak róla!

Pénzcentrum
2008. április 16. 13:00

A Heartwood Wealth Management legújabb kutatása megmutatta, hogy közel 5,5 millió brit szülő már eddig is támogatta a gyereke lakásvásárlását, nagyjából 20 921 fonttal (6,55 millió forint) átlagosan. Ez összesen 116 milliárd fontot (36 308 milliárd forint) jelent, vagy másképp szólva az összes lakásokba fektetett tőke 4 százalékát...

Ráadásul mivel az ingatlanok szinte elérhetetlenek az első lakást vásárlóknak, egyre több szülő néz szembe azzal a ténnyel, hogy a gyereknek igenis szüksége van komoly pénzügyi segítségre, hogy saját lakást vegyen. Minden harmadik brit szülő, ami közel 10 millió embert jelent, tervezi, hogy ilyen formában segít a gyerekének, átlagosan 22 401 fonttal (7,01 millió forint). Ez összesen 223 milliárd font (69 799 milliárd forint) hozzájárulást jelentene az utódok lakásához.

Az ilyen formában történő segítségnyújtás legfőképpen a gazdagabb háztartásokban fordul elő, ahol a szülők két harmada már eddig is segített vagy a jövőben tervezi, hogy pénzt ad a lakás megvételére. Itt az átlagos összeg 29 765 font (9,32 millió forint) fejenként. Eddig már több, mint 150 ezer brit szülő élt ezzel a lehetőségével, összértékben 100 ezer fonttal (31,3 millió forint) hozzájárulva az első lakás megvásárlásához.

A szóban forgó összegeket tekintve a felmérést végző cég vezetője szerint nyilvánvaló, hogy a szülő segítség szinte nélkülözhetetlen a pénzügyi tervezés során, különösen ha azt nézzük, hogy az így adott pénzekből nekik mindössze 5 százalék térül meg. Ennek az az oka, hogy ezeknek a szülőknek mindössze a tizede gondolja úgy, hogy ez egy kölcsön, amit idővel szeretne visszakapni. Kétharmad pedig, összesen 68 százalék, ajándékként adja és nincs szándékában azt semmilyen formában visszakérni.

Így elmondható, hogy a szülők pénzügyi felelőssége nem szűnik meg az egyetem végeztével, ugyanis egy ingatlan megvétele - aminek az ára az első időszakban kapott éves fizetés több mint 10-szerese - szinte lehetetlen friss diplomás fejjel. Egy generációval ezelőtt a szorzó mindössze háromszoros volt. A szigorodó hitelfeltételeknek köszönhetően a bankok ráadásul egyre több önerőt kérnek, van aki akár 35 százalékot is, ami egyszerűen lehetetlenné teszi a fiatalok számára a lakásvásárlás szülők nélküli megoldását.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem